BASINDAN YAZILAR
Yeni sosyal güvenlik yasası çok tartışılacak - MuhasebeTR

Yeni sosyal güvenlik yasası çok tartışılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Başbakanlık'a gönderdiği yeni tasarıya göre, mevcut kıdem tazminatı uygulaması sona erdirilip, İşsizlik Sigortası Fonu'na benzeyen Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı fonuna işçilerin değil işverenlerin karşı çıkması gerektiğini ifade ederek, yeni sistemin işçilere büyük avantaj sağlayacağını söylemişti. İşte, herkesin merak ettiği yeni kıdem tazminatı sistemi:

18.24 YTL'LİK KESİNTİ

Kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu'na işveren, çalıştırdığı her işçi için, işçinin prime esas kazancı üzerinden yüzde 3 kaynak aktaracak. n Mevcut verilere göre, sigortalıların kişi başına ortalama prime esas kazanç tutarı yaklaşık 800 YTL civarında. Buna göre, yüzde 3 hesabıyla işveren, çalıştırdığı her işçi için Fon'a yaklaşık 25 YTL kaynak aktaracak. Bu rakam ortalama tutarı gösteriyor.

Asgari ücretliler için işverenin yüzde 3 üzerinden her ay yatıracağı fon tutarı ise 18.24 YTL olacak. n İşveren, hesapladığı fon tutarını Sosyal Güvenlik Kurumu'na aylık prim ve hizmet belgesi ile beyan edip ödeyecek. Kurum, işverenlerin yatırdığı tüm kıdem tazminatlarını hiçbir işlem yapmadan doğrudan, işverenlerin belirleyeceği özel bireysel emeklilik şirketine havale edecek. Kıdem tazminatlarına herhangi bir vergi ya da benzeri kesinti uygulanmayacak.

Kıdem tazminatlarının değerlendirileceği bireysel emeklilik şirketini işveren belirleyecek. Fonda biriken paraları değerlendirecek olan yatırım fonlarını ise işçi belirleyecek.

MEVCUT HAKLAR KORUNUYOR

Mevcut birikmiş kıdem tazminat hakları aynen korunacak. Bu tazminatlardan işveren sorumlu olacak. Tasarının yasalaşmasından sonra ise Fon devreye girecek. Yasa çıktıktan sonra yeni işe girenler doğrudan Fon'a tabi çalışacak. n Fon, bireysel emeklilik sistemi kurallarına göre yönetileceği için, birikmiş tazminatlar 10 yıldan önce alınamayacak. Ancak ölüm veya emeklilik halinde bu süre şartı aranmayacak. Mevcut sisteme göre, brüt 608 YTL maaşla çalışan bir asgari ücretli, 10 yıl çalıştığı bir işyerinden atıldığı takdirde yaklaşık 6 bin 80 YTL kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Yeni sistemde ise her yıla bir maaş uygulaması olmayacak. Dolayısıyla, işçinin ne kadar kıdem tazminatı alacağını, fonda biriken paralar ve bunların faiz ve benzeri getirisi belirleyecek. Asgari ücretli bir çalışan için yüzde 3 hesabıyla Fon'a her ay 18.24 YTL kesilmesi halinde, Fon'da o işçi adına yaklaşık 2 bin 180 YTL birikmiş olacak.

Ancak, bu para fonlarda değerlendirileceği için rakam yaklaşık 4 bin YTL'yi bulacak. Mevcut sistemle karşılaştırıldığında asgari ücretli yaklaşık 2 bin YTL zarar etmiş olacak. İşverenden yapılacak kesintinin yüzde 3 yerine yüzde 5'e çıkarılması da seçenekler arasında bulunuyor. Bu durumda 10 yıllık birikim 6 bin 700 YTL'ye çıkacak.

2.7 MiLYARLIK FON

Yapılan hesaplamalara göre, Fon’a işverenden her ay toplam 223 milyon 352 bin YTL tutarında prim kesilecek. Buna göre Fon'un büyüklüğü bir yıl içerisinde tam 2 milyar 680 milyon YTL'ye ulaşacak. Fon'un yatırım fonlarında değerlendirilmesiyle bu rakam daha da yukarılara çıkacak.

BİZ KAPIYI KİMSEYE KAPAMADIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili olarak, "Biz önümüzdeki 100 yılı ilgilendiren bir yasa hazırladık" dedi. Bursaspor Fan Kulübü'nü makamında kabul eden Çelik, gazetecilerin, Türk-iş'in Tasarıya karşı "iş bırakma" eylemi yapacağı yönündeki açıklamasını eleştirdi. Bakan Çelik, komisyonlarda sendikalardan gelen talepleri yasaya yansıttıklarını söyledi. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar Türkiye'nin geleceğine bir tuğla koyabilecek gerekli değişikleri yapacaklarını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

NEYE KARŞISINIZ

"Biz, kimseye kapımızı kapatmadık. Şimdi, 'Yürüyeceğiz, kapatacağız' ifadeleri demokratik ölçüler içinde olabilir. Fakat, neye karşı olduklarını, neden karşı olduklarını, ne istediklerini herkes söylemek durumunda. Birileri çıkıyor ve 'biz, bu yasanın hiçbir yerini tanımayız' diyor. Bu insanlarla bizim konuşacak bir durumumuz olabilir mi? Yasanın içine, dışına her şeyine karşı. Başka neyine karşı? Bütçede sağlık harcamaları 20 katrilyonun üzerinde. 'Sağlık hizmeti bedava verilmeli' deniyor. Sağlığı da bedava yapalım, ilacı da bedava verelim. Her şey bedava olsun. Bunu tüm iktidarlar yapmak ister. Ama mühim olan imkanları vatandaşın ehine kullanmaktır."

Çelik ayrıca, reformla ilgili ile olarak kimle masaya otursak 'doğrudur bu yapılması lazım' dediğini, ancak masadan kalkıldığında başka şeyler söylendiğini iddia etti.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 10.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM