BASINDAN YAZILAR
Püf noktasını yakalayan araç sahibi vergiyi daha az ödeyecek - MuhasebeTR

Püf noktasını yakalayan araç sahibi vergiyi daha az ödeyecek

Kocaeli'de ikamet eden Ahmet Yavuz, 1997 model motor silindir hacmi 2000 cm3 olan bir otomobile sahip. 2007 yılında toplam 657 YTL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyen Yavuz, Motorlu Taşıtlar Vergi Kanunu'ndaki değişiklikle modelin düşmesi halinde vergi oranının da düştüğünü öğrenince Vergi Dairesi'ne başvurdu.
 

Aracının kasko sigorta değerine göre 421 yeni lira vergi ödemesi gereken Yavuz, geçen yıl fazla ödediği 236 yeni lirayı geri aldı. Tüketicilerin kamu kurumlarının işlemleri karşısında mağdur olmaması için birçok kanuni düzenleme bulunuyor. Ancak çoğu kişi, bu yasal hakları ve kanunların içeriğini bilmediği için faydalanamıyor. Bunlardan biri de 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda Motorlu Taşıtlar Vergi Kanunu'na eklenen 5. madde. 14 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 8327 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda MTV Kanunu'nun 5'inci maddesine eklenen 'ı' fıkrasında motorlu taşıtların modelinin düşmesi halinde vergi oranı da düşüyor. Bunun için otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri araçların kasko sigortası değerlerinin belirlenmesinde; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği yetkilendiriliyor. Her yıl Ocak ayında toplanan birlik, 'Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'ni oluşturuyor. Bu kanun çerçevesinde özellikle yaşlı araç sahiplerinin daha fazla vergi ödemesinin de önüne geçiliyor. Ancak bu liste gözardı edilirse araç alım satımları ve vergi ödemelerinde birçok insanın cebi yanıyor.

İnternette dolaşan Kocaelili Ahmet Yavuz da bu mağdurlardan biri. Sözkonusu kanunu internetten öğrenen Yavuz, kendisine ait aracına fazla vergi ödeyip ödemediğini öğrenmek için de bir araştırma yapmış. Motor silindir hacmi 2000 cm3 olan 1997 model 10 yaşındaki otomobilinin kasko sigortasına esas olan değerinin 12 bin 850 YTL olduğunu öğrenmiş. 12 bin 850 yeni liranın yüzde 5'i ise 640 yeni lira yapıyor. Yavuz, geçen yıl toplam 657 yeni lira vergi ödemiş. Oysa Yavuz, aracının kasko sigorta değerinin yüzde 5'inden fazla olduğu için bir alt kademe olan 421 YTL'den vergi ödemesi gerekiyordu. Edindiği bilgilerle Kocaeli Vergi Dairesi'ne başvuran Yavuz, geçen yıl fazla ödediği 236 yeni lirayı geri aldı. Uygulamayı oturduğu mahallenin direklerine de asarak çevresindeki insanları bilgilendirdi. Ardından da olay internet aracılığı ile tüm kamuoyuna mal oldu. Bu durumdan haberdar olan birçok araç sahibi ödediği fazla vergileri geri almak için vergi dairelerine akın etti. Yavuz'un parasını almasından sonra çok sayıda vatandaşın hakkını aradığını belirten Kocaeli Acısu Vergi Dairesi yetkilileri, vatandaşların fazla vergi ödediğini tespit etmesi durumunda paralarının hemen geri ödendiğini söyledi.

 

Daha az vergi için ne yapmalı?

Araç sahiplerinin fazla vergi ödeyip ödemediklerini öğrenmeleri için herhangi bir sigorta şirketine aracının ruhsatı ile giderek 'Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nde kendi araçlarının kasko değerini öğrenmeleri gerekiyor. Burada aldıkları değerin yüzde 5'i ödedikleri vergiden fazla ise bir alt kademeden vergi ödenmesi gerektiği için fazla ödedikleri parayı almaya hak kazanıyor. Fazla ödedikleri parayı almak için sigorta şirketinden aldıkları aracının kasko değer belgesi ve bir dilekçe ile bağlı oldukları vergi dairesine başvurmaları gerekiyor. Başvuru sonucunda vergi dairesi, kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için ilgili vergi dairesine müracaatta bulunan mükellefin yetkili sigorta acentesine düzenletmiş olduğu 'Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu' ile ilgili yılın, 'Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi' vergi dairesi tarafından karşılaştırılıp, form ile listedeki bilgilerin birbirini tutması halinde, başvuruda bulunan mükellef kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandırılıyor.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 05.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM