BASINDAN YAZILAR
2018 Yılında İşsiz Kalmayacak / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

2018 Yılında İşsiz Kalmayacak / İbrahim Işıklı

Geçtimiz hafta Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde İstihdam Şurası düzenlendi. 2017 yılında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği'nin sonuçları değerlendirildi; aynı zamanda 2018 yılında da kayıtlı istihdamın arttırılması hedefinin devam edeceği belirtildi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “2018 yılında her işveren için en az 2 ilave istihdam” olarak milli hedefimizi açıkladı, aynı zamanda 2018 yılında uygulanacak istihdam teşvikleri hakkında bilgi verdi.

İstihdam Şurası’nda açıklanan istihdam destekleri şöyle;

- Türkiye’nin küçük işletmelere yönelik desteklerini arttırması gerekiyor. Bu anlamda en önemli gelişme esnaflara verilecek “bir senden, bir benden” teşviki olacak. 1-3 çalışanı olan imalat iş yerlerinin 2018 yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin ücret ve sosyal güvenlik primleri ve vergileri bir ay işveren, bir ay devlet tarafından ödenecek. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak.

- Milli İstihdam Seferberliği'nin hedefine göre ilave istihdam sağlayan işverenlere destek devam edecek. İmalat ve bilişim sektöründe mevcut istihdama ilave her bir çalışanın tüm sigorta primleri ve vergileri karşılanacak, asgari ücret üzerinden değil, prime esas kazanç üzerinden destek verilecek. Ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler teşvik kapsamında olacak
- İmalat ve bilişim harici sektörlerde ise ilave istihdam edilecek her bir çalışanın sigorta primleri ve vergisi 2017'de olduğu gibi 2018'de de asgari ücret üzerinden ödemeye devam edecek. Özel politika gerektiren grupların işgücüne katılımlarını sağlamak adına 18-25 yaş arası gençlere, kadınlara ve engellilere bu teşvikten 18 ay yararlanabilme imkânı sunulacak.

İlave istihdam teşviki 2020’ye kadar sürecek

- İş başı eğitim programının süresi bilişim, imalat ve enerji sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek.

- Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakiler 9 aya kadar olan eğitimleri için günlük 75 lira alacak. Diğer alanlar için işbaşı eğitim programı cep harçlığı 54 TL olarak devam edecek. Bu rakamlar 2018 yılı asgari ücret oranına göre yeninden belirlenecek.

- 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesilmeyecek, ayrıca yeşil pasaport sahibi 18-25 yaş aralığındaki gençler çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmaya devam edecekler.

- Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İş Başı Eğitim Programları'na ve Mesleki Eğitim Kursları'na katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 Yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği verilecek.

- Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kuruluyor. Bu projede işveren örgütleri ile iş birliği halinde mesleki eğitim ve iş başı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayata geçiriliyor. Projenin uygulama süresi iki yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitimin teori ile pratiği birlikte yapılacak, 8 aya kadar sürelerle program düzenlenecek, katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödenecektir.

- En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği verilirken, bu rakamı 2018 yılında 50 bin TL’ye yükseltilecek.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 20.12.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM