BASINDAN YAZILAR
Doğum Borçlanmasını Kadın Bakan Çözer Mi? / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Doğum Borçlanmasını Kadın Bakan Çözer Mi? / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar bugün sizlere kadınların sigortadan önceki doğum borçlanması sorununun çözümü için yeni bayan bakandan beklentileri ve SGK’nın çözüm bekleyen diğer sorunlarını yazıp sizden gelen sorulara da cevaplar vereceğim.

Bildiğiniz üzere 19.07.2017 tarihinde kabine değişikliği sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak Jülide Sarıeroğlu Hanımefendi atanmış ve görevine başlamıştır. Bu atama en çok kadınları sevindirmiş ve ümitlendirmiştir. TV5’teki programımda ve Millî Gazete’deki köşemde gelen soruların büyük bir bölümü sigorta öncesi yapılan doğum borçlanması hakkındadır. Bildiğiniz gibi bu sorunu köşemizde önceki yazılarımda detaylı bir şekilde anlatmış ve artık çözüm beklediğini belirtmiştim.

 

Bu konuda en büyük gelişmeyi 19.04.2017 tarihli gazetemizdeki köşemizden “DOĞUM BORÇLANMASINDA BÜYÜK GELİŞME” başlığıyla duyurmuştuk ancak daha sonra bu müjdeyi veren o dönemin başbakanı Sayın Davutoğlu’nun görev değişikliğinden dolayı bu sözü de havada kalmış oldu. ÇSGB’ye atanan bakanların da bu konuda bir hamlesi olmadığından artık tüm ümitler bayanların çalışma hayatında yaşanan zorlukları en iyi bilen ve onları en iyi anlayabilecek olan hemcinsleri olan Sayın Bakan Jülide Sarıeroğlu’dur ve bizler de Sayın Bakan’a önce yeni görevinin hayırlı olmasını temenni eder ve doğum borçlanması gibi çözüm bekleyen diğer sorunları en kısa sürede çözer umuduyla diğer sorunları da paylaşıyorum.

 

ÇÖZÜM BEKLEYEN ACİL SORUNLAR 

1- Artık sayıları on binli rakamlarla ifade edilmeye başlanılan 2925 sayılı Tarım SSK’lıların 18 yaşını geçen kız çocuklarının diğer 4-a’lı (SSK) çalışan ve emeklilerin kızları gibi sağlık yardımlarından faydalandırılması,

 

2- Her ne kadar 1982 ile 2000 yılları arası ismi zorunlu Bağ-Kur olsa da çeşitli nedenlerle kuruma kayıt olamayanlara verilecek o yıllara ait 4-b’ye (Bağ-Kur) kayıt hakları,

 

3- Stajyer ve çırakların adlarına kısa vadeli prim ödenmiş olduğundan emeklilik primlerinin de ödenmesi için 1987 yılında çıkarılan bir kanun gibi borçlanma hakkı, 

 

4- Çalışanların en büyük sorunu gözüken kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılması ve bu konuda bana göre kıdem tazminatı garanti fonu kurulması gibi net bir çözüm getirilmesi,

 

5- 2000 yılından sonra emekli olanlara intibak hakkı verilmesi ve emekli maaş hesaplama sisteminin tekrar gözden geçirilerek vatandaş taraflı iyileştirilmesi, 

 

6- Emeklilikte yaşa takılanlar olarak isimlendirdiğimiz mağdurların mağduriyetinin ortak bir noktada karşılıklı fedakârlıklarla çözülmesi, başlıca sorunlar dışında diğer SGK sorunlarının da yeni bakanımızca çözülmesini umuyorum.

 

Babam ne zaman emekli olur?

EMİNE AYTEKİN 

Mustafa Bey babamın emekliliği için soruyorum. Babam 17.09.1968 doğumlu, 28.06.1985 sigortalı işe giriş tarihi toplamda 7000 gün primi vardır. Ne zaman emekli olabilir? Askerlik borçlanması ödeyenler daha erken emekli oluyormuş bilgilendirirseniz sevinirim.  

 

Emine Hanım, babanız 28.06.1985 sigorta başlangıcı ile 49 yaş 5300 gün ile emekli olur. Askerlik borçlanması sadece askerlikten sonra ilk defa sigortalı olanların emeklilik tarihini öne alır, babanız sigortalı olduktan sonra askerliği yaptığı için sadece gün ilavesi olur ve asgari ücretten çalışıyorsa emekliliğinde maaşına da yaklaşık 50 TL gibi bir artışa tekabül eder.

 

Doğum borçlanması yaparak 3600 günde emekli olabilir miyim?

NURHAN TOYGAR  

16.04.1964 doğumluyum. 01.12.1983 ilk defa işe giriş tarihim. 1 yıldır sigortalı olarak çalışıyorum. Toplamda 2500 iş günü primim var. Doğum borçlanması yaparak 3600 günde emekli olabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

 

01.12.1983 sigorta başlangıcınız ile 20 yıl 40 yaş 5000 gün ile şartları tamamladığınızda hemen emekli olabilirsiniz. 3600 gün ile emekli olmak için 1100 gün doğum borçlanması yaparak 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: milligazete.com | 29.07.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM