BASINDAN YAZILAR
10 Yıl Sonra Gelen İptal Kararı / Nedim Türkmen - MuhasebeTR

10 Yıl Sonra Gelen İptal Kararı / Nedim Türkmen

 

    •  

Kurumlar Vergisi Kanunu'na ilişkin olarak 1 seri no'lu kurumlar vergisi genel tebliği 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu tebliğin aşağıda yer alan 5.6.4.2.3 no'lu bölümünün 2. paragrafı Danıştay tarafından iptal edilmiştir. İptal edilen söz konusu düzenleme: “Dönem kârından ayrılan yedekler kullanılmak suretiyle sermaye artırımında bulunulması halinde ise bu işlem sonucu ortaklara bedelsiz hisse senedi verilmesi ile fiilen kâr payı dağıtılması arasında fark bulunmamaktadır. Her iki halde de ortaklar, kurum bünyesinde oluşan kârlar üzerinde tasarrufta bulunma imkanına sahip olmaktadır. Dolayısıyla, kâr yedeklerinden karşılanan sermaye artırımları sonucunda ortaklarca bedelsiz iştirak hissesi iktisap edilmesi durumunda, alınan bu iştirak hisseleri nominal bedelle iştirak hesaplarında izlenecek ve iştirak kazançları istisnası nedeniyle kurumlar vergisine tabi tutulmayacaktır” şeklindedir.
Danıştay tarafından iptal edilen tebliğin yukarıdaki düzenlemesine ilişkin olarak, aktifinde yatırım ortaklığı hissesi senedi bulunan bir kurum tarafından dava açılmış . Dava üzerine Danıştay 4. Dairesi, 16.09.2013 tarih ve E.2013/2951 sayılı Yürütmeyi Durdurma kararı vermiştir. Maliye Bakanlığı'nın itirazı üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, 28.11.2013 tarih ve 2013/9 sayılı kararı ile Danıştay 4. Dairesi'nin Yürütmeyi Durdurma kararını iptal etmiştir. Bu defa Danıştay 4. Dairesi açılan davayı esastan karara bağlayarak 14.06.2017 tarih ve Esas No: 2013/2951, Karar No: 2017/5260 sayılı Karar ile tebliğ düzenlemesini iptal etmiştir.
Görüldüğü üzere tebliğin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten tam 10 yıl sonra tebliğ hükmü Danıştay tarafından iptal edilmiştir.


İptal kararının etkileri ne olacak?

Danıştay'ın ilgili tebliğ düzenlemesini iptaliyle beraber; kârın sermayeye ilavesi nedeniyle bedelsiz hisse senedi alan kurumlar vergisi mükelleflerinin kâr payı elde ettiğinden bahsetmek artık mümkün olmayacaktır.
İptal kararının doğrudan veya dolaylı olarak bazı kurumları ve vergileme konularını etkilemesi söz konusudur. İptal kararıyla beraber; kâr yedeklerinin sermayeye eklenmesi sonucu, yatırım ortaklığından bedelsiz hisse alan kurumlar, aldıklarıı bu hisseler nedeniyle vergi ödemeyeceklerdir. Bu nedenle, benzer şekilde kâr yedeklerini sermayesine ekleyen yatırım ortaklıklarından bedelsiz yeni pay edinen bütün kurumlar, bu karardan olumlu olarak etkilenecektir.
Bununla birlikte, kazançları üzerinden kurumlar vergisi ödeyen kurumların ortağı olan kurumlar, iştirakin kâr yedeklerini sermayeye eklemesi sonucu yeni hisse edinmeleri durumunda, Danıştay'ın iptal kararının sonuçlarından olumsuz etkilenecektir.
Tebliğin iptal edilen düzenlemesine göre, bedelsiz hisse senedi alan kurum, bir taraftan aktifinde olan iştirakin alış bedelini aldığı yeni hisse bedeli tutarında artırırken, bir taraftan da aynı tutarı gelir kaydetmekte ve iştirak kazançları istisnasına konu etmektedir. Dolayısıyla iştirakin maliyet bedeli artmakta ancak vergi ödenmemektedir.
Danıştay'ın iptal kararıyla beraber; bu kurumların, yeni edindikleri hisse senetleri nedeniyle iştirakin maliyet bedelini değiştirmemeleri, her hangi bir gelir de kaydetmemeleri gerekecektir. Sorun yokmuş gibi gözükse de, bu kurumlar sahip oldukları hisse senetlerini elden çıkarmaları durumunda, kazancın hesaplanmasında artırılmamış maliyet bedeli dikkate alınacağından, çok sayıda kurum için yeni bir vergi yükü ortaya çıkacaktır.
Görüldüğü üzere iptal kararıyla beraber;
– Yatırım ortaklığına iştiraki olan az sayıdaki kurum olumlu,
– Diğer kurumlara iştiraki olan çok sayıda kurum ise olumsuz,
olarak etkilenecektir.


GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR…

Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım ve kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiren genel tebliğ düzenlemesinin bir bölümünün 10. yılda iptal edilmesi birçok düzenleme yapılmasını gerektirecektir.
– 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde,
– Konuyla ilgili başta 191 seri no.lu Tebliğ olmak üzere bazı Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri'nde ve
– Tek düzen hesap planında bazı değişikliklerin yapılması gerekmektedir.
İptal edilen tebliğ hükümlerinden iptal kararına kadar, olumsuz etkilenen kurumlar vergisi mükelleflerinin, zaman aşımı süresi içinde kalmak koşuluyla Vergi Usul Kanunu'nun “Düzeltme” hükümleri çerçevesinde geçmişe yönelik kayıplarını telafi edebileceklerini hatırlatmakta yarar görüyorum.”
Kurumlar vergisi oranında indirim yapılması gerektiğinin konuşulduğu bu günlerde; iptal kararının sonuçlarından olumsuz etkilenecek olan kurumlara; ilave vergi yükü gelmemesi için gerekli düzenlemelerin yapılması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksi takdirde, indirim konusunda samimi olunup olunmadığıyla ilgili soru işaretleri oluşacaktır.

 

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 28.08.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM