BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Tersane ölümleri ders olacak mı? - MuhasebeTR

Resul KURT - Tersane ölümleri ders olacak mı?

Dünkü star İşletmelerde iş güvenliğiişin yürütüm şartları sebebiyle doğacak tehlikelere karşı tedbir almak üzere yapılan sistemli çalışmalardır. İş güvenliğinin amacı;

a) İşçilerin bedensel ve ruhsal sağlığını korumak

b) İşletmenin güvenliğini sağlamak

c) Üretimin güvenliğini sağlamaktır.

İş kazasında kusurlu işverenlere hapis ve para cezası verilebiliyor

İş güvenliği tedbirlerinin alınmamış olması nedeniyle işyerlerinde iş kazası ve meslek hastalığı meydana gelen işverenler hakkında ayrıca, Türk Ceza Kanunu gereğince (cezai sorumluluk açısından) işlem yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işveren aleyhine Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca (10. ve/veya 26. maddeleri gereğince) açılacak rücu davası dışında, sigortalı veya mirasçılarının işverenden maddi ve/veya manevi tazminat talep etme hakları bulunmaktadır.

Bir işverenin, işletmesinde gerekli iş güvenliği tedbirlerini almamasından dolayı işçisinin yaralanmasına, sakat kalmasına veya ölmesine neden olması halinde İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda bedence veya ruhça arızaya uğrayan sigortalının kendisi veya sigortalının ölümü halinde eşi ve çocukları tarafından İş Mahkemelerine işveren aleyhine destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesini temin etmek için dava açılabilmesi olanaklı bulunmaktadır.

İş güveliği uzmanlarına büyük görev

İşletmelerde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak yapılan incelemelerde kazaların kişisel kusurlardan kaynaklanan tehlikeli hareketlerden ve işletmelerdeki güvensiz çalışma koşullarından kaynaklanmasından dolayı, hem işletmelerde iş kazası ve meslek hastalığı risklerinin azaltılması, hem de iş sağlığı ve güvenliği önlemleri ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 4857 sayılı İş Yasası’nın 82. maddesi uyarınca iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman görevlendirme yükümlülüğü getirilmiştir. İşkazalarının önlenmesinde iş güvenliği uzmanlarına büyük görev düşüyor.

Daha önce de yazmıştım, önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarından kaynaklanacak riskler kontrol altına alındığında olabilecek kazalar azaltılmış, tehlikeli ortamlar da ortadan kaldırılmış olur. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları, bu önlemlerin alınmaması nedeniyle olacak iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıkların sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

gazetesinin manşetinde Tuzla tersanelerindeki iş kazası ölümleri vardı. Tersane işçileri ‘helalleşerek işe gidiyoruz’ diyordu.

Okurlarımız hatırlayacaktır, 2 Şubat günkü ‘Ölüm kor ölüp yüreklere düştü’ başlıklı yazımda iş kazalarının ülkemizdeki durumunu ele almıştım. Sanayileşmeye bağlı olarak çalışanların maruz kaldıkları iş kazası ve meslek hastalıklarında artışlar olmaktadır.

Önce Davutpaşa patlaması, ardından da Tuzla tersanelerinde peş peşe gelen ölümler dikkatleri bir anda iş kazalarına çevirdi. İşte, hem işçilerimizin daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem de beden ve ruh sağlıklarını korumak için mutlaka mevzuatta belirtilen iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir.

İş kazaları incelendiğinde, bunun temel nedeninin kazanın meydana gelmesinde güvenliksiz ve kötü çalışma koşulları ile eğitim eksikliğinin geldiği görülüyor. İş kazaları, işçilerin eğitimsiz olması ve dikkatli çalışmaması ile işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamasından kaynaklanmaktadır.

İşletmelerde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak yapılan incelemelerde kazaların yüzde 50 oranında kişisel kusurlardan kaynaklanan tehlikeli hareketlerden ve yüzde 48 oranında da işletmelerdeki güvensiz çalışma koşullarından kaynaklandığı saptanmıştır.

İşkazaları iş güvenliği ile önlenebilir
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 23.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM