BASINDAN YAZILAR
Dr. Bumin DOĞRUSÖZ - KDV oranlarındaki değişiklikler - MuhasebeTR

Dr. Bumin DOĞRUSÖZ - KDV oranlarındaki değişiklikler

Mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) oranları, 17.7.2002 tarihli ve 2002/4480 sayılı kararname ile belirlenmiş ve bu kararname bugüne kadar pek çok değişiklik geçirerek uygulanagelmişti. Maliye Bakanlığı bu kararname karmaşasını ortadan kaldırmak amacı ile KDV oranlarını yeniden bir bütün halinde düzenleyen bir kararname tasarısı hazırlamış ve bu tasarı 24.12.2007 tarihinde kabul edilmiştir.

30 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan 2007/13033 bakanlar kurulu kararı ile KDV oranları, önceki kararnameler yürürlükten kaldırılarak bir bütün halinde yeniden yayımlanmıştır. Ancak oran listesi yayımlanırken yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 şeklindeki üçlü oran yapısı ve bu oranlara ilişkin genel kapsam korunurken bazı mal ve hizmet teslimlerine ilişkin KDV oranları da değiştirilmiştir. Bu yazımızda, köşemizin sınırları itibariyle fazlaca bir değerlendirmeye girmeksizin, yapılan değişiklikleri aktarmak istiyoruz.

 

Finansal kiralamada KDV

Oran değişikliğine uğrayan ilk teslim/hizmet, finansal kiralama işlemlerine ilişkin orandır. Önceki kararnameler zamanında finansal kiralama işlemlerine ilişkin KDV oranları, binek otolara ilişkin işlemlerde yüzde 18, binek oto dışındaki kara nakil vasıtalarında yüzde 8 ve diğer finansal kiralamaya konu mallarda yüzde 1 şeklinde uygulanırken yeni kararname 1/2 maddesinde "Finansal kiralama işlemlerinde, işleme konu olan malın tabi olduğu Katma Değer Vergisi oranı uygulanır" hükmünü getirmiştir. Dolayısıyla artık finansal kiralama işlemlerine özgü oran uygulaması sona ermiş ve kiralamaya konu malın genelde tabi olduğu oranın finansal kiralama işlemlerinde de uygulanması öngörülmüştür.

Bu nedenle örneğin, genelde teslimi yüzde 18 oranına tabi bir makinenin finansal kiralamaya konu edilmesi halinde, finansal kiralama şirketince bu malın edinilmesinde, daha sonra finansal kiralama şirketince kiracıya kesilecek faturalarda ve nihayet sözleşme süresi sonunda finansal kiralama şirketince makinenin mülkiyetinin kiracıya devredilmesinde de aynı yüzde 18 oranı uygulanacaktır.

Ancak bu düzenleme 30.12.2007 tarihinden sonra yapılacak finansal kiralama sözleşmeleri için geçerlidir. Bu tarihten önce aktedilmiş finansal kiralama sözleşmeleri uyarınca düzenlenecek faturalarda kullanılacak KDV oranı, bu kararname öncesinde uygulanan oranlar olacaktır.

 

Kullanılmış binek oto satışlarında KDV

Kararnameye bağlı I sayılı listenin 9. pozisyonunun sonuna yeni bir hüküm eklenmiştir. Buna göre, "(Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen Katma Değer Vergisi'ni indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu kararın 1'inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)"

Bu getirilen yeni düzenlemeye göre binek otosu alımlarında yüklenilen KDV'yi indirim hakkına sahip olan oto kiralama şirketleri, araç ticareti yapan şirketler gibi şirketler, artık bu araçları satarken yüzde 18 KDV uygulamak durumundadırlar. Bu düzenlemeyle binek otosu satan bayilerin test araçlarının satışlarında uygulanacak KDV oranı da yüzde 18'e yükselmiştir. Bu araçların satışlarında daha önce yüzde 1 oranı uygulanmaktaydı.

 

Özürlüler için KDV artışı

Motorsuz bisikletler ile diğer motorsuz tekerlekli taşıtların münhasıran özürlüler için imal edilmiş olanları ile engelliler için imal edilmiş motorlu veya hareket etirici başka bir tertibatı olan veya olmayan tekerlekli koltuklar ile bu mahiyetteki diğer taşıtlarda uygulanan yüzde 1 KDV oranı, bu araçlara yüzde 1'lik oranda KDV'ye tabi tutulacak mallar listesinde yer verilmeyerek yüzde 18'e yükseltilmiştir. 

Bu artış sanırım, "Devlet sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır" şeklindeki anayasanın 61/2 maddesine Maliye yaklaşımının bir sonucudur.

 

Diğer oran değişiklikleri

* Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, tiftik, yün yapağıda KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir.

* Sığır ve atların, koyun, kuzu, keçi, oğlakların ham post ve derilerinde uygulanan KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir. Bu ürünlerin KDV oranı daha önce toptan satışlarda yüzde 1, perakende satışlarda yüzde 18 idi.

* Otel, motel, pansiyon, tatil köyü, lokanta, pastane gibi tesislerin verdiği konaklama ve yiyecek hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8'e indirilmiştir.      

* Beyaz çikolata ve kakaoda, sade, meyveli ve kolalı gazozlarda uygulanacak KDV oranı 1.1.2008 tarihinden itibaren yüzde 8'e indirilmiştir.

* Küçük ve büyükbaş hayvan etleri ve bağırsağının toptan satışındaki KDV oranı ise yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarılmıştır. Bunların perakende teslimlerde uygulanan yüzde 8 KDV oranı ise değişmemiştir.

* Kan ve kan kompenentlerine uygulanan KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir.

* Müze giriş ücretlerindeki yüzde 18 KDV oranı yüzde 8'e indirilmiştir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 07.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM