BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Uzlaşmada süreler ve başvuru yerleri - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Uzlaşmada süreler ve başvuru yerleri

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkındaki yasa hükümlerinden yararlanmak isteyen yükümlülerin 31.03.2008 tarihi mesai saati bitimine kadar Vergi Usul Yasasının uzlaşmaya ilişkin hükümlerine göre uzlaşma isteminde bulunmaları gerekmektedir. Ancak sözü edilen yasa kapsamına giren vergi ve cezalar bulundukları safhalar itibariyle farklılık gösterdiğinden başvuru süreleri ve başvurulacak merciler alacakların bulundukları safhalar itibariyle özellik arz etmektedir. Şöyle ki;

* Vergi mahkemelerinde dava açma, vergi mahkemeleri kararı üzerine itiraz veya temyiz başvuru süreleri ve bölge mahkemeleri ve Danıştay nezdinde karar düzeltme başvuru süreleri geçmemiş olanlar mükelleflerin adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için dava açma süresi içerisinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Çünkü eğer yapılan başvuruda sözü edilen yasa kapsamında uzlaşma sağlanamaması halinde mükellefler Vergi Usul Yasası'nın Uzlaşma ile ek 7'inci maddesi uyarınca dava açma yoluna gidebileceklerdir.

Buna göre tarh edilen vergi ve kesilen cezaya ilişkin ihbarnamenin örneğin 20.02.2008 tarihinde mükellefe tebliğ edildiğini varsayacak olursak bu tarhiyata karşılık mükellefin 21.03.2008 tarihi mesai saati bitimi ne kadar vergi:mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkındaki yasa hükümlerinden yararlanmak isteyen mükellefin dava açma süresi içerisinde yaptığı başvuru üzerine uzlaşma sağlanamaması halinde, uzlaşılamayan uyuşmazlık için yargı yoluna gidilmesi mümkündür. Ancak yasal olarak dava açma süresi 21.03.2008 tarihi itibariyle sona erdiğinden bu tarihten sonra yapılacak uzlaşma istemlerinde eğer uzlaşma sağlamazsa mükellef dava açma hakkını yitireceğinden hakkında salınan vergi ve ceza kesinleşmiş olacaktır.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan (l) sıra numaralı genel tebliğ ile yapılan açıklamalar doğrultusunda da sözü edilen yasanın birinci maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle İdari Yargılama Usulü Yasasında yer alan itiraz, temyiz ve karar düzeltme başvuru süreleri ile ceVap verme süreleri değişmediğinden, mükelleflerin başvurularını söz konusu süreleri dikkate alarak yapmaları gerekmektedir.

Başvurular tarha yetkili vergi dairesine Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkındaki yasanın uygulanmasına yönelik olarak yayımlanan (1) sıra numaralı genel tebliğ ekindeki dilekçe örneği ile yazılı olarak yapılacaktır.

* Vergi mahkemeleri bölge idare mahkemeleri ve Danıştay'da devam eden davalarda,27.02.2008 tarihi itibariyle sözü edilen davaların devam etmesi durumunda mükelleflerin başvurularını tarha yetkili vergi dairesine yine yukarıda belirtilen aynı örnek dilekçe ile 31.03.2008 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.

* Uzlaşma veya tarhiyat öncesi uzlaşma safhasında bulunan vergi ve cezalarda, 27.02.2008 tarihi itibariyle uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşma isteminde bulunulmuş ancak;

- Tarhiyat öncesi uzlaşma isteminde uzlaşma günü verilmiş olmakla birlikte henüz uzlaşma günü gelmemiş vergi ve cezalar için sözü edilen yasa hükümlerinden yararlanılmak üzere yapılacak başvuruların en geç uzlaşma gününde uzlaşma komisyonuna (1) seri numaralı genel tebliğ ekinde yer alan ek dilekçe örneği ile yazılı olarak verilmiş olması gerekmektedir.

- Uzlaşma isteminde henüz uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş vergi ve cezalar için ise aynı uzlaşma dilekçesi örneği ile uzlaşma komisyonuna en geç uzlaşma gününde başvurunun yapılması gerekmektedir.

* Uzlaşma vaki olmadığına dair tutanağa yazılı nihai teklifin kabulü için henüz süresi geçmemiş vergi ve cezalarda ilgili vergi dairesine başvuruların sözü edilen genel tebliği ek (2) örnek dilekçe ile tarha yetkili vergi dairesine dava açma süresi içerisinde yapılması gerekmektedir. Burada mükelleflerin öncelikle nihai teklifte yazılı tutarı kabullenmeleri ve Bazı Kamu Aalacaklarınm Uzlaşma Yolu ile Tahsili hakkındaki yasa hükümlerini yararlanmak istediklerini bildirmeleri zorunludur.

Mükelleflerin yukarıda belirtilen safhalarda, uzlaşma görüşmesi yapılmadan istemlerini bildirdikleri mercilere yazılı başvuruda bulunarak uzlaşma istemlerinden vazgeçmeleri mümkündür.

Mükelleflerin süresi içinde dilekçelerini ilgili merciye elden vermeleri veya: taahhütlü posta ile göndermeleri mümkündür. Başvuruların taahhütlü posta ile yapılması halinde evrakın postaya verildiği tarih ilgili merciye başvuru tarihi olarak kabul edilecektir. Başvurunun adi posta ile yapılması halinde, postanın ilgili merci kayıtlarına giriş tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecektir.

Yapılan düzenleme gereği olarak uzlaşma istemine yönelik başvuruların uzlaşmaya konu edilen vergi ve cezaya ilişkin uyuşmazlığın tamamı için yapılması zorunludur. Bu nedenle uyuşmazlığın belli bir kısmı için yapılacak olan başvurular kabul edilmeyecektir. Ancak mükelleflerin idare ile birden fazla uyuşmazlığı varsa bunların bir kısmı için uzlaşmadan yararlanmaları, diğer uyuşmazlıklar açısından yargı yolunu tercih etmesi mümkündür.

Yapılacak uzlaşma başvuruları Vergi Usul Yasası hükümlerine göre kurulmuş olan Uzlaşma Komisyonları tarafından sonuçlandırılacaktır.

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkındaki yasa hükümlerinden yararlanmak isteyen yükümlülerin 31.03.2008 tarihi mesai saati bitimin...

( KB)

(Kaynak: Referans Gazetesi | 11.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM