BASINDAN YAZILAR
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (2) / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (2) / Şevket TEZEL

Çalışmak Yetim Aylığına Engel, Dul Aylığına Engel Değildir

Şubat 2008 ayında Bağ-Kur’dan emekli maaşı almakta olan babamız vefat etmiştir. Bizler hiç evlenmedik. 1945 doğumlu ablam SSK’dan emekli maaşı almakta ve bende 1949 doğumluyum ve Emekli Sandığı’ndan emekli maaşı almaktayım. Bağ-Kur’a yaptığımız sözlü müracaatlarda emekli maaşlarımız olduğu için yetim maaşı alamayacağımız belirtildi ve biz de sadece cenaze yardımı müracaatımızı yaptık. 80 yaşının üzerindeki bir erkek yakınımız vefat eden bayan eşinden dolayı Emekli Sandığı’ndan maaş alabilmektedir. Semra KAYSERİLİOĞLU

 

Sayın Okurum,

Bağ-Kur yetim aylığı sosyal güvenlik kurumları kapsamında çalışan veya bu kurumlardan emekli aylığı alan çocuklara verilmediği yönünde almış olduğunuz bilgi doğrudur. Keza SSK, Bağ-Kur yahut Emekli Sandığı emeklisine ölen eşinden dolayı aylık bağlanabilir. Dul aylıklarına çalışıyor veya emekli olmak engel değildir. Çalışıyor olmak SSK veya Bağ-Kur yetim aylıklarına engeldir. Yoksa Emekli Sandığı yetimlerinin aylıklarının kesilmesine neden olan çalışma sadece Emekli Sandığı kapsamında yani memuriyette geçen çalışmadır.

Bağ-Kur’dan yaşlılık veya malullük aylığı almakta olanların yahut sigortalıların ölümleri halinde, cenaze giderleri karşılığı olarak, cenazeyi kaldıran gerçek veya tüzel kişilere şu an geçerli rakama göre 247,43 YTL ödenir. Cenaze masrafı karşılığı 08.05.2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni SSGSS Yasası iptal edilmezse Kurum Yönetim Kurulunca belirlenecek olup, yetim aylığının çalışma halinde kesilmesi durumunda yahut dul aylıklarının çalışmakla kesilmeme durumunda bir değişiklik öngörülmemektedir.

 

Emekliliğinize 5,5 Ay Kalmış

08.10.1956 doğumluyum. 01.12.1983 tarihinde yedeksubay okuluna girdim. Dört ay askeri öğrenciydim. 01.04.1984 tarihinden 31.03.1985 tarihine kadar asteğmen olarak askerliğimi yaptım. 13.05.1985 yılında işe girdim, aralıksız aynı yerde, 17.02.2008 yılına kadar çalıştım. 8196 günüm var. Dört ay yedeksubay öğrenciliğimi borçlanıp peşinen ödedim ve işten çıktım. Ne zaman emekli olabilirim? H.Tahsin ÇETİN/BURSA

 

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre ilk sigortalılık tarihiniz olan 01.12.1983 itibariyle 48 yaş ve 5 bin 225 güne tabisiniz. Yaş ve gün koşullarını tamamlamışsınız, 25 yıl koşulunu tamamlayacağınız 01.12.2008 tarihinde SSK’dan emeklisiniz. Şayet Emekli Sandığı’ndan emekli olsaydınız yedeksubaylığınızdan kaynaklanan 3 aylık yıpranma payını kullanabilir, yaştan da indirim sağlayabilirdiniz. Ancak sizin zaten yaş sorununuz bulunmuyor, salt 25 yılı bekliyorsunuz.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Semih CAN – SSK primlerinizin eksik yatırılması haklı fesih nedenidir. İşten ayrılırsanız tazminatlarınızı alma hakkınız var. Bölge Çalışma’yı durumdan haberdar ederek durumu müfettişlikçe tespit ettirin. Primlerinizi tamamlattırın. Altı yıldır çalıştığınızı belirttiğiniz işyerinden işvereninizin iyi niyet kurallarına aykırı olarak primlerinizi eksik yatırıldığının saptanarak işten ayrılmanız halinde de işsizlik sigortasından yararlanabilirsiniz.

M.Bayhan SELÇUK/KONYA – Gerek emekli olma koşulları ve gerekse emekli aylığı bağlama metodu bakımından SSGSS Yasası bir memur olarak sizi etkilemiyor. Çünkü yeni yasadan önce memur olmuşsunuz. Çalışmaya devam etmekle SSGSS Yasasından dolayı bir kaybınız olmayacak. Bilakis çalıştığınız her yıl başına emekli aylığı bağlanma oranınız (Toplamda %90’ı geçmemek üzere %1 artmaya devam edecek.

Sevdi UZUN – 01.05.1960 doğumlu, 01.11.1991 ilk sigortalılık tarihli ve 5 bin 700 prim günü olan bir kadın sigortalı olarak 01.11.2011 tarihinde normal emekli; 56 yaşınız dolduracağınız 01.05.2016 tarihinde yaştan emekli olabilirsiniz. Prim ödemeye her iki durum için de ihtiyacınız bulunmuyor.

Zehra HAYATKAM – 69 yaşında, 1973 yılında ilk defa sigortalılığa başlamış 916 gün SSK primi olan yakınınızın bin 800 günle SSK’dan emekli olması çalışma gücünü %67 oranında kaybetmiş olmasıyla mümkün olabilir. Yeni yasa ile de bu oran %60’a düşürülmüştür.

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -2-

 

İhya başvurusu her işyeri için ayrı ayrı ve önceki başvurunun yapıldığı birime yapılacak

Birden fazla yerde tescilli işyeri bulunan ve bu işyerlerine ait bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarını ihya etmek isteyen borçluların, işyerlerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl/Devredilen SSK Sigorta Müdürlüklerine ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor. Yeniden Yapılandırmanın ihyası için muhatap önceki yeniden yapılandırma anlaşmasının yapıldığı birim olacak. 

Keza aynı SSK biriminde kayıtlı ve 5458 sayılı Yasa kapsamındaki önceki prim yapılandırması yaptıkları birden fazla işyeri olan işverenlerin de her işyeri için ayrı ayrı ihya başvurusu yapması gerekiyor.

 

Tüm borçlarını yeniden yapılandırmak zorunlu değil

5458 sayılı Yasa kapsamındaki önceki prim yapılandırması yaptıkları birden fazla tescilli işyeri bulunan işverenler, bu işyerlerine ait bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarının tamamının ihya edilmesini isteyebilecekleri gibi, sadece talep edeceği işyerinin bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihyasını da isteyebileceklerdir.

 

Önceki Ödemeler Değerlendirilecek

İhya işlemlerinde 5458 sayılı önceki Borç Yapılandırma Kanununa göre yapılmış olan başvuru tarihi ve taksitlendirme süresi dikkate alınacak ve borçları ihya edilen işverenlerin, yeniden yapılandırma anlaşmalarının bozulduğu tarihten sonra 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçları için yaptıkları ödemeler, aynı borç türündeki taksit tutarlarına mahsup edilecek.

 

Borcunu fazla fazla ve tamamen ödeyen ödediğiyle kalacak

5458 sayılı önceki Borç Yapılandırma Kanununa göre yapılandırmaları bozulan fakat sonradan bu borçlarının tamamını normal olarak ödeyenler ihya hakkından yararlanamayacak. Fakat sonradan yaptıkları ödemeler borcu karşılamaya yetmeyen işverenlerin 5763 sayılı Yasa kapsamında yapacakları ihya işlemi sonucu gerekli taksitlerin tümünü karşılaması ve hatta bakiye ortaya çıkması halinde bakiye miktar iade edilmeyecek.

 

Borcunu ödememiş olanlar yararlanabilecek

Borç yapılandırmaları bozulan işverenlerden bozulma sonrası 6183 sayılı Yasa kapsamında tecil ve taksitlendirme yaptıran ve 5763 sayılı Yasa ile ihya işlemi için başvuran işverenler yaptırdıkları 6183 sayılı Yasa kapsamındaki tecil ve taksitlendirmelerin bozulmasını da yazılı olarak isteyebilecekler.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 10.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM