BASINDAN YAZILAR
KPSS (2008/3) Tercih İşlemleri Soru ve Cevapları - MuhasebeTR

KPSS (2008/3) Tercih İşlemleri Soru ve Cevapları

 

2008/3 KPSS tercih işlemlerinde toplam 4 bin 263 kadro ve sözleşmeli pozisyon bulunmaktadır. Başvuruların, internet üzerinden 28 Mayıs- 3 Haziran 2008 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir. Memurlar.net olarak, 1999 yılında yapılan ilk merkezi memurluk sınavından bu yana, bize yöneltilen sorulara verdiğimiz cevaplardan güncel olanlarını, tek bir dosyada yayımlıyoruz.

 

 

Taşra ne demek?

Bazı kadroların yanında "taşra veya merkez" ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir. Örneğin Ankara (Taşra) yazıyorsa bu ilgili kurumun merkez binası dışındaki diğer birimlerini ifade eder.

Dereceler ne anlam ifade ediyor? Derecesi olmayan kadrolar hangi kurumlardır?

Bazı kadroların yanında derece (örneğin 9 gibi) bulunurken bazılarında (-) işareti yazmaktadır. (-) işareti bulunanlar, KİT'lerdeki sözleşmeli pozisyonları ifade etmektedir.

Diğer taraftan, derecenin adayları ilgilendiren bir yönü bulunmamaktadır. Kılavuzda yer alan kadro derecelerinin yüksek olması veya düşük olmasının maaşa veya kariyere bir etkisi bulunmamaktadır. Bu sadece teknik bir ayarlamadan ibarettir. Adayların bu hususu dikkate almadan tercih yapması gerekmektedir.

V.H.K.İ. ne demektir?

Veri Hazırlama Kontrol İşletmenin kısaltılmış haline V.H.K.İ. denmektedir.

En son kaç puanla atama yapıldı?

Bu soruya tek tek kadro bazında cevap verilmesi gerekmektedir. Puanlar 79'a indi şeklinde bir tespit tümüyle yanlıştır. Tespitin her kadro için, önceki yerleştirmelere bakılarak, ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. http://www.memurlar.net/ozelkategori/ adresinde yıllar itibatiyle yapılan yerleştirmeler kategorize edilmiş bulunmaktadır. Tercihler arasına aldığınız kadrolar için en son yerleştirme sonuçlarındaki minimum puanlara bakmanız uygun olacaktır. Bu adreslerden kılavuzdaki kadroları, nitelikleri ve boş kalan yerleri karşılaştırarak hangi kadroya kaç puana kadar atama yapıldığı konusunda bir fikir edinilebilir...

Özürlüler ne yapacak?

Şu hususun bilinmesi yararlı olacaktır. Kılavuzda, özürlülerin tercih yapabileceği belirtilmektedir. Ancak, kamu kurumları özürlü alımlarını yılda üç kez ayrı bir duyuru ile ilana çıktıklarından KPSS yerleştirmesi ile bir kadroya yerleşen özürlü adayı atamak istememektedir. Detaylı açıklama için tıklayınız.

Tercih sırası önemli mi?

Tercih sıralaması yerleşmede önemli değildir. Yazılan hiçbir tercihe adaydan daha düşük puanlı bir aday atanamayacaktır. Bu nedenle, adayların en çok gitmek istediği kadroyu en üste yazması gerekmektedir.

Bilgisayar dersi alan KPSS adaylarının, ayrıca sertifika almasına gerek yok

KPSS de bazı bölümleri yazabilmek için MEB den onaylı sertifika isteniyor. Ben m.y.o mezunuyum ve benim m.y.o da zorunlu bilgisayar dersim var... Transkıribinde de gözüküyor der saatim ve notlarımın okulumdanalacağım.. Transkirip MEB den onaylı sertifikanın yerini tutar mı?Bu bölümleri yazsam sorun çıkar mı?

Yukarıda açık kimliği yazılı yüksekokulumuz harita kadastro öğrencisi ……'nın öğrenim gördüğü süre içerisinde 112 saat temel Bilgisayar dersi görmüş ve başarılı olmuştur. Bilgilerinize rica ederim. imza

Bu şekilde elimde onaylı üniversiteden alınmış bir belge var. İçişleri Bakanlığına yapılacak olan atamada tercih yapabilirliyim. Elimdeki onaylı Belge geçerli olur mu yardımcı olursanız sevinirim...

KPSS 2007/1 Tercih Kılavuzunun "Başvuru Genel Şartları ve Diğer Hususlar" Bölümünde "3.9. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, "M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir." hüküm yer almaktadır.

Bir örgün öğretim olan Meslek Yüksek Okullarında Bilgisayar dersi alanlar ve bunu onaylı bir yazı veya traskript ile ispatlaması mümkün olan adayların, "M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak" niteliği aranılan tercihleri seçmelerinde bir mahsur bulunmamaktadır. Bu seçenekleri seçebilirler... Bu adayların ayrıca sertifika almasına gerek yoktur.

Ancak buradaki püf nokta zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersinin örgün eğitimde alınmış olmasıdır. Açık öğretim de alınan bilgisayar dersleri aynı neviden kabul edilmeyecektir.

Eş Durumundan Nakli Düşünen Memur Adayları Nasıl Tercih Yapmalı?

Evlenme arefesindeyken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen KPSS tercihi ile ilk defa bir memuriyete yerleşmeyi düşünen adaylar şu sıralar oldukça sıkıntılı... Yanlış bir kamu kurumunun tercih edilmesi eş durumundan nakli bir kaç yıl uzatabilecektir. 2007 yılı Ocak ayında hazırladığımız dosya için tıklayınız.

YERLEŞENLERİN DAHA SONRAKİ NAKİL İŞLEMİ NASIL OLACAK?

Memur olarak yerleşenler, daha sonra yapılacak KPSS sınavlarına girip, tercih işlemlerine başvurarak yeniden yerleştiğinde ne olur?

Bu konuda statüden statüye farklılık bulunmaktadır. İki başlık altında inceleme yapacağız.

1- Memur olarak yerleşenler: Bu yerleştirme işleminde (2008/3) bir kadroya memur olarak yerleşenler 2008 yılı KPSS'ye girerek, bu sınavdan alacağı puanla yeniden tercih işlemlerine katılabilir. Aday eğer yeniden bir memur kadrosuna yerleşirse bu halde normal nakil prosedürü ile geçiş yapması gerekmektedir. Kimi kurumlar personelinin naklen geçmesine izin verirken kimileri vermemektedir. Bu halde hukuk mücadelesi yapılmalıdır. Ancak 2008/3 tercih işlemlerinde memur olarak yerleşen aday, 2008 yılı puanıyla katılacağı daha sonraki yerleştirme işlemlerinde sözleşmeli bir kadroya yerleşirse bu halde nakil prosedürüne gerek yoktur. İstifa edip, yeni sözleşmeli görevine başlayabilir. Bu husus işçi kadroları ve 4/B'li pozisyonlara yerleşecek adaylar için aynı şekildedir.

2- Sözleşmeli olarak yerleşenler: Bu yerleştirme işleminde (2008/3) bir kadroya sözleşmeli olarak yerleşenler 2008 yılı KPSS'ye girerek, bu sınavdan alacağı puanla yeniden tercih işlemlerine katılabilir. Aday 2008/3 tercih işlemlerinde sözleşmeli olarak bir KİT'e yerleştiği için hangi kadroya yerleşirse yerleşsin nakil prosedürüne tabi olmaz. İstifa ederek yeni sözleşmeli, memur, işçi kadrosuna geçebilir.

Sadece öğretmen atamalarında durum farklıdır. MEB memur olan kişilerin KPSS puanıyla öğretmenlik atamalarına başvurmasına izin vermemektedir. Öğretmen adaylarının bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

YAŞ HESAPLAMASI

Yaş tespiti sınav tarihine göre yapılmaktadır. Memurlar.net'in yapmış olduğu yaş hesaplama programı için tıklayınız.

SINAVA LİSEDEN GİRDİM, ŞİMDİ LİSANS MEZUNUYUM

SORU: Merhaba, Ben 2006 yılındaki KPSS'ye lise mezunu olarak girdim. Bu yıl 4 yıllık bir lisans programından yeni mezun oldum ama herhangi bir KPSS'ye girmedim. Acaba lise mezunu olarak girdiğim 2006 KPSS'yi kullanarak bu tercihlerde lisans mezunu alan kadrolara tercih yapabilir miyim? Şimdiden yardımlarınız

Sınava hangi öğrenim düzeyinden girdiyseniz o düzeyden tercih yapmak zorundasınız. Bunun dışındaki tercihleri bilgisayar devre dışı bırakacaktır. Öğrenim düzeyinin tespitinde önemli olan sınava girdiğiniz öğrenim düzeyidir. Daha sonra hangi değişiklik olmuşsa olsun önemli değildir. Sadece şu istisna bulunmaktadır. 2004 yılı mezunlarının, 2006 yılı KPSS'ye başvurularının son günü itibariyle bir üst öğrenimden mezun olmuş halinde, 2006 KPSS'ye bu üst öğrenimden girmesi gerekirdi.

YAŞ ŞARTI KALKTI MI?

Yaş şartı tümüyle kalkmamıştır. Sadece mevzuatında hüküm bulunmayan kamu kurumları yaş tespiti yapamamaktadır. Bir çok kamu kurumunun teşkilat kanununda veya atama yer değiştirme yönetmeliğinde yaş şartı yer almamaktadır. KPSS yönetmeliğinde ise şu hüküm yer almaktadır: "Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."

Bu hükümde de görüleceği üzere, kamu kurumunun mevzuatında özel bir hüküm var ise yaş şartı aranabilmektedir.

ASKERLİK ŞARTLARI

Askerliğe ilişkin tüm sorunlar tek bir kategoride toplanmıştır. Detaylar için tıklayınız.

EHLİYET VE SERTİFİKAYA EN SON NE ZAMAN SAHİP OLMALIYIM?

SORU: şu anda b sınıfı ehliyetim yok ve m.e.b den onaylı sertifikam da. diyelim ki bu gibi şartları arayan bir kadroyu tercih ettim ve yerleştirildim acaba bu şartları tam olarak ne zaman yerine getirmem istenecek.çünkü şu anda başvursam söylediğim belgeleri yaklaşık 2 ay sonra tamamlayabiliyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

Her iki belgeye de, kılavuzda yer alan açıklamaya göre, internet üzerinden başvuru yaptığınız gün sahip olmalısınız.

MEMUR OLARAK YERLEŞTİĞİNDE EĞİTİME DEVAM EDİLEBİLECEK Mİ?

SORU: merhaba ben sakarya üniversitesi mühendislik fakültesinde ikinci öğretim öğrencisiyim.kpss de 90 puan aldım eğer bir memurluğa yerleşirsem mesai saatleri okul saatlerine göre ayarlanır mı veya öğlenden sonra izinli sayılabilir miyiz? eğer böyle birşey mümkün ise maaş nasıl değişir. ilginize teşekkür ederim.

(Kaynak: Memurlar.net | 30.05.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM