BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Reformda isteğe bağlı sigorta - MuhasebeTR

Resul KURT - Reformda isteğe bağlı sigorta

Calışmaya ara veren SSK’lılar, Memur veya Bağ-Kur’lular ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar isteğe bağlı sigorta ile sosyal sigorta primlerini ödeyebilmektedirler.

Sosyal güvenlik reformu ile, isteğe bağlı sigorta konusunda da ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştır. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de yasal olarak ikamet edenler ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

a) 5510 sayılı Kanuna tábi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

b) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

c) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,

d) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmak, şartları aranacaktır. Halen SSK isteğe bağlı sigortasına devam edebilmek için istenen 1.080 gün prim ödeme şartı aranmayacaktır.

İsteğe bağlı sigortanın başlangıcı

İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlayacaktır.

İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen tarihlerde, sigortalı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödedikleri primler ilgililere iade edilecektir.

Ay içerisinde 30 günden az veya kısmi süreli çalışan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına otuz günü geçmemek üzere eklenecektir. Eklenen bu süreler, 4 / (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

İsteğe bağlı sigortanın sona ermesi

İsteğe bağlı sigortalılık;

a) İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiş son günü takip eden günden,

b) Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,

c) Ölen sigortalının ölüm tarihinden,

itibaren sona erecektir.

İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınacaktır ve bu süreler 4/(b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Yani, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkta geçen süreler Bağ-Kur sigortalılığı gibi değerlendirilecektir.

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce SSK isteğe bağlı sigorta primi ödemeye devam edenlerin durumunun açıklığa kavuşturulmalı ve mağduriyetleri giderilmelidir.

Prim artacak

İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32’sidir. Bunun % 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12’si genel sağlık sigortası primidir. Ay içerisinde 30 günden az veya kısmi süreli çalışan sigortalılardan prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında olmak kaydıyla belirlenen günlük kazanç ve gün sayısı üzerinden malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi alınacaktır.

Sağlık yardımı da verilecek

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlü olacaktır. Halen %25 olan SSK isteğe bağlı sigorta primi artacak, ancak prim ödenirken sağlık yardımı da alınabilecek.

(Kaynak: Star Gazetesi | 21.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM