BASINDAN YAZILAR
SGK Prim Ödeme Tarihi Değişti Mi? / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

SGK Prim Ödeme Tarihi Değişti Mi? / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar, bugün işverenleri ve özellikle mali müşavirleri ilgilendiren muhtasar ve SGK bildirgesinin birleştirilmesi ve bu birleşim sonucu ayın son günü olan SGK ödemesinin değiştiğinden bahsedecek ve sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

 

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ NEDİR?

Vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile  Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim hizmet belgelerinin birleştirilmesi sonucu  oluşturulacak olan tek bir belgedir. Burada kesilen vergilerin matrah ile birlikte  sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının gönderilmesi  ilişkin beyanname olarak da tanımlanabilir.

 

BEYAN SÜRESİ VE ÖDEME

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edilen vergi kesintileri ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri için ayrı ayrı tahakkuk fişleri düzenlenecektir.

 

Beyannameleri eskiden olduğu gibi ilgili ayı takip eden ayın 23. gününde saat 23.59’a kadar gönderecek ve hesaplanan vergi ve sigorta primleri, beyannamenin verildiği ayın 26. gününe kadar ödeyeceklerdir.

 

Yazımın başlığından anlaşılacağı üzere bugüne kadar tahakkuk etmiş olup takip eden ayın sonuna kadar ödenen primler 01.06.2017 tarihinden itibaren Kırşehir ilinde uygulanmaya başlanacak olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmesi ile beyan verilen ay sonunda ödenen sgk primleri artık beyan verilen ayın 26 sında ödenecektir.  

 

Bir örnekle açıklarsak: 01.06.2017 tarihinden itibaren 2 işçisi olup ilk defa Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verecek olan Kırşehir ilindeki bir işveren bir önceki ayın prim hizmet bildirgesinin tahakkukunu 30.06.2017 tarihine kadar öderken Muhtasar ve Sgk prim hizmet bildirgesinin birleştirilmesinden dolayı artık ismi de Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi olan ve 23.07.2017 tarihine kadar tahakkuk eden ödemenin 26.07.2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.  

 

Örnekten de anlaşılacağı üzere artık 01.06.2017 tarihili verilecek muhtasar ve Prim hizmet beyanname tahakkukları ay sonunda değil ayın 26 sında ödenecektir.

 

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLAYACAK?

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulaması ilk etapta pilot il olarak seçilen Kırşehir’de 01.06. 2017 tarihinden itibaren, diğer illerin tamamında ise 01.01.2018  tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanmaya başlanacak.

 

ÜÇER AYLIK MUHTASAR BEYANNAME VEREN İŞVERENLER MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ NASIL BİLDİRECEK?

18 Şubat 2017 tarihli tebliğe istinaden artık 4-a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran ancak muhtasar beyannamesini üçer aylık sürelerle verenlere muhtasar beyannameyi aylık olarak bildirme zorunluluğu getirilmiştir. 4-a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştırmayan ve muhtasar beyannamesini üçer aylık sürede verenler aynı şekilde üçer aylık sürelerle vermeye devam edecekler.

 

BAŞBAKANLIK BASIN - YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE SİTEMİM 

İlk defa yapmış olduğum basın kartı müracaatımın bekleme süresi dolduğundan dolayı yaptığım 2. müracaatımın sonucunu beklerken basın kartları destek hattını arayıp herhangi bir eksikliğim olup olmadığımı sorduğumda başvurumun İstanbul il müdürlüğüne iade edildiğini gerekçesi ise göndermiş olduğum mesleki çalışmalarımın formatlarına uymadıkları idi, oysa sitedeki açıklamalar doğrultusunda ve mesleki çalışma gönderme bölümündeki seçeneklerden biri olan link adresi ile gönderme seçeneğini kullanarak mesleki çalışmalarımı gönderdiğim halde iade edilmesine ve kendi sitesindeki açıklamaları ile çelişen kurumun memurları veya uygulamacılarından dolayı sitem ediyor ve durumum tekrar değerlendirilir ümidindeyim.  

 

YURTDIŞI BORÇLANMA ERKEN EMEKLİ EDER 

AHMET ÖZTÜRK 

Abim 01.01.1969 doğumludur. 1991 ile 1998 arasında Suudi Arabistan’da çalıştı.  2004 Mayıs ayından bu yana SGK’lı. Askerliğini Suudi Arabistan gitmezden önce yaptı.  Askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması yaparsa emeklilik yaşı geriye gelir mi? Gelirse hangi yaşta emekli olur?

 

Ahmet bey, abiniz 2004 yılı Mayıs sigorta başlangıcı ile 60 yaş 7000 gün ile emekli olur, ancak dediğiniz gibi 7 yıl gibi yurtdışı borçlanması ve 540 gün askerlik borçlanması yapar ise 25 yıl 56 yaş 5825 gün şartlarını tamamladığında emekli olur.

 

İŞ GÖRMEZLİK GELİRİ 

ÖMER KAMIŞ

1970 doğumluyum. İlk defa 15.04.1988 tarihinde sigorta girişim var. Aynı zamanda 1996 yılında iş kazası nedeniyle malulen emekliyim ve şu an özel bir şirkette çalışıyorum. Bu çalışmamın bana faydası ve zararı olur mu ve ne zaman emekli olurum? Bana ne tavsiye edersiniz emeklilik konusunda?

 

Ömer bey, 15.04.1988 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 50 yaş 5375 gün ile emekli olursunuz. İş kazasından dolayı aldığınız aylık iş görmezlik geliridir. 50 yaşınızda 5375 günü de tamamladığınızda normal emekli aylığınızda bağlanır. Malulen emekli olanlar çalışamaz sizin emekliliğiniz malulen değildir.

(Kaynak: Milligazete.com | 26.04.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM