BASINDAN YAZILAR
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (9) / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (9) / Şevket TEZEL

Bir Yıllık Asteğmenlik Dönemi Yaştan 3 Ay İndirim Sağlar

Bildiğime göre yedeksubay askerlik yapanlara üç ay yıpranma veriliyor. Bu üç ay yıpranmadan dolayı yaş haddi 3 ay geriye gider mi? Örneğin 01.09.1984 tarihinde ilk defa sigortalı olmuş, 15.11.1962 doğumlu, 5 bin 225 günü olan bir SSK sigortalısı olarak 1 yıllık yedeksubaylık hizmetim dolayısıyla tabi olduğum 48 yaşı dolduracağım 15.11.2010 tarihinden 3 ay evvel 15.08.2010 tarihinde emekli olabilecek miyim? Vedat İLKİ

 

Sayın Okurum,

Yedeksubaylığın rütbeli döneminde her bir yıl için 3 ay olarak ilave edilen fiili hizmet süresi zammı Emekli Sandığı’ndan emeklilikte hem süre olarak eklenmekte, hem de tabi olunan yaştan indirilmektedir. Yani Emekli Sandığı’ndan emeklilikte, SSGSS Kanunundan sonraki adıyla 4/c sigortalısı olarak emeklilikte, bir yıllık asteğmenlik dönemi tabi olunan emeklilik yaşını 3 ay eksiltir.

Emekli Sandığı’na tabi olarak yerine getirdiğiniz yedeksubaylık döneminizde kazanmış olduğunuz üç aylık fiili hizmet süresi zammınızın hem sigortalılık sürenize, hem de prim ödeme gün sayınıza eklenmesi gerekiyor. Fakat Emekli Sandığı kapsamında kalmış olsanız ayrıca tabi olacağınız yaştan da indirilecek olan fiili hizmet süresi zammı SSK’dan emekliliğinizde yaştan indirilmiyor, salt sigortalılık süresi ve prim gün sayısına 90 gün olarak ekleniyor. SSK’dan emekli olacağınız tarih 15.11.2010’dur. Üç aylık fiili hizmet zammı SSK’dan emekli olursanız üç ay erken emekli yapmıyor.

 

Farklı Sosyal Güvenlik Kurumlarında Geçen Hizmetler Emeklilikte Birleştirilir

15.03.1964 doğumluyum. 1987 yılından 4 gün, 1988-1990 yılları arasında 780 olmak üzere toplam 784 SSK primim var. 15.03.1990 – 14.08.2002 tarihleri arasında memuriyetim var. 2002 yılından beri ise çalışmıyorum. 10.07.1984-10.01.1986 tarihleri arasındaki askerliğimi henüz borçlanmadım. Bu durumda emekli olma şansım var mı? Emeklilik yaş durumum nedir? Emekli Sandığı neden SSK’lı günlerimi göstermiyor? İsmi Mahfuz

 

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz hizmet bilgilerine göre sigortalı olarak bir işe girerek en az 3,5 yıl çalışır ve bin 260 gün SSK’ya prim öderseniz, 540 günlük askerliğinizi de borçlanmak suretiyle 49 yaşınızı dolduracağınız 15.03.2013 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz. Yine en az bin 260 gün SSK’lı olarak çalışır ve fakat askerliğinizi borçlanmazsanız bir yıl daha geç olarak 15.03.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekli Sandığı henüz SSK veya Bağ-Kur gibi kişi sigortalılık bilgilerini elinde muhafaza etmiyor. Sizin için de çalışmış olduğunuz kurumdan aldığı hizmet cetveli aracılığıyla hizmetinizi size bildiriyor. SSK’lı hizmetlerinizin görünmemesinin bir sakıncası yok. Emekli olurken onlar birleştirilecek ve toplu halde görünecek. Siz dediğim şartlarla SSK’dan emekli olacağınız için SSK 12 yıl 5 aylık sürenizi Emekli Sandığı’ndan isteyecek ve kendilerininkilerle birleştirerek sizi yukarıda belirttiğim tarihlerde emekli edecek.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Gökhan YILDIR – 1995 yılında ilk defa sigortalı olmuş 1974 doğumlu bir sigortalı olarak geç kalmış sayılmazsınız. Boşlukları ödeme hakkı söz konusu olmasa da SSK’dan emeklilik için 23.11.1995’den önce ilk defa sigortalı olmuşsanız 55 yaş ve 5 bin 750 güne; 23.11.1995’den sonra ilk defa sigortalı olmuşsanız 56 yaş ve 5 bin 825 güne tabisiniz demektir.

Mehmet YILMAZ – İlk sigortalılık tarihi 06.12.1983, doğum tarihi 29.10.1965 borçlanma dahil bugüne kadar ödenmiş 2 bin 601 SSK prim günü olan bir sigortalı olarak 5 bin 225 günü tamamladığınızda, yahut 23.05.2011 tarihine kadar 3 bin 600 günü tamamlamak koşuluyla 58 yaşını dolduracağınız 29.10.2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Erdoğan SÜRÜCÜ – Emekli Sandığı’ndan emekli ikramiyesi almanız için SSK’dan değil Emekli Sandığı’ndan emekli olmanız zorunluydu.

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -9-

 

Ödeme Yükümlülükleri Bir Takvim Yılında Üç Defadan Fazla İhlâl Edilmemeli

Her bir borç türü (sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası) yönünden ayrı ayrı yapılacak olan taksitlendirme işlemi sonucu aylık taksit ödeme yükümlülüğünün bir takvim yılında borç türü bazında üç kereden çok yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi halinde, taksitlendirme hakkı yitirilmiş olacak. Örneğin 100 YTL taksitin 95 YTL olarak ödenmesi halinde ödeme yükümlülüğü o ay için yerine getirilmemiş olacağından bu hususa dikkat edilmeli.

Buna karşın bir takvim yılı içinde üçten fazla olmamak kaydıyla ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar DİBS + 1 faizi ile birlikte ödenmesi halinde ise, yeni prim affından yararlanılmaya devam edilecek.

Taksitlendirmenin bozulmaması için bir takvim yılında üç defadan fazla ödeme yükümlülüğünde aksamaya meydan verilmemeli ve en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödeme yapılmalı.

Örneğin 2008 yılındaki yapılandırılmış işsizlik sigortası prim borçlarından Ağustos ve Kasım aylarını ödemeyen, 2009 yılından da Ocak ve Şubat aylarını ödemeyen işverenin taksitlendirmesinin son ayı olan Temmuz 2009 ayından sonraki Ağustos 2009 ayında ödemediği tüm taksit tutarlarını DİBS+1 faizi ile ödediği takdirde taksitlendirmesi bozulmuş sayılmayacak. Çünkü Ağustos ve Kasım ayları bir önceki takvim yılı içinde kalmış olduğundan nazara alınmayacak.

 

Prim Affı Yatırım İndiriminden Kaynaklanan Borçları da Kapsıyor

Yatırımların teşviki kapsamında teşvikten faydalanan işverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermeleri gerekmekte, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şart bulunmakta, işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı da işverenden tahsil edilmektedir. İşte işverenler yatırım indirimi hakkının eksik kullanılmasından kaynaklanan bu tip borçlarını da Prim Affı kapsamında borçlanabilecekler.

 

İdari Para Cezası Borçları Elden Tebellüğ Edilecek

2008/Mart (Dahil) ve önceki dönemlere ilişkin olan ve tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan idari para cezalarının taksitle ödenme hakkı da Prim Affı kapsamında olup tahakkuk için tebliğ şart olduğundan dolayı, başvuru işlemleri sırasında, 2008/Mart ve önceki ay/dönemlere ilişkin olup da çeşitli nedenlerle tebellüğ edilememiş olan idari para cezası borçları da elden tebellüğ edilecek.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 17.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM