BASINDAN YAZILAR
BES Başlamadan Pes Edilmeli / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

BES Başlamadan Pes Edilmeli / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar bugün sizlere son günlerde en çok gelen sorulardan biri olan BES sisteminden bahsedeceğim. Kendi düşüncelerime göre BES faydalı mı yoksa bir  faize bulaştırma tekniği mi irdeleyelim.

 

Değerli okurlar bilindiği gibi 01.01.2017 tarihinden itibaren kademeli olarak işçilerin ve 01.04.2017 tarihinden itibaren ise kamu çalışanlarının dâhil olacağı bana göre adı bireysel tasarruf sistemi olması gerekirken ancak bu isme itibar edilmeyeceği düşünülerek bireysel emeklilik sistemi olarak isimlendirilen sistem artık kişilerin tercihine göre değil önce zorunlu katılım olarak gündeme gelmiş ama gelen tepkiler üzerine ismi otomatik katılım olarak dillendirilmiştir.  

 

BES’e kesilen paraların hangi şirkette ve nasıl değerlendirileceği hususunda İslami hassasiyeti olan çalışanların şüphelerini de göz ardı etmemek gereklidir, çünkü bugüne kadar faize karışmamış, faizi gelirine bulaştırmamış olan çalışanların bu kesintilerinin işveren ve BES şirketlerinin belirleyeceği hesaplarda değerlendirileceğinden bu hesapların işverenin  İslami hassasiyeti olan çalışanlarının da seçme hakkı getirilmesi daha doğru olur düşüncesindeyim. 

 

EKONOMİDEN SORUMLU BAKAN BES’i ELEŞTİRDİ

Değerli okurlar 05.03.2016 tarihli haberleri incelerken ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek beyin açıklamalarını okuyup bu şirketlerle ilgili hükümet kanadından düzenleme beklerken maalesef bu söylenenler unutulmuş ve BES sistemi otomatik katılım adıyla tüm özel ve kamu çalışanlarına kademeli olarak zorunlu hale getirilmiştir. Peki ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı neler söylemişti

 

“DEVLET KATKISINI BİLE BUHARLAŞTIRIYORLAR”

Varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğunu işaret eden Şimşek, şunları kaydetmiş: “Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor bir anlamda. Genel olarak konuşuyorum, kurumların performansı çok iyi değil. Performansı son derece zayıf olan kuruluşlar var.  Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok. Şimdi bunun sorgulanması lazım. Bu konuların takipçisi olacağız. İlk uyarımı yaptım. Sonra oturup başka ne tür tedbirler alınır, ne tür çerçeve oluşturulur, onlara bakacağız.” 

Açıklamalarını yapan sayın başbakan yardımcısının bu sözleri olumlu karşılandı.  Bu sözlerin peşine ise BES firmalarının tasarruf sahiplerini koruma adına gerekli düzenlemelerin yapılmadan otomatik katılımlı BES’in yürürlüğe girmesi şaşırtıcı oldu.

 

TASARRUF KESİNTİLERİ İŞÇİYE ZARAR ETTİRMİŞTİR

Bildiğiniz gibi çalışanlardan daha önce 1980’li yıllarda tasarrufu teşvik fonu adı altında ilk kesintiler başlamış olup daha sonra ise 1987 yılında Konut edindirme Yardımı (KEY) ile 1987 ile 1995 yılları arası çalışanlardan kesintiler yapılmıştır. Bu kesintilerin nasıl buhar olduğu ve şu anki hükümetin bu kesintileri geriye ödediği ve bu ödemeler sonucu biriken paranın işçiye ödenmesinde ne kadar küçük komik bir meblağ olduğu anlaşılmıştır.

 

BES’TEN 2 AY İÇİNDE CAYMA HAKKINIZ VAR

Siz okurlarımızdan gelen yoğun sorulardan biri de bu sisteme hiç girmesek olur mu Hayır, adından da anlaşılacağı üzere sigortalı çalışan 45 yaş altı herkes bay veya bayan ayrımı olmaksızın bu sisteme otomatik zorunlu katılım ile dahil olacaktır. Bu BES sistemi bana göre değil ben tasarrufumu daha iyi bir şekilde yapıyor ve değerlendiriyorum diyenler ise 2 ay içerisinde bu sistemden çıkma hakkı olup adına yapılan kesintileri de  çıktığı ayı takip eden aydan itibaren hiçbir kaybı olmayacak şekilde tekrar çalışanın hesabına aktarılacaktır.  Burada dikkat edilmesi gereken konu 2 ayı geçtikten sonra sistem dışına çıkmak isteyenlerden asgari ücretin %75’i kadar bir ceza uygulanacaktır.  BES’e dahil olduktan sonra çıkmak isteyenlerin 2 ayı geçirmemesi menfaatlerinedir.

 

Görünen o ki bu BES konusunda daha çok gelen sorular ve sorunlar üzerine yazılar yazacağım. 

 

(Kaynak: Milligazete.com | 28.12.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM