BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Danıştay Kararları ve Özelgeler - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Danıştay Kararları ve Özelgeler

Vergi Usul Yasası'nın 413. maddesi uyarınca mükellefler Maliye Bakanlığı'ndan veya Maliye Bakanlığı'nın bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulamaları bakımından duraksamaya düştükleri konularda bilgi isteyebilmektedirler. Bu bağlamda yetkili makalar yazı ile istenecek bilgiyi yazı ile veya sirkülerle yanıtlamak zorundadırlar. Alacakları cevaplara göre hareket eden mükelleflerin bu hareketleri cezayı gerektirse bile mükellef hakkında ceza kesilmemektedir.

özelgeler vergi idaresi açısından bağlayıcı nitelikte olması nedeniyle ayrı bir önem kazanmaktadır. Vergilerle ilgili çeşitli konularda ve karşılaşılan sorunlarda, gerek idare, gerekse mükellefler zaman zaman yasa maddelerinde ve tebliğlerde açık bir hüküm ve bilgi bulunmamasından dolayı ortaya çıkan duraksamaların giderilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan açıklayıcı bilgi talep edebilmektedir. İdare'nin konuya ilişkin olarak bilgi talep edenlere vermiş olduğu yanıtlar, çoğu kez birçok mükellefi de ilgilendirir özelikte de olmaktadır.

Diğer yandan yine bazı hallerde farklı yorumlamalar uyuşmazlık konusu olmakta veya yargıya intikal etmekte, bu bağlamda da oluşan yargı kararları vergi uygulamaları açısından yönlendirici özellik taşımaktadır.  Bir başka açıdan yargı kararları vergi hukuku açısından örnek alınan ve yasa maddelerinin uygulanmasında hem idareye, hem de mükellefe yol gösterici niteliktedir.

Bu bağlamda vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay tarafından vergi uyuşmazlıklarına yönelik verilen kararlar vergi yasalarının uygulanmasında yargı organlarının bakış açısını belirlemektedir.

Vergi uygulamalarında gerek idarenin vermiş olduğu özel görüşler (muktezalar-özelgeler) gerekse yargı kararları izlenen ve yasa maddelerinin yorumlanmasına katkı sağlayan ve/veya destek veren unsurlar, daha açıkçası kaynaklardır.

Ülkemizde gerek özelgelere ve gerekse yargı kararlarına ulaşmak tüm teknolojik gelişmelere rağmen yine de zordur.

Ülkemizde, özellikle vergisel alanda yıllardır uğraş veren, vergi hukukçusu, bilimadamı, değerli dost Prof. Dr. Şükrü Kızılot 1994 yılından bu yana yaklaşık iki yıl ara ile "Danıştay Kararları ve Özelgeler" başlıklı çalışmasını birlerce sayfa ile ifade edilen bir cilt halinde yayımlamış, 2008 yılında 8. cildini tamamlamış ve bu alanda da bir rekora imza atmıştır. Sayın Kızılot bu çalışmaları ile meslek mensuplarına ve diğer ilgililere

gerçekten erişilmesi zor,  binlerle ifade edilen yargı kararlarını ve özelgeleri erişilebilir hale getirmiştir.

Sayın Kızılot'un 9 Ocak 2008 tarihinde basımı gerçekleştirilen "Danıştay

Kararları ve Özelgeler (Muktezalar)" başlıklı 8. cildin önsözünde yapmış olduğu açıklama beni de çok duygulandırmıştır. Şöyle ki: Sayın hoca   "Kitabımızda yer alan tüm kararlar ve özelgeler konuyla ilgili olan herkese açıktır. Kısmen ya da tamamen alıntı yapılmasında sakınca yoktur" diyerek belki uykusuz geçen gecelerinin mutlu sonucunu tüm meslektaşları ile paylaşmayı düşünmüş ve bu istemini açık ve sade bir dille sözkonusu çalışmanın sekizinci cildinin başında önsöze yansıtmıştır.

Şükrü Kızılot 14 yılda yüzbinlerin üzerinde ve hacmi çuvallarla ifade edilebilen özelge ve yargı kararlarını tarayarak, içlerinden vergi uygulamaları açısından tüm kesimlere yararlı olabilecek ve katkı sağlayabilecek olanları seçmiş, bunları konuya ilgi duyanların yararlanmaları için önsözde belirtmiş olduğu mütevazilikle herkesle paylaşmayı uygun görmüştür.

Bu davranışı yıllardır tanıdığım Şükrü Kızılot'un ayrı bir özelliğidir.

Ülkemizde, vergi hukuku dalında özgün yapıtların az oluşunun nedenlerin den biri de kaynak sorunu ile yakından ilgilidir. Yorum ve açıklamalar için yasa ve tebliğler tek başına yeterli olamamaktadır. Başta vergi idaresinde çalışanlar olmak üzere, avukatların, bilirkişilerin, yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin, muhasebecilerin, mükelleflerin, vergi ve muhasebe öğrenimi yapanların, Danıştay kararları ve özelgelere büyük gereksinme duydukları kuşkusuzdur.

Bu bağlamda da daha önce yayımlanan yedi cildin devamı niteliğinde olan "Danıştay Kararları ve Özelgeler (Muktezalar)" serisinin sekizinci cildinde 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında verilmiş muktezalar ve yargı kararları yer almaktadır. Bu çalışmanın diğer ciltlerden farklı bir özelliği, kamu takip hukukunun önemli kaynağı durumunda olan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa ile birlikte diğer vergilerle ilgili özellik arzeden, karar, özelge ve sirkülerleri de içermesidir. Ayrıca bu cilt içersinde adli vergi suçları için emsal nitelikte ve büyük çoğunluğu yeni kararlar da yer almak tadır.

"Danıştay Kararları ve Özelgeler (Muktezalar)"in 8. cildi 1661 sayfadan oluşmaktadır. Konu ile ilgilenen herkesin başvuru kaynağı niteliğindedir. Söz konusu çalışmayı edinmek isteyenler mesleki kitap satan kitapçılardan ve Yaklaşım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin "Yıldızevler Mahallesi 11. Sokak No:7 Çankaya Konakları A Blok 06680 Çankaya-Ankara" adresinden veya "(0312) 439 43 43" nolu telefon, "(0312) 439 43 40" nolu fax ya da "www.yaklasim.com" adresine başvurabilirler.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 14.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM