BASINDAN YAZILAR
SGK Artık Askerlik Belgesi İstemiyor / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

SGK Artık Askerlik Belgesi İstemiyor / Mustafa İşcan

Değerli okurlar, önceki yazılarımızda da belirttiğimiz ve takipçisi olduğumuzu söylediğimiz SGK’nın askerlik borçlanması için istenen askerlik sürelerini gösteren belgeyi artık kişilerden istememesinden bahsedip ayrıca sizlerden gelen soruları yanıtlayacağım.

Bildiğiniz gibi köşemizde siz değerli okurlarımızdan gelen sorular neticesinde sorun yaşadığınız konuları gündeme taşımaya çalışıp çözüm için aracı oluyoruz. Sizlerden gelen sorular üzerine daha önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum askerlik belgesinin istenmesi teknoloji çağında tuhaf gelmişti. Hatta vatandaşların e-devlet üzerinden almış oldukları askerlik belgesinin bile geçersiz sayılıp askerlik şubelerinden ıslak imzalı olması mecburiyetini de eleştirip düzeltilmesini istemiştik.

Yeni ÇSGB atanan Jülide Sarıeroğlu hanımefendinin bakanlığa atandığı gün SGK Başkanlığı bir genel yazı ile artık bu sorunun çözüldüğünü duyurmuş bulunmaktadır. 20.07.2017 tarihinden itibaren kuruma askerlik borçlanması için müracaat edenlerden belge istenmeyecek olup ilgili memura açılan “Askerlik Bilgisi” menüsünden askerlik bilgilerine ulaşılabilecektir. Bu açılan askerlik bilgisi ekrandaki askerlik süresinde tereddüt olursa ve yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanmak isteyen sigortalılar askerlik şubelerinden veya kuvvet komutanlıklarından önceden olduğu gibi imzalı belge getireceklerdir.

YURTDIŞINDAN 3600 GÜN İLE EMEKLİ OLMAK

ERKAN ÇEVİK

Benim annem 1973 senesinde evlenip Almanya’ya gitmiş ve 1981 senesinde 1 sene kadar Almanya’da çalışmış. 1983’te geri dönüş yapmışlar. Şu an yaşı 65. Nasıl emekli olur?

Erkan Bey, annenizin Almanya’daki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi sayılmakta ve emeklilik hesaplaması o tarihe göre yapılmaktadır. Anneniz 3600 gün ile hemen emekli olabilir, ancak 4-a (SSK)’dan borçlanma yapmadan önce Türkiye’de SSK’lı olarak çalışması yok ise fiili olarak Türkiye’de 1 ay gibi çalışma yapması gerekmektedir.

BAĞ-KUR’DAN ENGELLİ EMEKLİ OLMAK

AHMET GÜNDÜZ

30.10.1970 doğumluyum. 6.ayın 1’i 1996 tarihinde Bağ-Kur başlangıcım var. Halen devam ediyorum. Gözlerimde bir hastalığım var. Malulen ve özürlü emeklisi olabilir miyim? Yüzde 61 devlet hastanesinden vergi indirim raporum var.

Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun, Rabbim şifa versin. Malulen emekli olabilmek için sigortalı olduktan sonra rahatsızlanmak gerekli ve 10 yılda en az 1800 gün prim ödeme koşulu ile emekli olabilirsiniz. Ancak siz vergi indirim belgesi almışsınız, vergi indirim belgesi ile sadece 4-a SSK’dan emekli olabilirsiniz. Sigortalı olmadan önceki rahatsızlığınızdan dolayı 4-b Bağ-Kur primi ödediğiniz SGM müdürlüğüne müracaat ederek herhangi bir eğitim araştırma hastanesine sevkinizi yaptırarak buradan gelecek rapor oranına göre 4-b Bağ-Kur’danengelli emeklisi olabilirsiniz.

50 YAŞINIZDA 5675 GÜN İLE EMEKLİ OLURSUNUZ.

HANİFE KARACA

01.03.1994 sigortalı olarak işe giriş tarihimdir. Toplamda 1081 günüm var. 1974 doğumluyum. 3 çocuğum var, doğum borçlanması yapabilir miyim, kaç yılında ve kaç gün sayısıyla emekli olabilirim?

Hanife Hanım, 01.03.1994 sigortalı olarak işe giriş tarihiniz ile 4-a

(SSK)’dan 50 yaş 5675 gün ile emekli olabilirsiniz. Eksik günlerinizin bir bölümünü sigortalı olduktan sonra yapmış olduğunuz doğumlar var ise onları borçlanıp ödeyebilirsiniz.

KIDEM TAZMİNATI ALIRSINIZ

ERHAN MUTİ

01.01.1965 doğumluyum. 01.03.1990 tarihinde ilk defa sigortalı oldum, 4126 günüm var. 4 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım, ancak işyerinden ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatı alabilir miyim?

Erhan Bey, 15 yıl 3600 gün şartını doldurduğunuz için adınıza SGK primlerinin yatırıldığı Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne müracaat ederek kıdem tazminatı alır yazısını aldıktan sonra bu yazıyı noter kanalı ile işyerinize gönderirseniz, işvereniniz size kıdem tazminatını vermek zorundadır.

(Kaynak: Milli Gazete | 09.08.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM