BASINDAN YAZILAR
Memurluk İçin İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alamaz / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Memurluk İçin İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alamaz / Okan Güray Bülbül

 Memur olarak atanmak nedeniyle istifa eden işçiler kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak işçi olarak geçirilen süreler hizmet birleştirmesi yapılarak memur olarak emekli olunacak süreye ekletilebilir.


Soru: 1996 - 2015 yılları arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda taşeron firma üzerinden çalıştım. 5.750 işgünüm var. 2015 yılında devlet memurluğunun nasip olmasıyla eski kurumumdan istifa ettim. Kıdem tazminatı hususunda eski kurumuma başvuruda bulunarak talepte bulundum. Fakat bana olumsuz cevap verdiler. Dilekçede 'Kıdem tazminatı verilebileceği hüküm altına alınmış olup, memurluk nedeniyle işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanma nedenleri arasında sayılmamıştır' diye cevap verildi. Nasıl bir yol izlemeliyim? (Metin Dursun)
Cevap: Memur olarak atanmak nedeniyle istifa eden işçiler kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Memur olmak için istifa etmekle normal istifa arasında bir fark bulunmamaktadır.


HİZMET BİRLEŞTİRMESİ

Bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu değil. Ancak işçi olarak geçirdiğiniz süreleri hizmet birleştirmesi yaparak memur olarak emekli olacağınız süreye ekletebilirsiniz. Bir an önce hizmet birleştirmesini yapmanız lehinize.


Geçen yıl zorunluluk kalktı

Soru: Geçtiğimiz ay SSK’dan emekli oldum. Aylığım da bağlandı. Önümüzdeki hafta bir anonim şirket kuracağız. Ben de kurucu üye olacağım. Bağ – Kur’lu olmam gerekecek mi? (Ali Atıf Sert)

Cevap: Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortaklarının eski adıyla Bağ – Kur’lu olmaları gerekmektedir. Ancak anonim şirketin kurucu üyesi olsanız bile yönetim kurulu üyesi değilseniz Bağ – Kur’lu olmanız gerekmez. Diğer yandan emekli olan kişiler emeklilik sonrası Bağ – Kur’lu olsalar bile sosyal güvenlik destek primi ödemek durumunda değillerdir. Geçtiğimiz yıl kaldırılan zorunluluk nedeniyle bahsettiğiniz durumda Bağ – Kur’lu olmanız gerekmemekle birlikte başka bazı durumlarda Bağ – Kur’lu olmanız gerekse bile emeklilik sonrası sigortalı olmanıza gerek bulunmamaktadır.


Hem SSK'lı hem Bağ-Kur'lu olarak prim ödenebilir

Soru: Bir şirkette işçi olarak çalışıyorum ve primlerim yatırılıyor. Diğer yandan limited şirket ortağıyım. Bu ortaklık nedeniyle de Bağ – Kur statüsünde prim ödeniyor. Limited şirket ortaklığından ayrılmam gerekir mi? Aynı anda hem Bağ – Kur’lu, hem SSK’lı olarak prim ödenmesi herhangi bir sorun yaratır mı?

Cevap: 2011 yılı ve sonrasında bir kişi adına hem SSK’lı, hem Bağ – Kur’lu olarak prim ödenmesi mümkündür. Dolayısıyla limited şirket ortaklığından ayrılmanıza gerek bulunmamaktadır. Bu şekilde ödenen primlerin SSK’lı olarak değerlendirilmesi için talepte bulunulması gerekmektedir. Bu talep sonrası iki statüden ödenen primlerin toplamı üzerinden emekli aylığınızın hesaplanması da mümkün olacaktır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.07.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM