BASINDAN YAZILAR
Maliye, vergi hedefini ıskalayınca faturayı leasing şirketlerine kesti - MuhasebeTR

Maliye, vergi hedefini ıskalayınca faturayı leasing şirketlerine kesti

2007 sonu vergi gelir hedefini yaklaşık 7 milyar YTL ıskalayan Maliye'nin 7 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektöre yönelik yüzde 17'lik ilave maliyet yüklemesine yönelik tepkiler büyüyor. Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy, düzenlemeyi ekonomik bir gereklilik olarak belirtirken sektör temsilcileri mağdur edildikleri görüşünde. Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, Maliye'nin stat koltuğu ile tartışmayı farklı bir boyuta çektiğini belirterek "Önemli olan, bu ürünlerin yatırım malı olması. Herhangi bir otel çarşaf, bardak, çatal, bıçak, perde, halı veya yatak odası takımı alıyorsa bu yatırım malıdır. Eğer tüketici alırsa tüketim malıdır. Bu ayrıma iyi dikkat etmek lazım." dedi. Maliye Bakanlığı'nın kararından son güne kadar haberlerinin olmadığını aktaran Gülelçe, "25 Aralık'ta KDV sorunları ile ilgili Gelir İdaresi'nde toplantı yaptık. Başkan yardımcısı düzeyinde toplantıdaydık. O gün bize kimse herhangi bir haber vermedi. Bir gecede alınan bir karar gibi görünüyor. Özellikle KOBİ'lerimizi olumsuz etkileyecek." değerlendirmesinde bulundu. Özellikle borsa yatırımcısından sıkça şikâyet aldıklarını aktaran Genel Sekreter, sürekli "Ben ne yapacağım?" yönünde şikayet aldıklarını dile getirdi. Geçen yıl sonu itibarıyla 7 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektörde 71 şirket faaliyet gösteriyor ve bin 500 kişi istihdam ediliyor.

Uygulama KOBİ'leri olumsuz etkileyecek

Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy ise finansal kiralamadaki KDV artışının ekonomik bir gereklilik olduğunu savundu. Diğer ülkelerde de çeşitli ürün ve hizmetlere vergi avantajları tanındığını hatırlatan Ulusoy, "Türkiye'de leasing sektöründeki vergi avantajı 20 yıla yakın bir süredir uygulamadaydı. Bu çok uzun bir süre. Üstelik uygulamada, leasinge konu edilmesi mümkün olmayan arsa, inşaat malzemeleri gibi unsurlar da buna konu edilir hale gelmişti. Bu nedenle böyle bir düzenlemeye gidilmesi, vergi tekniği açısından da, ekonomik açıdan da bir gereklilikti.'' dedi. Hakan Gülelçe ise özellikle yabancı firmalarla rekabette zorlanan küçük ve orta büyüklükteki (KOBİ) işletmelerin KDV artışından olumsuz etkileneceğini belirterek bu durumun üretim maliyetlerine de yansıyacağını kaydetti. Leasing yöntemiyle yatırımcı yüzde 18 KDV yerine yüzde 1 ödüyor. Örneğin bin dolara tıbbî cihaz alan bir firma, satın aldığında KDV'si 180 dolar tutuyor. Toplam maliyet böylece bin 180 dolara çıkıyor. Yüzde 1 KDV ödemesi durumunda ise maliyet bin 10 dolar oluyor. Geçen yıl her 100 YTL'lik özel sermaye yatırımının 8 YTL'si leasingle yapıldı. Leasing sektörünün toplam cirosu ise 7 milyar dolara yaklaştı. Gelişmiş ülkelerde leasing yöntemine büyük önem veriliyor. KDV indirimi de bu sektörde hem Avrupa'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanıyor. ABD'de leasing yöntemiyle özel sermaye yatırımlarının yüzde 35'i finanse ediliyor. Avrupa'da ise bu oran yüzde 20'ler seviyesinde.

 

Artıştan katılım bankaları da rahatsız

Finansal kiralama sektöründeki yüzde 1'lik KDV oranının yüzde 18'e çıkarılmasına katılım bankaları da tepki gösterdi. Katılım bankalarının finansman desteği ve leasing olmak üzere iki önemli enstrümanı olduğuna dikkat çeken Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, KDV artışının özellikle leasing ve bu şirketlerle çalışan KOBİ'leri olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Nacar, "60 ay uzun vadelerle makine ve teçhizat alımı yapan bu işletmeler rekabette zorlanacak. " dedi. Düzenlemeden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da (BDDK) haberinin olmamasını garip bulduğunu aktaran Genel Müdür Nacar, şu değerlendirmede bulundu: "Tarafların talebiyle birlikte Maliye'nin de bu işin ne kadar önemli olacağını ve düzenlemeyi yeni baştan ele alacağını düşünüyorum. 10 milyar dolarlık bir aktif büyüklük var. Kredilerdeki BSMV yüzde 5'te kalıp da KDV'nin 18'e çıkarılması tartışılmalı." Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz de Türkiye'de tasarrufların kısa vadeli olduğu için bu tür fonlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi ve ekledi: "Bizim bu sektörü büyütmemiz gerekirken sektörü olumsuz etkileyecek çalışmalara imza atılması şaşırtıcı."

SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ 7 MİLYAR DOLAR

Yıl - Miktar (milyon dolar)

2000: 1.630

2001: 732

2002: 1.328

2003: 2.166

2004: 2.921

2005: 4.236

2006: 5.271

2007: 7.000*

* 2007 sonu tahmini

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 04.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM