BASINDAN YAZILAR
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (5) / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (5) / Şevket TEZEL

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İsteğe Bağlı SSK Sigortalılarıyla Topluluk Sigortalılarının Bilmesi Gerekenler -3-

Yeni Borç Yapılandırmalarında Ödeme Nasıl Olacak?

5458 sayılı önceki Prim Affı Yasası kapsamında canlandırılacak borçlanması olmayan, fakat 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında İsteğe Bağlı SSK sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borcu bulunan isteğe bağlı SSK sigortalıları ile 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları bulunan Topluluk Sigortalıları peşin ya da 24 aya varan taksitlerle borçlarını ödeyebilecekler.

 

Görüleceği üzere canlandırılan borçlarda altı ay içinde tüm borcun ödenmesi şart iken yeni borç yapılandırmalarında taksitlendirme süresi 24 ayı bulabiliyor.

 

Kapsama giren borç aslının ve borç aslına isabet eden gecikme cezası ve gecikme zammının hesaplanmasının ardından,

 

  1. Peşin ödeme yolunu tercih eden sigortalıların, borç aslının tamamının yanında birlikte gecikme cezası ve gecikme zammı toplamının %15 ini,
  2. Taksitle ödeme yolunu tercih eden sigortalıların ise, borç aslının tamamının yanında gecikme cezası ve gecikme zammı toplamının;
    • 2 ila 12 ay arasında olan taksitlendirmelerde  % 45’ini,
    • 13 ila 24 ay arasında taksitlendirmelerde ise, % 70’ini,

 

ödemeleri halinde, kalan gecikme cezası ve gecikme zammından kurtulmuş olacaklar.

Peşin ödeme yolunu tercih eden sigortalıların, peşin ödemeye esas tutarlarını başvuruda bulundukları tarihi izleyen bir ay içinde ödemeleri gerekiyor.

Örneğin borçların peşin ödeneceğine ilişkin başvurunun 15 Temmuz 2008 tarihinde yapıldığı varsayıldığında, son ödeme tarihi 16 Ağustos 2008 olacak.

Peşin ödemeye esas tutarın, başvuru tarihinden itibaren bir aylık sürenin sonuna kadar tamamı bir defada veya kısım kısım ödenmesi mümkün bulunuyor.

 

Aylık Taksitlerin Gecikmesi Halinde Faiz Uygulanacak

Prim Affı kapsamına giren borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmiş borçluların, aylık taksit tutarlarını ilişkin olduğu ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, ödemenin yapıldığı tarihe kadar gecikilen her ay için Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarı ile birlikte ödemeleri gerekmekte olup, gecikme faizinin ödemenin yapıldığı tarihte ve aylık olarak hesaplanması gerekiyor.

Başvuru sahipleri için kapsam içi borçlara gecikme cezası ve gecikme zammı başvuruda bulunulan ayın sona kadar hesaplanacak.

 

Taksitlendirme Hakkı Hangi Durumda Bozulur?

        İsteğe bağlı ve topluluk sigortalıları, taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri ya da bir takvim yılında üç defaya kadar ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarını en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödememeleri halinde taksitlendirme haklarını yitirecekler.

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -5-

 

Önceki Prim Yapılandırmasından Yararlanmayan İşverenler de Yeni Prim Affından Yararlanacak

5763 sayılı Kanun kapsamındaki Prim Affı Yasasının iki yönü bulunuyor. Birincisi, işverenlerin 5458 sayılı Yasa kapsamında gerçekleştirilmesine karşın bozulan borç yapılandırılmalarının 5763 sayılı Kanunla getirilen ihya edilme (Canlandırılma) hakkını içeriyor ki bu konuyu dört gündür köşemizde ele almıştık.

İşverenlerin 5458 sayılı bir önceki Prim Yapılandırma Kanunu ile yapılandırılmış olmayan sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezalarına ilişkin borçları da 5763 sayılı İstihdam Paketi Yasası ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 24 üncü madde kapsamında yapılandırılacak. 

 

Yeni Prim Yapılandırma Hakkının Kapsamı

Başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilen özel sektör işverenleri ile resmi sektör işverenlerinin, 2008/Mart ve önceki ay/dönemlere ilişkin;

·         Sigorta primi borçları,

·         Sosyal güvenlik destek primi borçları,

·         İşsizlik sigortası primi borçları,

·         İdari para cezası borçları,

·         30 Haziran 2008 tarihine kadar müracaat edilmek kaydıyla 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden, Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,

giriyor.

 

Hangi İşveren Borçları Prim Yapılandırma Kapsamı Dışında Kalıyor?

Uzlaşma Komisyonunca karara bağlanan ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanan borçlar ise bu kapsama girmeyecek.

Tasarrufu teşvik kesintisi ve katkı payları, konut edindirme yardımı, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi, damga vergisi, kira, icra masrafları ve benzeri borçlar ile 2008/Nisan ve sonrası dönemlerde oluşan bu nitelikteki borçlar, 2008/Mart ve önceki ay/dönemlere ilişkin olmakla birlikte yeni Prim Affı için yapılan başvuru tarihinden sonra tahakkuk etmiş olan borçlar taksitlendirme kapsamında olmayıp bu tür borçlar, şu an geçerli yöntemlere göre takip ve tahsil edilecektir.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 13.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM