BASINDAN YAZILAR
İstifa Eden Memurun Da Emeklilik Hakkı Var / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İstifa Eden Memurun Da Emeklilik Hakkı Var / Okan Güray Bülbül

 Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında isteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir değişiklik oldu. Buna göre 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin primleri 4/b’li yani Bağ-Kur’lu olarak değerlendiriliyor. Daha zor şartları olan Bağ-Kur’lu olarak değerlendirilmek, isteğe bağlı sigortalı sayısını azalttı. Bunun en önemli nedeni kendisi prim ödeyerek sigortalı olanların emeklilik için 9 bin gün prim zorunluluğu ve emekli aylığının görece 4/a ve 4/c’lilere göre düşük olması.


4/A GİBİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Ay içerisinde çalışma günleri 10’dan az olan taksi ve dolmuş şoförlüğü yapanlar, değnekçiler de çalışmalarını 30 güne tamamlamak adına isteğe bağlı sigorta primi ödüyorlar. Bu durumdaki kişilerin ödediği primler ise 4/a’lı olarak değerlendiriliyor. Yani 10 gün 4/a’lı olarak işveren tarafından yatırılan primlerini, kendileri 20 gün prim ödeyerek tamamlayanların 30 günlük primlerinin tamamı 4/a’lı olarak değerlendiriliyor ve 7.200 gün prim ödeyerek 4/a’lı olarak emekli olma hakkına sahipler.


EN AZ 10 YIL ŞARTI VAR

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna da, memurlar yani 4/c’liler için söz konusu. En az 10 yıl memurluk yapmış, daha sonra istifa etmiş bir kişi SGK’ya başvurarak keseneklerini kendisi ödeyerek yani emekli sandığı iştirakçiliği devam ettirerek, 4/c’li emekli olabiliyor.

Kovulan yararlanamaz!

Bu şekilde iştirakçiliğin devam etmesi için en önemli şartlardan birisi memurluktan atılmamış, istifa ederek ayrılmış olmaktır. Ayrıca, kendi keseneklerini ödeyerek emekli olacak memurların en az 10 yıl memurluk yapmış olmaları şart. 10 yıldan daha kısa süre memur olarak görev yapanlar bu şekilde iştirakçiliklerini devam ettiremezler. Bu durumda olup sigortalılıkları Emekli Sandığı’na tabi olarak devam edeceklerin ödeyecekleri kesenek miktarı, memuriyetten ayrıldıkları zamanki kadrolarının karşılığı olan dereceye göre belirlenir. Kendi cebinden kesenek ödeyenlere her yıl bir kademe, her üç yıl içinse bir derece verilir.


İKRAMİYESİNİ ETKİLEMEZ

İştirakçilikleri devam edenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Yani kişi emekli ikramiyesini ödediği primlerle yükseltemez. Örneğin, 15 yıl çalışıp emeklilik için gerekli sürenin geri kalanını kendi cebinden ödeyerek tamamlayan bir memurun ikramiyesi 15 yıl üzerinden hesaplanarak ödenir.

6 ay içinde başvurulmalı

Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmak zorunluluğu var. Kendi cebinden kesenek ödeyerek Emekli Sandığı’na tabi iştirakçiliği devam edenler, 6 aydan daha uzun süre ödemezlerse, iştirakçilikleri sona erer.

1 Ekim 2008 sonrasına yok

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamaz. Bu nedenle ancak 1 Ekim 2008’den önce ilk kez memur olmuş, en az 10 yıl memurluk yapmış, memurluktan atılmamış, memurluktan ayrıldıktan sonra çalışmamış kişilerin iştirakçi olması mümkündür.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.08.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM