BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Sigortalının torunu sağlık yardımı alamaz! - MuhasebeTR

Resul KURT - Sigortalının torunu sağlık yardımı alamaz!

Okurumuz Emrah Okur; ağabeyinin babasından kalan bir SSK yetim aylığı olduğunu, ağabeyinin eşi ve çocuğunun sağlık yardımlarından yararlanıp yararlanmayacağını soruyor?

Sigortalı erkeğin veya sigortalı kadının 18 yaşını doldurmamış erkek çocukları ile orta öğrenimde bulunan 20 yaşını, yüksek öğrenimde bulunan 25 yaşını doldurmamış erkek çocukları veya yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumdaki malul çocukları, geçindirmekle yükümlü oldukları kimselerdir.

Kız çocuklarından ise, yaşları ne olursa olun evli bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık veya gelir almayan kız çocukları da, başkaca bir şart aranmaksızın sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimselerden sayılmıştır. Sigortalı tarafından evlat edinilen, tanınan, nesebi düzeltilen veya babalığı hükme bağlanan çocuklar da yukarıda açıklanan şekilde sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimselerden sayılmıştır.

Dolayısıyla, sigortalının maluliyeti nedeniyle yetim aylığı alan çocuklarının eşleri veya sigortalıların torunlarının sağlık ve sosyal güvenlik yardımlarından yararlanması mümkün olmayacaktır.

Sigortalılık hakkından feragat edilir mi?

Okurumuz Mahmut Kemal, ‘SSK’ dan feragat etsem şimdiye kadar ödediğim primleri yasal faiziyle iade alabilir miyim?’ diye soruyor.

Ülkemizde çalışanların sigortalı olması zorunlu olup, sigortalılık hakkından vazgeçilemez. Ancak, yaşlılık veya malullük sigortası kolundan aylığa hak kazanabilmesi için gereken diğer koşulları gerçekleştiremeyen talepleri halinde, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işçi ve işveren hissesinin sigortalıya iadesi yapılmaktadır. Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,

*Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya,

*50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya,

Kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilmektedir.

Toptan ödeme yapılabilmesi için, öncelikle, sigortalının işten ayrılması, toptan ödeme yapılmasını istediğini yazılı olarak belirtmesi, sigortalının kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve bu sigortalıların ayrıca yaşlılık aylığına da hak kazanmamış olması gereklidir.

Yukarıda belirtilen, toptan ödemenin haricinde, yine evlenme dolayısıyla da kadınlara toptan ödeme yapılabilmektedir. İşten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde ev­lenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işinden ayrılmış olan kadın sigortalılar, evlenme dolayısıyla işten ayrılmış sayılırlar. İşlerinden ayrılan kadın sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine, toptan ödeme şeklinde verileceği hükme bağlanmıştır.

Bunların haricindeki sigortalılara ödedikleri primlerin iadesi yapılmaz ve sigortalılık hakkından feragat edilemez.

Staj sigortası başlangıç olmaz

Okurumuz Fatih Demirci diyor ki, 1996 yılında stajyer olarak SSK’ya girişim yapıldı. Fakat ilk prim ödemem 1999 yılında oldu. Sigorta başlangıcım 1996 mı, yoksa 1999 mu sayılacak?

En çok merak edilen konulardan birisi de staj süresinin sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınıp alınmayacağıdır. Staj süresi, sigorta başlangıç tarihi ve prim gün sayısı olarak dikkate alınmaz.

(Kaynak: Star Gazetesi | 03.04.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM