BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Sigortalı çalıştıracakların yapması gerek iş ve işlemler nelerdir? - MuhasebeTR

Selim EROL - Sigortalı çalıştıracakların yapması gerek iş ve işlemler nelerdir?

Bir şirkette yöneticilik yapıyorum. İşimiz gereği değişik kişi ve kuruluşlara temizlik ve güvenlik konularında hizmet veriyoruz. Bu işler için SSK mevzuatı gereği yapılması gereken işlemler ile bunların yaptırımları konusunda tereddüt ettiğimiz noktalar hakkında açıklama yaparsanız çak memnun olurum.(Oktay UZUN)

Sayın UZUN 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası uyarınca yapmanız gereken iş ve işlemleri ana başlıklar halinde özetlemiş olalım. Faaliyet konusu işe başlarken SGK'ya "İşyeri Bildirgesi" nasıl verilecek?

Hizmet vereceğiniz kişi veya kuruluşlarla yapacağınız sözleşme sonucunda, faaliyete (sigortalı çalıştırmaya) başlamadan en az bir gün önce 506 sayılı Yasanın 8'inci maddesi gereğince vermekle yükümlü olunan "İşyeri Bildirgesi"( Ek:1) hizmet verilecek işyerinin kurulu olduğu yeri çevresine alan ilgili SGK İl Müdürlüğü'ne "Alındı Belgesi" karşılığında doğrudan verilmesi veya iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi gerekmektedir. İşyeri bildirgesine eklenmesi gerekli olan belgeler nelerdir? İşyeri bildirgesi ekinde SGK Müdürlüğü'ne verilmesi gerekli belgeler ise;

İşverenin T.C kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı örneği

İkametgah belgeleri ile imza sirküleri

Kayıtlı oldukları meslek kuruluşlarından alacakları belgeleri

Tüzel kişilerde hükmi şahsiyetin tescil edildiği Ticaret Sicil Gazetesi ile imza sirküleri

İşyeri açmak için aldıkları ruhsat örneği

Bağlı bulundukları vergi dairesinin adını ve vergi hesap numarasını gösterir bir belge

-Adi ortaklıklarda tüm ortakların onaylı T.C kimlik numarasını gösteren nüfus kayıt örneklerini ve ikametgah belgeleri

İşveren vekillerinin noterden onaylı vekaletnamelerini ve imza sirküleri

Defter ve belgelerini düzenleyen ve 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre yetki almış bulunan serbest muhasebecilerinin veya serbest muhasebeci mali müşavirlerinin Ek:9 da belirtilen ilgili meslek kuruluşu tarafından onaylanmış belgesi

Diğer kanunlar uyarınca tutmak zorunda oldukları defterlerin türünü gösteren resmi nitelikteki belgelerin verilmesi gerekmektedir. İşyerinin kapanması veya işin bitmesi SGK'ya nasıl bildirilecek?

İşyerinin kapanması, terki veya tasfiyesi halinde bu durumun en geç bir ay içinde işyerinin tescilli bulunduğu SGK İl Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşyerinde çalışmaya başlayan sigortalıların SGK'ya bildirilmesi nasıl olacak?

İşyerinin tescil edildiği tarihte işe girenlerin işe giriş bildirgesinin verilmesi; İşyerinin tescil edildiği,diğer bir ifadeyle işe başlandığı gün işe giren çalışanların işe giriş bildirgesi (ilk defa sigortalı olacakların elden veya PTT ile diğer sigortalıların internet ortamında) bir ay içerisinde kuruma verilir.

İşyerinin Tescil tarihinden sonraki bir günde işe başlayanların işe giriş bildirgesinin verilmesi; İşyerinin tescil tarihinden sonraki bir günde işe alınan sigortalıların işe giriş bildirgelerinin ise (ilk defa sigortalı olacakların elden veya PTT ile diğer sigortalıların İnternet ortamında) işe başlama tarihinden en az bir gün önce verilmesi gerekmektedir. İşyerinde çalışan sigortalıları gösterir "Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin" SGK' ya bildirilmesi nasıl olacak?

İşyerlerinde bir ay içerisinde çalıştırılan sigortalıların; sigorta sicil numaralarını, T.C. kimlik numaralarını, Adı ve soyadlarını, Sigorta, işsizlik ve aylık sosyal güvenlik destek primlerini, Prime esas kazançlar tutarını, Prim ödeme gün sayılarını, Varsa serbest muhasebecisinin, serbest muhasebeci mali müşavirinin adı ve soyadını, bunların mesleki oda kayıt numarasını ve imzaları ile gerekli diğer bilgileri taşıyan, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'ni en geç ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar ilgili SGK İl Müdürlüğü'ne internet ortamında vermek, sigortalı çalıştırmadığı takdirde ise bu hususu bir ay içinde ilgili müdürlüğe yazılı olarak bildirmek gerekmektedir.

İşyerinde çalışan emekliler için ayrıca "Sosyal Güvenlik Destek Prim Belgesinin" tanzim olunması gerekmektedir. Ayda 30 günden az çalışan sigortalılar SGK'ya nasıl bildirilecek? SGK' ya verilecek olan Prim ve Hizmet Belgesi ekinde ay içerisinde 30 günden noksan çalışan sigortalılara ilişkin;

İstirahatlı olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,

Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,

Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,

Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,

En az işverenin imzasını havi puantaj kayıtları,

Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği, eksik gün bildirimine ilişkin bilgi formu ekinde ilgili müdürlüğe verilir veya Acele Posta Servisi (APS), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak Prim Belgesinin verileceği süre zarfında gönderilmesi gerekmektedir.

Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM