BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliği Eğitimini Herkes Alacak / Arif Temir - MuhasebeTR

İş Güvenliği Eğitimini Herkes Alacak / Arif Temir

İş kazalarının bir çok sebebi var. En önemli sebeplerinden biri eğitimsizlik. Çalışanlarımızın eğitim eksikliği çalıştıkları işlerin riskleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları sonucunu doğuruyor.  Bu bilgi eksikliği iş kazalarına ve meslek hastalıklarına neden oluyor. Bu nedenle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat çalışanlara eğitim verilmesini zorunlu hale getirdi. Buna göreİş sağlığı ve güvenliği eğitimi  genel, sağlık ve teknik konular olmak üzere üç ana başlıkta bütün çalışanlara  verilmesi gerekiyor. Eğitimler, uygulamaların da yapılmasına imkan verecek uygun ve yeterli bir mekanda yapılacak Eğitim mekanlarında, uygun termal konfor şartları ve yeterli aydınlatma sağlanacak. Eğitimde kullanılacak araç ve gereçlerin, günün teknolojisine uygun olması gerekiyor( Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2014, www.ariftemir.com)

Eğitimin süresi  

Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olmak üzere her çalışan için verilecek. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; 

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa,

Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa,

Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa,

Verilmesi gerekiyor. Ancak  değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak düzenli aralıklarla eğitim tekrarlanacak. 

Mesaiden sayılacak 

Eğitimde geçen süre çalışma süresinden sayılacak. Örneğin bir işyerinde haftada 45 saat çalışılıyorsa, 45 saate ilaveten  haftada 5 saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimi işçilere veriliyorsa, işçilere haftalık 5 saat fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor. 

Ücretsiz olacak  

İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılmayacak. Eğitim için işveren yapmış olduğu harcamaları eğitime katılan işçilerden/çalışanlardan isteyemeyecek. 

Vermeyene ceza var 

Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverenlere eğitim vermediği her işçi başına 2018 yılında 626 TL para cezası uygulanacak.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 20.04.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM