BASINDAN YAZILAR
Sendikalara malî denetim 10 yıl sonra geri geliyor - MuhasebeTR

Sendikalara malî denetim 10 yıl sonra geri geliyor

Sendikaların 10 yıldır denetim yüzü görmemesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Hukuk devletinde sendikaların denetimsiz olmasının düşünülemeyeceğini vurgulayan Bakan Faruk Çelik, bu konuda yeni bir yasal düzenlemeye gittiklerinin altını çizdi.
 

Sendikalar kanunuyla ilgili hazırlıklar hakkında bilgi veren Çelik, bu kuruluşların denetiminde yeminli mali müşavirlerin görev alabileceğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, sendikaların otel işletmeciliği ve televizyon yayıncılığı gibi faaliyetlerde bulunmasını ise, "Sendikalar sendikacılık yapacak." sözleriyle eleştirdi. Zaman, 25 Aralık 2007'de manşetten yayınladığı haberde sendikaların 10 yıldır devlet tarafından denetlenmediğine dikkat çekmişti. 1997'de, 28 Şubat sürecinin hemen ardından hukuki anlamda kamu kuruluşu sayılan sendikalarla ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Milyonlarca YTL aidat toplayan işçi örgütlerine artık 'kendi kendinizi denetleyin' denildi. 10 yıldır sendikaların mali kontrolü, kendi içlerinde kurdukları kurullar aracılığıyla yürütülüyor. Bu durum suistimalleri de beraberinde getiriyor.

Samanyolu Haber'de önceki akşam yayınlanan Siyaset Sahnesi programına konuk olan Çalışma Bakanı Çelik, önemli açıklamalar yaptı. Sendikaların asli işleri dışında şeylerle uğraştığını anlatan Çelik, "Bakıyorum 1991 yılından önce sendikaların denetimi konusunda Çalışma Bakanlığı müfettişleri, iş müfettişleri, maliye müfettişleri yetkili. 1997 yılında 4277 sayılı yasa ile bu konuda denetim yetkisi sendikaların kendisine verilmiş. Sorun bu. Denetimsizlik doğru mu? Hukuk devletinde doğru değil." diye konuştu. Konuyla ilgili çalışma yaptıklarını dile getiren Çelik, "Denetimi yeminli mali müşavirlerle yürütmek doğru olur mu olmaz mı, bu konuda çalışmalarımız var. Bu, bu haliyle kesinlikle olmaz. Yasal düzenlemede yerini alacaktır." şeklinde konuştu.

Sendikal hayatta sorumsuz, hesap veremeyen bir yapının sorunları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Çelik, "Hesap verebilirlik içinde bir sendikal yapılanmanın çok çok doğru olacağı düşüncesindeyiz. Bununla ilgili gerekli adımları atıyoruz. Kurallara uyan bakanlık, kurallara uyan sendika, kurallara uyan işveren olacak." ifadelerini kullandı. Türkiye'de sendikal kültürün tam oturmadığını anlatan Çelik, şöyle devam etti: "İşveren ile çalışan beraber yaşamak zorunda. Bu konuda bazı işverenlerin çok katı tutumu var. 'Sendika mı, aman, işyerinin kapısına kilit vursam daha iyi' anlayışı var. Bu da doğru değil, değişmesi gerekiyor. Artık bir kültürün yerleşmesi lazım."

Bakan Çelik, içeriği merak edilen istihdam paketi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Paketin bu hafta Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını bildiren Çelik, 18-30 yaş arasındaki işsizleri çalıştıran işverenin prim yükünün kademeli olarak düşürüleceğini aktardı. Bu formüle göre işveren, istihdam ettiği genç işsiz için ilk yıl yüzde 100 prim öderken ikinci yıl bu oran yüzde 80'e, üçüncü yıl yüzde 60'a düşecek. Böylece her yıl prim indirimi düşürülerek işverenin çalışanını işte tutması cazip hale getirilecek. Bu teşvik 5 yıllık süre için geçerli olacak. Çelik, TÜİK verilerine göre yüzde 9,3 olan işsizliğin, gençlerde yüzde 20'ye ulaştığını söyledi. Nüfus yoğunluğunun da gençler arasında olması sebebiyle genç işsizlerin istihdamını teşvik için böyle bir düzenleme getirileceğini açıkladı. Bir başka proje ise genç işsizlerin eğitilerek meslek sahibi yapılması. Bunun için İşsizlik Fonu'nda biriken para kullanılacak. Çelik, "İşsizlik Fonu'nda 30 milyar YTL birikti. Fona devlet katkısının yüzde 30'luk kısmını işsizlerin eğitimi için ayıracağız." dedi.

Fona aktarılan devlet payının yüzde 30'luk kısmı, yıllık 250 milyon YTL ediyor. Bu parayla işsizler teknik eğitimden geçirilip nitelikli hale getirilecek. Böylece 'her işi yaparım' diyenlerin yerini, 'işimi iyi yaparım' diyenlerin alacağını vurgulayan Çelik, ayrıca istihdam paketinde özürlülerin SSK primlerinin Hazine tarafından ödenmesinin yer aldığını kaydetti.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 04.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM