BASINDAN YAZILAR
SGK Çocuğu Olanın Da Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

SGK Çocuğu Olanın Da Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor / Okan Güray Bülbül

SGK, tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor. Çiftler ilk denemede %30, ikinci denemede %25 ve üçüncü denemede ise %20 katkı payı ödüyor. Sigortalı çocuğu olsa bile, destekten faydalanabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor. SGK’nın bu desteği normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldürüyor. Tüp bebek tedavisinde SGK’nın tedavi masraflarını karşılaması için bazı şartlar var. Bu şartları sağlayan çiftlerin tedavileri SGK tarafından karşılanıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyorlar.

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için ilk şart kadın sigortalının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması. 40 yaşından gün almış kişilerin tedavilerini SGK karşılamıyor. Diğer bir şart ise tedavi uygulanacak kadın sigortalının en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bir genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olması. Ayrıca 900 gün prim ödemesi bulunması da şart. Tedavi uygulanacak kadın sigortalının bu koşulları sağlamaması halinde eşinin bu şartları sağlaması söz konusu oluyor. Eşin bu koşulları sağlaması halinde de SGK tedavinin masraflarını karşılıyor.

SADECE EŞİ SİGORTALI OLAN İÇİN DE GEÇERLİ

Çiftlerin tüp bebek tedavisinin karşılanması için evli olmaları şart. Evli olmakla birlikte daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakılmaksızın, evlat edinilmiş çocukları hariç, mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşinin göreceği tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanıyor. Yani kişinin önceki evliliğinden çocuk sahibi olmuş olması, mevcut evliliği çerçevesinde tüp bebek tedavisi almasına ve bu tedavinin SGK tarafından karşılanmasına engel teşkil etmiyor.

HER EVLİLİKTE 3 DENEME HAKKI

İlk evliliğinde iki kez tüp bebek tedavisini denemiş bir kadın sigortalı, ikinci evliliğinde yeniden üç deneme hakkına sahip. Yani ilk evlilikteki denemeler bir sonraki evlilikte dikkate alınmaz. Bu nedenle daha önceki evliliğinden çocuğu olan bir kadın sigortalının tedavisi karşılanabildiği gibi, üç denemesi SGK tarafından karşılanmış bir kadın sigortalı sonraki evliliğinde de diğer şartları sağlıyorsa tüp bebek tedavisi alabilir. Evlat edinmiş çiftler de, normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamıyor ve yardımcı yöntemlere ihtiyaç duyuyorsa, şartları sağlamaları halinde SGK’nın tedavisinden faydalanabilir. Evlat edinmiş olmak tüp bebek tedavisinin masraflarının SGK tarafından karşılanmasına engel değil.

ÇİFTLER BU YIL NE KADAR KATKI PAYI ÖDÜYOR?

Tüp bebek tedavisi kapsamında sigortalıların muayene ve ilaç katkı payı ödemeleri gerekir. Çiftler ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 ve üçüncü denemede ise yüzde 20 katkı payı ödemek durumunda. SGK, bu yıl tüp bebek tedavisi için 2.678 TL belirledi. Tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanan sigortalılar özel hastanelerde tedavi tercih ederlerse özel hastaneler veya tüp bebek merkezleri sigortalılardan 5.336 TL’ye kadar ilave ücret talep edebilir. Sigortalılar ilk tüp bebek denemesinde 803 TL, ikinci denemede 669,5 TL ve üçüncü denemede 535 TL katılım payı ödemek durumunda.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.12.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM