BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Çalışanların hafta tatili mesai ücreti nasıl hesaplanacak? II - MuhasebeTR

Selim EROL - Çalışanların hafta tatili mesai ücreti nasıl hesaplanacak? II

Hafta tatilinde fazla mesai yapılması İş Kanunu 46'ncı maddesinde düzenlenmiştir. İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere tatil gününden önce aynı Kanunun 63'üncü maddesine göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi ve çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak işçiye ödenmesi gerektiği açıklanmaktadır.

Ancak İş Kanunu'nda hafta tatilinin hangi gün olacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle İş Kanunu bakımından hafta tatilinin pazar günü kullandırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. İşçi tatilden önce haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlamışsa hafta tatilinde çalışması durumunda, çalışılan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 50 yükseltilmesi suretiyle zamlı olarak ödenecektir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda ise ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma sayılacağından, fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %25 yükseltilmesiyle ödenecektir. Pazar günü işe gelinmesi durumunda ayrıca daha fazla ücret verileceğine dair kanuni bir düzenleme yoktur.

Örnek:

Örneğimizde bir günlük çalışma süresinin sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arasında 8 saat olduğu ve günlük bir saatlik öğlen arası verildiği kabul edilmiştir. Öğlen ve ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmayacaktır. - İşyerinde haftalık çalışma gün toplamının beş gün olduğu yerleşik uygulamaya dönüşmüş veya sözleşme ile belirlenmiş olması halinde bu iş yerinde haftalık çalışma süresi 40 saattir.

Bu durumda hafta içi akşam çalışılan fazla süreler hafta bazından toplam 5 saate kadar "fazla sürelerle çalışma" olarak kabul edilecektir ve her bir saat başına düşen ücret %25 arttırılacaktır. Çalışan personelin normal bir saatlik ücretinin de 20 YTL olduğunu örnek olarak alırsak;

Hafta içi her akşam bir saat fazla mesai yapılması durumunda 45 saati tamamlayıncaya kadar olan bir saatlik fazla mesai ücreti: 20 *0.25 = 5 YTL olmak üzere haftalık mesai ücreti toplamı ise 5 YTL. * 5 gün = 25 YTL olacaktır.

Örnek:

Haftalık 45 saate ulaşıldıktan sonra ise hafta içi akşam 18:00'den sonraki her bir saat çalışma "fazla çalışma" olarak kabul edilecek ve bir saate düşen normal ücret % 50 arttırılacaktır. Bu fazla mesailerin hafta içi akşam olması ya da hafta içi akşam kalınmayıp cumartesi gelinmesi hesaplama tarzında değişikliğe yol açmayacaktır. Öncelikle 45 saat dolup dolmadığına bakılacak, dolmadıysa normal bir saatlik ücret %25 arttırılacak, 45 saat dolduktan sonrasına isabet eden fazla çalışma ücreti ise normal bir saatlik ücretin %50 arttırılması ile hesaplanacaktır.

Örneğimizdeki aynı personel işyerinde çalışmanın yapılmadığı cumartesi günü işe gelmiş ve 9 saat mesai yapmıştır. Bu durumda; Haftalık 45 saate kadar geçen süre 5 saat. Bu sürenin ücreti 20*0,25 = 5 YTL * 5 saat = 25 YTL (45 saate kadar olan fazla sürelerle çalışma ücreti) - 45 saati aşan kısım 4 saat için de 20*0,50 = 10 YTL * 4 saat = 40 YTL (45 saati aşan süre için fazla çalışma ücreti)

Personelin cumartesi 9 saatlik fazla çalışması karşılığı alacağı toplam bir günlük ücret hesabı ise; Normal hak ettiği bir saatlik ücret 20 YTL * 8 saat = 160 YTL ( İşyerinin tatil olması nedeniyle bu ücreti o gün işe gelmese de hafta sonu ücreti olarak hak etmiştir.) - Personelin toplam alacağı ücret: Hafta tatili ücreti + 45 saate kadar olan 5 saatlik fazla çalışma ücreti + 45 saati aşan 4 saatlik fazla mesai ücretinden oluşacaktır. - Bu durumda personelin cumartesi gününe ait toplam ücreti 160 YTL +25 YTL + 40 YTL= 225 YTL. olacaktır. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM