BASINDAN YAZILAR
Deneme Süresinde Sigorta Yapmadılar / Hüseyin İrfan Fırat - MuhasebeTR

Deneme Süresinde Sigorta Yapmadılar / Hüseyin İrfan Fırat

SORU: Resmi bayram olan 29 Ekim'de işe başladım. Bir haftalık deneme süreci olacağından bahsetmişlerdi ve deneme sürecini geçtim. Sigorta için ise 2 ay sigorta yapmama hakları olduğunu söyleyerek 5 Ocak'ı işaret ettiler. Çalıştığım süre içerisinde iki farklı yerden daha iş teklifi aldım ancak reddettim. Her iki seferinde de işverenime ocakta sigorta yapılacağının kesin olup olmadığını sorduğumda, sigortanın kesin yapılacağına dair söz aldım. Bu sözü iş garantisi olarak da yorumladım. Ancak bir haftadır şu an çalıştığım pozisyon için iş görüşmeleri gerçekleştiriyorlar. Sorduğumda geçiştiren cevaplar veriyorlar. Sanırım yeni yıl ile birlikte işten çıkaracaklar. İşten çıkarıldığım takdirde hakkımı arayabilir miyim? Nasıl yöntemlere başvurmalıyım?

NOT: Ay sonu ödemeleri banka üzerinden yapıldı ve yapılan maaş ödemesi net asgari ücretin altında.

YANIT: Sorunuza yanıt vermeden önce böyle bir işyerinde çalışmamanızın daha hayırlı olacağını belirtmeliyim. Çünkü iş ilişkinizin başından beri yaptıkları her şey yanlış;

Öncelikle sigortalılık ülkemizde zorunlu bir kavramdır ve kişi işe başlamadan 1 gün önce SGK’ye bildirilmelidir; yani sigorta girişi yapılmalıdır. Deneme süresi ile sigortalılık arasında bu tür bir ilişki yoktur. İş ilişkisi kurulurken deneme süresi saptanmışsa bu süre 2 aydır. Deneme süresi boyunca ya da süre sonunda taraflar iş ilişkisini sona erdirebilirler. Bu durumda bir tazminat (ihbar tazminatı) söz konusu olmaz.

Ancak başta da belirttiğim gibi, deneme süresi işçinin sigortasız çalıştırılabileceği bir süre değildir. Bu nedenle bu işyerini sizi sigortasız çalıştırdıkları için işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğü’ne şikâyet edebilirsiniz. Diğer taraftan asgari ücret -adı üzerinde- işçiye ödenebilecek en az ücret demektir. Bu ücretin altında bir ücretin ülkemizde işçiye ödenmesi mümkün değildir. Zaten muhtemelen sizi asgari ücretin altında bir ücret ödemek için kayıt dışı çalıştırıyorlar. Dolayısı ile asgari ücretin altında ücret ödüyorlarsa aradaki farkı bu işyerinden talep etmelisiniz. Ödemelerin banka kanalı ile yapılması da ayrıca ilginç; çünkü kayıt dışı işçi çalıştıranlar ödemeleri kanıt oluşmasın diye elden yaparlar. Bu durumda sizin yapmanız gereken onların sizi çıkarmasını beklemek değil, bu işyerinden ayrılarak kayıt dışılığı ilgili makamlara şikâyet etmek ve aradaki ücret farkını da talep etmek olmalıdır. İşçi şikâyetlerini Türkiye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) almaktadır. Alo 170 hattı da bu tür konularda çalışanlara destek vermektedir.

(Kaynak: Birgün | 25.12.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM