BASINDAN YAZILAR
Şevket TEZEL - 10 Yıldan Az Hizmeti Varken Ölen Memur Çocuklarına Yetim Aylığı Hakkı Geldi - MuhasebeTR

Şevket TEZEL - 10 Yıldan Az Hizmeti Varken Ölen Memur Çocuklarına Yetim Aylığı Hakkı Geldi

2004 yılında Emekli Sandığı iştirakçisi eşim 3 bin günü varken ve biz boşandıktan sonra vefat etti. Bir kızımız olduğu için ölümü üzerine Emekli Sandığı’na başvurdum, 3 bin 600 günü olmadığı için aylık bağlanması isteğimiz kabul edilmedi. SÖZCÜ’deki bir yazınızda 5 yılı doldurduysa bakıma muhtaç ailelere aylık verildiğini yazmışsınız. Çok ihtiyacı olan kızıma da aylık verilir mi? Kızımın çok ihtiyacı var. Bana verilmediğini biliyorum. Kanun 1 Ekim 2008’de onaylanır mı? Sabiha Gökçen DEMİRAL

 

Sayın Okurum,

Şu anki mevzuata göre ölen memur ya da memur emeklisinin (Emekli Sandığı iştirakçisi yahut emeklisinin) yetim erkek çocuğu okumuyorlarsa 18 yaşını, ortaöğrenim yapıyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar yetim aylığı alabiliyor. Memurun ana-abası da muhtaç iseler eş ve çocuklardan artan hisse kalıp kalmadığına bakılmaksızın yetim aylığı alabiliyorlar. Yaşını ve eğitim durumunu vermediğiniz kızınızın durumu buna uyuyorsa hemen Emekli Sandığı’na başvurun.

Ayrıca hemen belirteyim ki sizin durumunuzdakilere yani 5-10 yıl arası hizmeti varken vefat eden Emekli Sandığı iştirakçilerinin geride bıraktıkları aile bireylerine aylık bağlanabilecek. Size bağlanamasa da kızınız yetim aylığı alabilecek.

08.05.2008 tarihinde yayımlanan Yasanın bu konuda getirmiş olduğu hak 1 Ekim 2008 tarihinde somutlaşmış olacak.

 

Emekliliğiniz Sonrasındaki Kıbrıs’taki Hizmetleriniz Türkiye’dekilerle Birleşir, Ama…

2002 yılında 25 yıllık çalışma sonucu SSK’dan emekli oldum. Emekliliğimi müteakip KKTC’ye giderek beş yıl boyunca burada çalıştım. KKTC Sosyal Güvenlik Sistemine ödediğim beş yıllık primlerin Türkiye’dekilerle birleştirilmesi mümkün mü? Yakup BİTLİS

 

Sayın Okurum,

K.K.T.C.’de geçen hizmetlerle Türkiye’de;

•Sosyal Sigortalar Kurumu’na,

•T.C. Emekli Sandığına,

•Bağ-Kur’a ve

•Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesindeki emekli sandıklarına tabi olan hizmetler, birleştirme kapsamındadır.

Ancak astarı yüzünden pahalı çıkacağından ben bunu size önermem, çünkü SSK emeklisiyken çalıştığınız ve ne normal olarak ne de emekli çalışan olarak prim ödemediğiniz için SSK sizden bu beş yıl boyunca ödediği tüm maaşı geri ister. Bence siz hiç birleştirmeye kalkmayın.

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

İşyeri Kurma İzni Tamam, İşyeri İşletme Belgesi Devam

İşyerlerinin kurulmadan önce bunun sağlık ve güvenlik mevzuatı hükümlerine uygun olması için yapılan inceleme sonucunda verilen izin belgesini ifade eden “İşyeri Kurma İzni” işyeri açılmasına izin vermeye yetkili makamlarca aranan belgeler arasında bulunuyordu.

İşyerinin açılmasına izin vermeye yetkili belediyelerle diğer ilgili makamların bu izinleri vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birimlerince verilmesi gerekli işletme belgesinin varlığını araştırmakla yetinecekleri, buna ek olarak işyeri kurma izni aramayacakları hükmü getirilmiş, işyeri kurma izni yükümlülüğü 5763 sayılı İstihdam Paketi Kanunuyla İş Kanunu kapsamından çıkartılmıştı.

 

Amaç İş Sağlığı ve Güvenliği

İşyeri kurma izninin yükümlülük olarak İş Kanunu kapsamından çıkartılarak işyeri açılması için gerekli diğer izin ve ruhsatların verilmesinde önemini yitirmesine karşın önemini hala korumaya devam eden “İşyeri İşletme Belgesi” işyerlerinin yapılan incelemede iş sağlığı ve güvenliği konusunda noksan husus bulunmaması halinde verilen izin belgesini ifade ediyor. İşin ağırlığı, tehlikesi, çalışan işçi sayısı bu yükümlülüğün doğmasında ana etkenler sayılıy or.

 

Hangi tür işyerlerinde gerekli

İşyeri İşletme Belgesi sanayiden sayılan işlerde 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerini, çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli kimyasal maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve depolandığı işyerlerini ve inşaat ve maden işyerleri ile taş ocaklarının sabit tesislerini kapsayan bir yükümlülük durumunda.

 

Değişiklik halinde yenilenme gerekiyor

İşyeri işletme belgesinin işyerinin üretim konusunun, üretim metodunun değişmesi, çalışanların iş sağlığı ve iş güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek tehlikelerin ortaya çıkması hallerinde geçersiz sayılarak yenilenmesi gerekiyor.

 

İşyerinin devri ve unvan değişikliği olması durumunda

İşyerini devralan veya unvan değişikliği yapan işverenin bu durumu ilgili Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim neticesi İş Müfettişlerince inceleme yapılıyor ve bu inceleme sonucuna göre mevcut işletme belgesinde işveren ve/veya unvan değişikliği işlemi ilgili Bölge Müdürlüğünce yapılıyor.

 

İşyerine eklenti olması halinde

Bir işyerine yeni bir ek veya ayrı bir bölüm eklenmesi halinde de işletme belgesini veren Bölge Müdürlüğü’ne başvurularak Ek İşletme Belgesi alınması gerekiyor.

 

İşletme Belgesizliğinin yaptırımı

İşletme Belgesi alınmadan kurulan işyerleri için idari yaptırım olarak uygulanan para cezası yeniden değerleme oranlarına göre 08.02.2008 tarihinden bu yana 904 YTL’dir.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 02.06.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM