BASINDAN YAZILAR
Ağır Engelli Çocuğu Olan Kadınlara Erken Emeklilik / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Ağır Engelli Çocuğu Olan Kadınlara Erken Emeklilik / Okan Güray Bülbül

 Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadın sigortalılar erken emeklilik hakkından yararlanabilir. Ancak bu erken emeklilik hakkı yalnızca 1 Ekim 2008 sonrası süreleri kapsıyor.


1) Soru: 01.05.1999 işe girişi olan ve 25.10.1961 doğumlu annenin doğuştan ağır engelli çocuğu var. Sağlık raporuyla bu durum tescilli. Normal emeklilik şartları 20 yıl ve 56 yaş. Engelli çocuğundan dolayı emeklilik için 20 yılı doldurması şartı var mı? SGK 15 yıl 58 yaş kısmi emeklilik hesaplayıp 58 yaştan 2 yıl 54 gün engelli çocuk farkı düşüp 20.08.2017'de emekli olabilir yazısı göndermiş. Bu tarih doğru mu? (Bahattin Sunal)


2014'TE YAŞ ŞARTI DOLMUŞ

Cevap: Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılar erken emeklilik hakkından yararlanabilir. Erken emeklilik hakkı yalnızca 1 Ekim 2008 sonrası süreleri kapsıyor. Bahsettiğiniz kişi 1 Ekim 2008 sonrası kesintisiz çalışmış ise 3.120 gün çalışması vardır. Çalışmaları karşılığında 780 gün prim eklemesi ve 780 gün emeklilik yaşından indirilebilir. Bu sayede 53 yaşında emekli olunması mümkün olacaktır. 2014'te yaş şartı dolmuştur. Ancak sigortalılık süresi şartı dolmadığı için emekli aylığı bağlanması mümkün değildir. Başkasının sürekli bakımına muhtaç engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılar için de sigortalılık şartı söz konusudur.1 Mayıs 2019'da sigortalılık süresi dolduğunda emekli olunması mümkün. Yaştan emeklilik için 58 yaş, 15 yıl sigortalılık ve 3.600 prim günü şartları geçerlidir. Sigortalılık süresi ve prim günü dolmuş, ancak yaş dolmadığı için ya prim ödemeden yaş beklenerek yaştan ya da prim ödemeden sigortalılık süresi beklenerek normal emekli olunması mümkündür.


2) Son 1.261 gün ödenen primler çok önemli

Soru: 1973 doğumluyum. SSK sürem dolmak üzere. Bundan sonra ne yapmalıyım? 1- SSK’da 11 yıl daha devam edersem daha yüksek maaş alır mıyım? 2 - Emekli Sandığı geçişi yaparsam ikinci emeklilik aylığı şansım doğar mı? 3 - Bağ-Kur’lu olursam ikinci emeklilik şansım olur mu? (Bahar Çelik)

Cevap: Emeklilik koşullarınız ilk kez sigortalı olduğunuz tarihe göre belirlenir. Emekliliğinize 11 yıl kaldığını anlıyorum. Emekli Sandığı'na ya da Bağ-Kur'a geçmeniz halinde ikinci bir emekliliğiniz olmaz. Emekli olmadan önceki son 1.261 gün hangi kuruma prim öderseniz o kurumdan yani o statüden emekli olursunuz. Eşiniz veya anne-babanız üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorsanız prim ödemeden emekliliği bekleyip son 3-4 yıl kala yüksekten prim ödemeniz mantıklı olacaktır.


3) Onay vermediyseniz kesinti yapamaz

Soru: Çalışan emekliyim, kaynakçı usta olarak çalışıyorum. Çalışan emekliler 190/200 TL fazla ücret alıyorduk. Ancak 2 ay önce maaşlarımızdan bu fazla ücret kesildi. 3.600 TL parayı geri istediler ve maaşımızdan 900 TL’lik dilimler halinde 4 taksitte alacaklar. Her ay 1.100 TL geri veriyoruz. Bu uygulama doğru mudur?

Cevap: Emekli olduktan sonra çalışan kişiler için SGK’ya sosyal güvenlik destek primi ödenmektedir. SGDP ödeyerek çalışan kişiler eğer işverenle net ücret üzerinden anlaşmışlarsa kesinti ne olursa olsun ellerine geçen net rakamı alırlar. İşverenin hatasıyla yaptığı fazla bir ödeme söz konusuysa ve siz de bu miktarın maaşınızdan kesilmesine yazılı onay vermemişseniz işveren bu kesintiyi yapamaz. Onay vermezseniz işverenin bu fazla ödemeyi dava açarak sizden alması gerekecektir. Kararınıza göre hukuki destek almanız gerekecektir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 09.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM