BASINDAN YAZILAR
Hemen Ayrılmak İsteyen Ücretini Ödemek Zorunda / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Hemen Ayrılmak İsteyen Ücretini Ödemek Zorunda / Okan Güray Bülbül

İşçi derhal fesih gerektiren bir neden dışında işten ayrılırken bildirim sürelerine uymak zorundadır. İşçi bildirim sürelerine uymak istemezse bu durumda bildirim süresi kadarki ücreti işverene ödemek zorunda.

Soru : 7 Ekim 1999’da Emekli Sandığı girişim var ve halen çalışmaktayım. Emeklilik şartım 25 yıl hizmet ve 60 yaş. Ancak 1 Mart 1996’da SSK girişim var sadece 5 gün prim ödenmiş. Ben Emekli Sandığı'nda 25 yılımı doldurduktan sonra SSK girişimi başlangıç gösterip emeklilik yaşımı 56'ya çekebilir miyim? Bu durumda hangi kurumdan emekli olurum? (Engin Aykutlu)

SSK GİRİŞİ ÖNE ÇEKMEZ

Cevap: Emekli Sandığı'ndan emeklilik için 25 yıl memuriyet ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. SSK girişiniz Emekli Sandığı'ndan emekliliğinizi öne çekmez. Ancak emeklilik öncesi 1261 gün SSK’lı çalışırsanız bu durumda SSK’dan emekli olabilirsiniz. Bu da 5825 gün, 25 yıl sigortalılık ve 56 yaş şartlarıyla emekli olabileceğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla 4 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. Bunun için emekli olmadan önceki son 1261 gün SSK’lı olarak çalışmanız gerekir.

ÖNCEDEN BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Soru: İşverene işten ayrılacağımı söyledim ancak sekizhafta daha çalışmam gerektiğini söyledi. Yeni işverenim işe hemen başlamamı istiyor. Şimdiki işimden ayrılıp hemen yeni işe başlayamaz mıyım? (Hasan Yüksel)

Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi işverene işten ayrılacağını belirli bir süre önceden bildirmek durumundadır. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan bir işçiye uygulanacak bildirim süresi işçinin kıdemi ile orantılıdır.

SEKİZ HAFTAYI BULUYOR

İşi altı aydan az sürmüş işçiye iki hafta, altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş işçiye dört hafta, bir buçuktan 3 yıla kadar sürmüş işçiye altı hafta, üç yıldan fazla sürmüş işçiye ise sekiz hafta bildirim süresi uygulanır. İşçi işten ayrılırken bildirim sürelerine uymak zorundadır. Eğer uymak istemezse bu durumda bildirim süresi kadarki ücreti işverene ödemek durumunda kalır.

ÖLÜM AYLIĞI İPTAL OLMAZ

Soru : Eşim bundan beş yıl önce vefat etmişti. Bana ölüm aylığı bağlandı. Şimdi ise çalışmaya başlamak istiyorum. Çalışmaya başladığım takdirde aylığım kesilir mi? (Serpil Genç)

Cevap: Vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan eş, çalışırsa aylığını kaybetmez. Ancak yeniden evlenmeye karar verirse ölüm aylığı kesilir. Dolayısıyla çalışırsanız aylığınız kesilmez. Diğer yandan ölüm aylığını yalnızca siz alıyorsanız, çocuklarınız aylık almıyor ise çalışmaya başlamanız halinde aylığın miktarı azalır. Sizden başka aylık alan çocuğunuz var ise de aylığınızda herhangi bir azalma olmaz.

BAĞ- KUR İŞE GİRİNCE OTOMATİK SORGULANIR

Soru: Eşimin şirketinde ortaklığım var. Bağ-Kur’luyum. Bir şirkette çalışmaya başlarsam Bağ-Kur’luluğum yanar mı? Emeklilik için kaybım olur mu? (Songül Sarı)

Cevap: Kendi şirketi olan veya Bağ – Kur’lu olmayı gerektirecek şekilde şirket ortaklığı bulunan bir kişi, başka bir işveren yanında işe girip çalışmaya başlarsa otomatik olarak Bağ – Kur’luluğu sonlandırılır ve bu kişi adına SSK’ya tabi olarak prim ödenmeye başlanır. Diğer yandan kişi isterse dilekçe vererek Bağ-Kur’a tabi prim ödemeye devam edebilir. Sizin durumunuzda başka bir şirkette SSK’lı olarak çalışmaya başlarsanız Bağ – Kurluluğunuz sonlandırılır. SSK’lı olarak adınıza prim ödenir. Prim ödenmeye devam edildiği için emeklilik açısından bir kaybınız olmaz. Hatta SSK’dan emekli olma hakkı kazanırsanız bu sizin için avantaj olur.

YÜKSEKTEN BORÇLANMA FARK YARATIR

Soru: Eşim 15.07.1971 doğumlu. 01.08.1990 yılında SSK’da sigorta girişi yapıldı. Bu güne kadar SGK dan 2.318 gün, Bağ – Kur’dan da 1.790 gün pirim ödendi. İki tane çocuğumuz var. Doğum borçlanması için 23.000 TL yatırırsak 15 Temmuz 2018 de emekli olacak. Doğum borçlanması yaptırmazsak 2020 Mart ayında emekli olabiliyor. İki emeklilik arasında maaş farkı olur mu? Doğum borçlanması yaptırmak avantajlı olur mu?

Cevap: Bir maaş farkı sadece yüksekten doğum borçlanması yaparsanız olur. Onun dışında maaş farkı ortaya çıkmaz. Borçlanmada primlerin tamamını siz ödersiniz, çalışırsa işveren de prim öder dolayısıyla cebinizden para çıkmamış olur, primler ücretinden kesilir. Bunu düşünerek karar vererek hareket etmeniz doğru olur.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 06.04.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM