BASINDAN YAZILAR
Iş Gücünü % 60 Kaybeden Sürekli Malullük Aylığı Alır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Iş Gücünü % 60 Kaybeden Sürekli Malullük Aylığı Alır / Okan Güray Bülbül

 Soru: Kanser hastasıyım. Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat ettim. SGK beni sağlık kuruluna yönlendirdi. Sağlık kurulundan ise yüzde 25 raporu verildi. Bu rapora göre geçici 18 aylık maluliyetten yararlanabiliyor muyum? 18 aylık maluliyetten yararlanmak için rapor ön şart mı yoksa sadece tanı konulması yeterli mi? (Hamdi Enes)

tespite gerek yok

Cevap: Kanser hastaları yönetmelik uyarınca kanser türüne göre değişmekle birlikte 18 ay malul sayılmaktadırlar. Kan kanserinde bu süre 24 aya kadar uzamaktadır. Kemik iliği ve kök hücre naklinden sonra da 12 aylık maluliyet hakkı vardır. Kanser hastalarının malul sayılmaları için teşhis almış olmaları ve 10 yıl sigortalılık ve 1.800 gün prim şartını taşımaları gerekir. Kanser hastaları maluliyet tespitine gerek olmaksızın teşhis sonrası malullük aylığı alabilirler. Ancak bunun için teşhis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvuru yapmaları şarttır. Kanser hastaları 18 ay sonunda yeniden kontrol muayenesine girerek hastalıkları neticesinde çalışma güçlerini yüzde 60 kaybetmişlerse sürekli bir şekilde malullük aylığı alabilirler.


Kıdem brütten hesaplanır

Soru: Evlilik nedeniyle işyerimden ayrıldım. Maaş brütüm yol yemek dâhil 2.850 TL. 5 yıl 1 ay sigortalı çalışmışlığım ve 52 gün senelik 37 gün bayram mesaisi iznim var. Bana tazminatımın 17 bin TL olduğunu söylediler. İnternetten hesapladığımda 20 binin üzerinde çıkıyor. Bu konuda ne yapabilirim? (Metin Parıldar)
detayı isteyip kontrol edin

Cevap: Kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanır. Verdiğiniz bilgilere göre 14 bin 381 TL net kıdem tazminatı almanız gerekir. İhbar tazminatıyla 18 bin 863 TL tazminat alırsınız. 20 binin üzerinde yapılan hesaplama doğru değil. İşverenden hesabın detayını isteyip kontrol etmelisiniz. Bir yanlışlık varsa öncelikle işverene başvurmalısınız, çözüm alamazsanız mahkemeye gitmelisiniz.


Gidiş-geliş 4 güne kadar yol izni hakkı

Soru: Yıllık iznimi geçirmek için memlekete gideceğim. Bunun için işverenden bir sonraki seneki iznimden düşmek üzere

3 gün fazla izin istedim. Ancak kabul etmedi. Bunun için ne yapabilirim? (Samet Kaynarca)
Cevap: İşveren bir sonraki yılın izninden mahsup edilmek üzere yıllık izin vermek zorunda değildir. Bu nedenle herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu değildir. Ancak işverenden kanuna uygun olarak yıllık ücretli izninizi geçireceğiniz yere gidiş-geliş için 4 güne kadar ücretsiz izin isteyebilirsiniz. Bunun için işverene seyahatinizi belgeleyen evrakları vermeniz yeterlidir. Belgeleri sunmanız halinde işveren bu izni vermek zorundadır.


Kalanlara ölüm maaşı için

1.800 gün prim gerekiyor

Soru: Kız kardeşim 20.06.2017'de vefat etti. Eşinden ayrıydı. 1 kızı ve 1 oğlu var bekâr ve çalışmıyorlar. SGK. dökümünde 367 gün çalışarak ödenmiş SGK primi var. Ölüm maaşı için kafamız çok karışık kimi 900, kimi 1.800 gün diyor. Ne yapmamız gerekir? (Esin Türkmen)
Cevap: Ölen kişinin geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için en az 1.800 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarına prim bildirilmiş olması gerek. Eğer ölen kişi 4/a’lı ise en az 5 yıldan beri sigortalı olması ve 900 gün primi olması yeterlidir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 14.07.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM