BASINDAN YAZILAR
Dürüst Olmayan 15 Yıl 3600 Günle Tazminatını Alamaz / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Dürüst Olmayan 15 Yıl 3600 Günle Tazminatını Alamaz / Okan Güray Bülbül

 İlk kez 1999 ve öncesindeki sigortalıların 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatını alıp, emeklilik için yaşı bekleme hakkı bulunuyor. Ancak Yargıtay’ın başka işte çalışmak için ayrılanlara tazminat ödenmez kararına dikkat etmek gerekiyor.

Yargıtay’ın geçtiğimiz aylarda vermiş olduğu bir karar 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılmak isteyen işçileri tedirgin etti. Yargıtay kararında 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alınırken dürüstlük ilkesine aykırı hareket edilmemesinin altını çizdi. Dürüstlük ilkesine aykırı hareket eden işçiye işverenin tazminat ödemeyebileceğine karar verdi. Peki, Yargıtay’a yansıyan olayın ayrıntıları ve kararın gerekçeleri neler?


TAZMİNATI KİMLER ALABİLİR?

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 gün ödenmiş primle kıdem tazminatlarını alıp işlerinden ayrılabilirler. Bu kişilere kıdem tazminatı ödenmesinin nedeni emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmuş olmalarıdır. Ancak bu şekilde kıdem tazminatı almak için gerekli koşullar farklılık arz etmektedir. Örneğin 9 Eylül 1999 tarihinde ilk kez sigortalı olmuş bir kişinin emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlaması nedeniyle kıdem tazminatı alabilmesi için 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlaması gerekmektedir. Yani 15 yıl 3.600 gün herkes için geçerli bir şart değildir.


YOLU YORDAMI BULUNUYOR

15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı almak için uyulması gereken bazı kurallar var. Bu şartları sağlayanların SGK'dan alacakları yazıyı işverene verdikleri takdirde işveren bu kişilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır. SGK gerekli kontrolleri yaparak çalışana “kıdem tazminatı alabilir” yazısı vermektedir. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşverenin tazminat ödemeye yanaşmaması halinde işçi mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını talep edebilir. Ancak bu yazının SGK’dan alınmış olması çok önemlidir. Bu yazı olmadan istifa ederse işveren tazminatı ödemeden işçiyi istifa etmiş gibi gösterebilir.

Yeniden çalışabilir mi?

Bu hak kapsamında kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışıp çalışamayacağı konusu farklı değerlendirmelere konu olabiliyordu. Bu durumdaki kişiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında “hakkın kötüye kullanıldığı” iddiası ile dava açıp tazminat istiyordu. Diğer yandan anayasada açıkça yer alan çalışma hürriyeti kapsamında bu kişilerin tazminat aldıktan sonra yeniden çalışmasının “hakkın kötüye kullanılması” olup olmadığı konusunda farklı kararlar bulunuyor.


YARGITAY KARARLARI

Yargıtay’ın daha önceki kararları ile 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alıp sonra başka bir işe girmenin sorun yaratmayacağı açıklığa kavuşmuştu. Ancak, başka bir kararda işçi halen görevindeyken çalıştığı işyeri ile aynı faaliyet içerisindeki bir başka işveren ile daha ayrılmadan iş görüşmesi yapmıştır. Ardından da dilekçesini verip yeni işyerinde başlamıştır.. Yargıtay bu durumu fesih hakkının kötüye kullanılması olarak değerlendirmiş ve kıdem tazminatı ödenmeyeceğine hükmetmiştir.

Çalışma hakkı güvencesi

15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan bir işçinin bu hakkını kötüye kullandığı iddiası ile açılan davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının “hakkın kötüye kullanılması” olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası yeniden çalışmanın önünde bir engel kalmamış oldu.

Dürüstlük ilkesine dikkat!

Yargıtay 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alıp yeniden işe girecekler için ortaya çok önemli bir kriter koymuştur. Bu kriter de dürüstlük ilkesidir. Bu nedenle 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı talep edecekler bu uyarıyı dikkate almalılar. Aksi durumda kıdem tazminatını alamayacaklar ve “Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olacaklardır'

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 22.08.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM