BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - ‘Ölüm’ kor olup yüreklere düştü - MuhasebeTR

Resul KURT - ‘Ölüm’ kor olup yüreklere düştü

Önceki gün Saat 09.40 sıralarında İstanbul Davutpaşa’da bir iş merkezinde patlama oldu. Bilanço acıydı; 20’den fazla ölü, 117 yaralı. Ölüm günün ilk ışığı ile üç otuz paraya çalışmaya başlayan emekçileri işlerinin başında yakaladı. Ölüm, kor olup yüreklere ocaklara düştü.

Sigortalının işverenin otoritesi altında iken gördüğü iş veya işin gereği dolayısıyla aniden ve dıştan meydana gelen bir etkenle bedensel ya da ruhça zarara uğraması iş kazası olarak tanımlanıyor. İş kazası veya meslek hastalığı sorununun sosyal ve insancıl yönünden başka, ekonomik yönü de önem taşır. İş kazaları, ulusal ekonomiye verdiği zararlar yanında maliyetleri artırmak, verimliliği ve iş motivasyonunu azaltmak, yüksek tazminatların ödenmesine yol açmak suretiyle işletmeler düzeyinde de önemli zararlara neden olmaktadır.

Şampiyon Türkiye!

Hep maçlarda duymaya alıştığımız şampiyon Türkiye tezahüratının gerçekleştiği bir yer var. O da iş kazası sayısı. Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu, evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. İstatistiklere göre her 2.5 saatte bir işçi iş göremez hale gelmektedir.

Ülkemiz, iş kazası açısından Avrupa’da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı almaktadır. Dünyada en fazla iş kazası ise Güney Kore ve Brezilya’da meydana gelmektedir. Yapılan Araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50 sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, yüzde 48 inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2’sinin ise önlenemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere iş kazalarının yüzde 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır.

İş kazalarının temel nedeni ‘kötü çalışma koşulları’

İş güvenliğinde temel kural öncelikle güvenliksiz ve kötü çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasıdır. İş kazaları ile ilgili olarak gerek İş Müfettişleri gerekse de SGK Müfettişleri tarafından yapılan teftişlerde ilk yapılan değerlendirme kazanın meydana gelmesinde güvenliksiz ve kötü çalışma koşullarının olup olmadığı ile ilgilidir.

Eğer, meydana gelen iş kazası veya meslek hastalığında gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınmamış olması nedeniyle işverenin kusurlu olduğunun saptanması halinde işverenden SGK’nın yaptığı ve ileride yapacağı tüm masraflar tahsil edilir.

İşyerlerinin ‘İşletme Belgesi’ ve ruhsat alması gerekli

Kazanın olduğu binadaki işyerlerinde işletme belgesi ve işyeri ruhsatının alınmadığı açıklandı. İşyerlerinin kurma iznine uygun olarak kurulduğunun tespiti için yapılan incelemede iş sağlığı ve güvenliği konusunda noksan husus bulunmaması halinde verilen işletme belgesi verilmektedir. Yapılan incelemede, işyerinin kurma iznine esas belgelere uygun olarak kurulmadığının tespit edilmesi halinde ise, işyerine işletme belgesi verilmez.

Tehlikeli işyerleri kapatılabiliyor

Bir işyerinin tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, bu tehlike giderilinceye kadar beş kişilik bir komisyon kararıyla iş tamamen veya kısmen durdurulmakta veya işyeri kapatılmaktadır.

Önlemek ödemekten ucuzdur

Önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarından kaynaklanacak riskler kontrol altına alındığında olabilecek kazalar azaltılmış, tehlikeli ortamlar da ortadan kaldırılmış olur. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları, bu önlemlerin alınmaması nedeniyle olacak iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıkların sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

Ancak ruhsatsız çalışılan işyerlerine uygulanan cezai yaptırımların da caydırıcı olması gerekir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 02.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM