BASINDAN YAZILAR
Dikkat, 'İkale' İmzalayanlar İşsizlik Maaşını Kaçırır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Dikkat, 'İkale' İmzalayanlar İşsizlik Maaşını Kaçırır / Okan Güray Bülbül

 İkale sözleşmesi imzalayan işçiler, istifa etmiş sayılırlar ve işsizlik maaşı alamaz. İşveren tazminatı ödese bile SGK’ya 'istifa' koduyla bildirim yapmışsa, durum değişmez. Bu nedenle SGK bildirimi kontrol edilmeli.


1. Soru: Eşim işinden anlaşarak ayrıldı. İşveren kıdem tazminatını ödedi. Ancak işsizlik maaşına başvurduğunda İŞKUR’dan ret cevabı aldı. İşsizlik maaşı alabilmesi için dava açmamız mı gerekir? (Saffet Tütüncü)

Cevap: İşçi ve işverenin anlaşarak iş sözleşmesini feshetmesi ikale sözleşmesi imzalanarak gerçekleştirilir. İkale imzalayan işçiler, işlerinden kendi istekleriyle ayrılmış sayılırlar ve işsizlik maaşı alamazlar. Diğer yandan ikale imzalanmadan anlaşarak işten çıkartma durumunda işveren kıdem tazminatı ödese bile SGK’ya 'istifa' koduyla bildirim yapmışsa bu durumda işsizlik maaşı alınamaz. Dolayısıyla öncelikle işverenin nasıl bildirim yaptığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer istifa şeklinde bildirim yapılmışsa işverenin bu bildirimi değiştirmesi gerekir. Değiştirilmiyorsa bu durumda durumun istifa olmadığına dair dava açmanız gerekecektir.


2. İkisinden de maaş alabilir

Soru: Merhaba, annem babamdan yaklaşık 17 yıldır ölüm aylığı alıyor Bağ-Kur’dan. Öte yandan anneannem de dedemden Emekli Sandığı üzerinden maaş alıyor. Benim sorum burada annemin almadığı bir tutar olabilir mi? (Ayşe Karaaslan)

Cevap: Anneniz Bağ-Kur’lu kocasından yani babanızdan ölüm aylığı alıyorsa babasından, yani dedenizden de ölüm aylığı alabilir. Dolayısıyla annenizin babasından ölüm aylığı alabilmesi için SGK’ya başvuru yapması gerekir. Diğer yandan anneanneniz dışında dedenizden ölüm aylığı alan başka bir kişi yoksa annenizin ölüm aylığı almaya başlamasıyla anneannenizin aldığı pay azalacaktır. Ancak anneniz ve anneannenize bağlanan toplam ölüm aylığı miktarı artmış olacaktır.


3. 'Belirli süreli iş'e tazminat var

Soru: Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışıyorum. Sözleşmem haziran ayında bitecekti. Ancak işten çıkarttılar. Tazminat alabilir miyim? (Ercan Sırma)

Cevap: Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan kişilerin süre bitmeden işten çıkartılması durumunda Yargıtay diğer koşullar da mevcut ise kıdem tazminatı alınabilir kararları veriyor. Ayrıca belirli sürenin bitimine kadar olan bakiye sürenin ücretini de tazminat olarak alabilirsiniz. Bakiye süre ücreti için ayrıca talepte bulunulması gerekiyor. Bu talepler için mahkeme yoluna gitmeniz gerekiyor.


4. İşveren 'part-time'ı kabul etmek zorunda

Soru: Gelecek ay doğum yapacağım. İşten raporlu olarak ayrıldım. Eşim çalışmıyor. Doğum sonrası işverenden part-time çalışma isteyebilir miyim? (Ayşenur Sarı)

Cevap: Doğum sonrasında kadın çalışanlara tanınan haklardan bir tanesi çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna göre değişen sürelerle birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay ve üçüncü çocukta 6 ay part-time çalışma veya 6 ay ücretsiz izindir. İşverenin bu talebe hayır deme ihtimali yoktur. 2, 4 ve 6 aylık part-time çalışmalarda eğer kadın çalışanın doğumdan önceki üç yıl içerisinde en az 6 ay işsizlik sigortası primi ödenmiş ise ücretin yarısı işverenden alınır, diğer yarısı için asgari ücretin brüt tutarına kadar İŞKUR ödeme yapar.


5.Reddi miras aylık almaya engel değil

Soru: Geçtiğimiz ay babamı kaybettik. Annem ve biz reddi miras davası açtık ve kazandık. Annem babamdan kalan emekli aylığını alabilir mi? (Kadriye Yorgancı)

Cevap: Ölüm tarihinden sonra üç ay içerisinde yapılabilecek reddi mirasla ölen kişinin mirasçıları geriye kalan borçları ödemek zorunda kalmamaktadırlar. Aynı şekilde ölen kişiden geriye kalan mal varlığından da yararlanamamaktadırlar. Bununla beraber dul eşin reddi miras yapması ve ölen kişinin borçlarından sorumlu olmaması, onun dul aylığı almasına engel değildir. Aynı şekilde hak sahibi çocuklar da, ölen kişiden aylık almaya devam edebilir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 06.04.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM