BASINDAN YAZILAR
YMM Zeki GÜNDÜZ - Zarar azaltan raporlarda ne yapmalı? - MuhasebeTR

YMM Zeki GÜNDÜZ - Zarar azaltan raporlarda ne yapmalı?

zeki.gunduz@dunya.com

 

Değerli DÜNYA okurları, sizlerle yılın son günlerinde (cumartesi günü dahil) alelacele tebliğ edilen bir kısım vergi inceleme raporlarında karşılaşılan teknik bazı sorunlarla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

1-Konu

Mükelleflere tebliğ edilen inceleme raporlarında her zaman, ilgili dönemde bir tarhiyata (ödenecek tutara) yer verilmeyebilir. O dönemde zarar varsa, inceleme neticesinde bulunan farklar zararın tamamını yok etmemişse, yazılan rapor o dönemdeki devreden zarar rakamını azaltacak ancak, o dönemle ilgili talep edilen, ödenecek (vergi, ceza, faiz) bir tutar bulunmayacaktır.

Bu durumda, tebliğ edilen rapora karşı ne yapılacak? Dava açmalı mı? Dava açılabilecek bir şey var mı? Açılmasa ne olur? Sonradan açılması bir kayıp yaratır mı?

2-Ne yapmalı?

Öncelikle bu konuda yaşadığımız bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum. Benzer bir durumda şirketin biri dava yoluna gitmişti. Vergi mahkemesi ortada tarhiyat olmadığı gerekçesi ile davayı reddetti. Ancak Danıştay inceleme raporu ile zarar azaltımını da bir idari işlem sayarak davaya bakılması gerektiğine karar verdi. Bu nedenle benim tavsiyem böyle bir durumda konunun yargıya götürülmesi yönündedir.

3-Bu aşamada dava açılmasa ne olur?

Belki hiçbir şey olmaz. Devreden zararı azaltan işlem düzeltilerek bugüne kadar taşınır, nerede, hangi dönemde matrah yaratıyorsa, idare tarhiyat yaptığında uzlaşma da dahil yasal süreç başlatılabilir. Tüm süreç sorunsuz da gidebilir.

Tam bu noktada 'Şeytanın Avukatı' devreye girer: "Ya vergi idaresi ileride açılacak davada, konunun artık dava edilemeyeceğini, ilgili dönemde, raporun tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açılmaması nedeniyle dava hakkının kaybedildiğini ileri sürer de, bu sav da mahkemece kabul görürse?" Ki yukarıda da paylaştığım tecrübe ile birleştirildiğinde en azından, şöyle veya böyle bir olasılık.

4-Açsak ne olur?

Bir şey kaybedilmez. Çok çok dava reddedilebilir. Siz de bu aşamada dava açılması zorunluluğu olmadığından emin olursunuz. Dava kabul edilirse (ki örneğini paylaştım) erkenden konuyu tartışmaya başlarsınız.

5-Dava açarken ilk aşamada her şeyin ortaya konması zorunlu mu?

Vergi yargısında davayı genişletme yasağı ya da ilk argümanlarla sınırlılık mevcut değil. Tam tersine adeta ceza yargısında olduğu gibi re'sen araştırma ilkesi geçerli. Mahkeme önüne gelenlerle de yetinmeyip kendisi de araştırma yapabilir.

Bu nedenle süresinde dava açılmışsa cevap, cevaba cevap, duruşma aşamalarında da mahkemeye sunacağınız dayanaklarınızı istediğiniz gibi sunabilirsiniz.

6-Yasal haklar?

a)Uzlaşma

Ortada bir ihbarname ve talep edilen tutar olmadığından uzlaşma mümkün değil.

b)Yargı

Raporun tebliğini takip edilen günden itibaren 30 gün içinde dava açılması gerekmektedir.

aa- Vergi mahkemesi süreci

Yaklaşık 1 yıl sürer. Talep edilirse bir kez duruşma yapılır, akabinde karar verilir.

bb- Danıştay aşaması

Vergi mahkemesi kararı mükellef lehine ise idare her halükarda Danıştay'a gider. Ortalama 2 yıl sürer.

7-Tavsiyemiz

Henüz bir tarhiyat olmasa, sadece 2002 yılındaki (sonraki yıllara devreden) zararı azaltsa da konunun yargıya götürülmesini tavsiye ediyorum.

Aksi takdirde sonrasında -küçük bir ihtimal dahi olsa- vergi idaresinin zamanında dava konusu yapılmadı, kesinleşti, bu dönemde yapılan sadece düzeltme iddiaları ile karşılaşılabilecektir. Bir de henüz ödeme çıkmayan dönemde konuyu erkenden tartışmaya başlamak bize daha akılcı gibi geliyor.

 

Günün sözü:

"Şalvarı şaltağ Osmanlı, eğeri kaltağ Osmanlı, ekende yok, biçende yok, ürüne ortağ Osmanlı."

Anonim

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM