BASINDAN YAZILAR
Akif AKARCA, Dr.Mehmet ŞAFAK -2008 yılında ücretlerde uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları... - MuhasebeTR

Akif AKARCA, Dr.Mehmet ŞAFAK -2008 yılında ücretlerde uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları...

17.12.2007 tarihli yazımızda açıklandığı üzere; daha önce uygulanmakta olan ve "vergi iadesi" olarak bilinen "ücretlilerde vergi indirimi"nin yerine, 5615 sayılı kanunla 01.01.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, "asgari geçim indirimi" sistemi getirilmiştir.

Anılan yazımızda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, asgari geçim indiriminin tutarları belirlenirken, uygulamanın yapılacağı takvim yılının başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarı baz alınmaktadır. Bu tutara;

- Mükellefin kendisi için yüzde 50'si,

- Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u,

- Çocukların herbiri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için yüzde 7,5'i,

- Diğer çocuklar için yüzde 5'i,

Olmak üzere, ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak tutarın yüzde 15'i alınarak asgari geçim indirimi hesaplanmaktadır. Bulunacak bu tutar yıllık olarak uygulanacak asgari geçim indirimi tutarı olup, ücretlinin asgari geçim indiriminden bir yıl boyunca faydalanacağı vergi indirimini ifade etmektedir. Dolayısıyla, aylık ücretler üzerinden hesaplanacak vergi tutarından indirim konusu yapılacak asgari geçim indirimi tutarı ise, yıllık olarak bulunan asgari indirim tutarının 1/12'si olacaktır.

Öte yandan, 2008 yılı Ocak ayında uygulanacak asgari ücret brüt tutarı 608,40 YTL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, 2008 yılının tamamında uygulanacak asgari geçim indiriminin hesaplamalarında bu tutar esas alınacak olup, asgari geçim indirimi hesabına esas alınacak asgari ücretin yıllık brüt tutarı 7.300,80 YTL olmaktadır. Bu durumda, 2008 yılı boyunca, aylık ücretler üzerinden hesaplanan gelir vergisinden indirilecek aylık asgari geçim indirimi tutarları şöyle olacaktır:

- Bekar ücretli için : 45,63 YTL,

- Evli, çocuksuz ve eşi de ücretli olan ücretli için : 45,63 YTL,

- Eşi çalışmayan ve çocuksuz ücretli için : 54,76 YTL,

- Evli, eşi çalışmayan tek çocuklu ücretli için : 61,60 YTL,

- Evli, eşi çalışmayan iki çocuklu ücretli için : 68,45 YTL,

- Evli, eşi çalışmayan üç çocuklu ücretli için : 73,01 YTL.

İkiden sonraki her bir çocuk için bu tutarlara ilave edilecek aylık indirim tutarı 4.56 YTL olacaktır.

2008 yılı gelirlerine uygulanacak gelir vergisi tarifesi

Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesi uyarınca, elde edilen gerek ücret gelirlerine gerekse diğer gelirlere tek gelir vergisi tarifesi uygulanmaktadır.

26742 sayı ve 30.12.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/13044 sayılı Bakanlar Kurulu kararında açıklandığı üzere, 2008 takvim yılına ilişkin gelirlere uygulanacak gelir vergisi tarifesi şöyledir.

 

Gelir vergisine tabi gelirler

7.800 YTL'ye kadar yüzde 15

19.800 Yeni Türk Lirası'nın 7.800 YTL'si için 1.170 YTL, fazlası yüzde 20

44.700 Yeni Türk Lirası'nın 19.800 YTL'si için 3.570 YTL, fazlası yüzde 27

44.700 Yeni Türk Lirası'ndan fazlasının 44.700 YTL'si için 10.293 YTL, fazlası yüzde 35 oranında vergilendirilir.

 

Yiyecek içecek hizmetlerinde ve turistik tesislerde KDV oran uygulaması

Bilindiği üzere, katma değer vergisine tabi mal ve hizmetlerin oranlarını belirleyen listelerde yapılan değişikliklerle turizm hizmetlerinde ve bazı yiyecek, içecek sunulan hizmet yerlerinde uygulanacak katma değer vergisi oranları 01.01.2008 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir. Ancak, henüz uygulamaya ilişkin açıklamaların yapıldığı tebliğ yayımlanmamış olup, taslak çalışmaları devam etmektedir. Anılan taslak çalışmalarında da yer aldığı üzere, konuya ilişkin uygulamalar aşağıdaki gibi olacaktır:

1. Yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oran uygulaması

2007/12143 sayılı kararnamenin 6'ncı maddesiyle 2002/4480 sayılı kararname eki (II) sayılı listenin (B) bölümüne eklenen 23'üncü sıra ile 01/01/2008 tarihinden itibaren;

-Kahvehane,

-Kır kahvesi,

-Çay bahçesi,

-Çay ocağı,

-Kıraathane,

-Kafeterya,

-Pastane,

-Ayakta yemek yenilen yerler,

-Yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dahil),

-Lokanta,

-İçkili lokanta,

-Kebapçı

-Ve benzeri yerlerde.

Verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir.

Ancak bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına yüzde 18 KDV oranı uygulanacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ek (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içecekleri (kolalı gazozlar hariç) ifade etmektedir. Yukarıda sayılan işletmeler toplam hizmet bedeli içinde alkollü içeceklere ilişkin olan ve olmayan kısmı hesaplayarak faturada ayrıca gösterecekler ve alkollü içeceklere isabet eden kısım üzerinden yüzde 18, diğer kısım üzerinden yüzde 8 KDV hesaplayarak KDV tutarını ayrı ayrı ve toplam olarak faturada belirteceklerdir.

Öte yandan;

-Gazino,

-Açık hava gazinosu,

-Bar,

-Dans salonu,

-Diskotek,

-Pavyon,

-Taverna,

-Birahane,

-Kokteyl salonu,

-Ve benzeri yerlerde,

Verilen hizmetlerde herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı, alkollü alkolsüz içecek ayrımı yapılmadan ve tüm hizmetler için, yüzde 18 olarak devam edecektir.

Yukarıda belirtilen hizmet sunulan yerlerin tanımı ve tasnifinde, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı, 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı, 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı kanunlara göre yürürlüğe konulan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" ve ilgili diğer mevzuat esas alınacaktır.

Diğer taraftan, organizatör firmaların yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı vermek suretiyle ifa ettikleri hizmetlerde müşterilerden tahsil edilen tutar içinde yer alan yemek bedelleri, indirimli orana tabi işlem bedelinin aktarımı mahiyetinde olduğundan, yüzde 8 oranında vergilendirilecektir. Organizatör firmaların yaptıkları organizasyon hizmetleri nedeniyle müşterilerden veya yemek hizmetini sunan işletmelerden sağladıkları menfaatler (komisyon ve benzeri gelirler) ise genel vergi oranına tabi olacaktır.

Organizatör firmaların, yemek hizmeti vermeyip bu hizmete aracılık etmeleri nedeniyle bu işlerle ilgili olarak KDV Kanunu'nun 29/2 maddesi uyarınca iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.

Öte yandan, yukarıdaki açıklamalar yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartlarının kullanıldığı yemek hizmetleri için geçerlidir. Bu çek, kupon ve kartların yemek hizmeti dışında ve/ veya yemek hizmeti sunmayan işletmelerden temin edilecek mal ve hizmetlerde kullanılması halinde işleme taraf olanlar için ilgili vergi kanunları esas alınarak gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.

2. Geceleme hizmetlerinde KDV oran uygulaması

2007/12143 sayılı Kararnamenin 7'nci maddesiyle 2002/4480 sayılı kararname eki (II) sayılı listenin B bölümüne eklenen 24'üncü sıra ile 01/01/2008 tarihinden itibaren;

-Otel,

-Motel,

-Pansiyon,

-Tatil köyü,

-Ve benzeri konaklama tesislerinde,

Sunulan geceleme hizmetlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir.

Geceleme hizmeti bu işletmelerde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma-barınma-kalma hizmetidir. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi hizmetler de verilebilmektedir. Konaklama tesisinde verilen bu hizmetlerden,

-Geceleme hizmeti satın almaksızın yararlanılması halinde

ya da,

-Geceleme hizmeti satın alanlara verilen bu hizmetlerin, konaklama tesisleri tarafından,

i - Ayrıca faturalandırılması ya da,

ii- Geceleme hizmetine ilişkin faturada geceleme bedelinin dışında ayrıca gösterilmesi halinde de söz konusu hizmetler ait oldukları oranda vergilendirilecektir. Başka bir deyişle bu durumlarda yüzde 8'lik oran uygulanmayacaktır.

Ancak geceleme hizmeti dışında olup mutat olarak geceleme hizmeti kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin bedellerin, geceleme bedeline dahil edilerek geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınması ve fatura edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli kapsamında yüzde 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.

Ancak, bu şekilde sunulan hizmet kapsamında yer alan alkollü içeceklere ait yüklenilen KDV tutarları, konaklama tesisleri tarafından hesaplanan KDV tutarlarından indirilemeyecektir. Örneğin; konaklama tesisleri tarafından verilen ve her şey dahil sistem olarak bilinen konaklama hizmet türünde, tek bir fatura düzenlenmekte ve bu bedel içerisinde müşteri konaklama tesisinde verilen hizmetlerin tamamından ya da pek çoğundan oda fiyatı kapsamında mutat olarak yararlanabilmektedir. Böyle bir durumda, müşteriye verilen hizmete uygulanan KDV oranı yüzde 8 olacak, ancak bu hizmetlere isabet eden alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen KDV tutarları konaklama tesisleri tarafından indirim konusu yapılamayacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ek (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içecekleri (kolalı gazozlar hariç) ifade etmektedir.

Öte yandan, konaklama tesislerinin,

-Alkollü içeceklere isabet eden hizmet bedelini ayrıca fatura etmesi

veya,

-Bu tutarı faturada ayrıca göstermesi halinde,

hizmet bedelinin alkollü içeceklere isabet eden kısmı üzerinden yüzde 18 KDV hesaplanacak ve bu hizmete konu olan alkollü içecekler dolayısıyla yüklenilen KDV tutarı indirim konusu yapılabilecektir.

Bu konuda aşağıdaki şekilde hareket edilmesi gerekmektedir

- Alkollü içecekler ve bunların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV ayrıca açılacak yardımcı hesaplarda izlenecektir. 2008 takvim yılına ait açılış kayıtlarında stokta bulunan alkollü içecekler ve bunlara ait olup yıl sonu itibariyle indirim yoluyla telafi edilememiş KDV tutarları bu yardımcı hesaplarda gösterilecektir. Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler 01/01/2008 itibariyle aynı kayıtları yapacaklardır.

-01/01/2008 tarihinden itibaren yapılan alkollü içeceklere ait KDV defterlerde "indirim KDV" olarak yer alacaktır.

-Ay içinde tüketilen alkollü içeceklerden indirimli orana ve genel orana tabi hizmetlerde kullanılan kısımlar ayrı ayrı belirlenecektir.

-İndirimli oran uygulanan hizmetlerde kullanılan alkollü içeceklerin alımında yüklenilen KDV, en eski tarihli alış faturalarından başlanarak hesaplanacak ve KDV beyannamesinin "ilave edilecek KDV" satırında gösterilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılarak, gider veya maliyet hesaplarına aktarılacaktır.

Öte yandan, geceleme hizmetinin seyahat acenteleri aracılığıyla verilmesi halinde hizmeti veren konaklama tesisleri faturayı seyahat acentesine düzenleyebilmektedir. Bu durumda seyahat acenteleri hizmeti alan kişi veya kuruluşlara ayrıca bir hizmet faturası düzenlemektedir.

Konaklama tesisi tarafından seyahat acentesine düzenlenen geceleme hizmetine ilişkin faturada hizmet bedeli üzerinden yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde yüzde 8 oranında KDV hesaplanacaktır. Bu hizmet bedelinin seyahat acentesi tarafından hizmeti fiilen alan kişiye aktarılmasında da yüzde 8 oranı uygulanacaktır.

Ancak, seyahat acentesinin hizmeti alan kişiye veya konaklama tesisine verdiği aracılık hizmeti nedeniyle alınan bedeller genel oranda KDV'ye tabidir. Bu tutarın müşteri veya konaklama tesisine ayrıca fatura edilmesi ya da müşteriye düzenlenen faturada ayrıca gösterilmesi ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

Öte yandan, bu firmaların (seyahat acentalarının), geceleme hizmeti vermeyip bu hizmete aracılık etmeleri nedeniyle, bu işlerle ilgili olarak KDV Kanunu'nun 29/2 maddesi uyarınca iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.

Oteller ve tatil köyleri içinde bulunan ve çoğunlukla buralarda konaklayan müşterilere eğlence anlamında hizmet verilen bar, disko vb. adlarla anılan yerlerde sunulan yiyecek ve alkolsüz içeceklerde hangi KDV oranının uygulanacağı henüz açıklığa kavuşturulmamakla beraber, kanımızca, buralarda sunulan yiyecek ve içecekler için yüzde 8 KDV oranı uygulanabilmelidir. Ancak, şifahi olarak aldığımız bilgilere göre; bu tür yerlerin bar, disko vb. olup, olmadığı konusunda ilgili idarelerden alınacak belgelere göre belirleme yapılacak ve bu belgelerin alınması için mükelleflere belli bir süre verilecektir. Alınacak belge de bu yerlerin bar ya da disko olduğu ifade edilirse, buralarda sunulan gerek yiyecek gerekse alkollü alkolsüz tüm içecekler için yüzde 18 KDV oranı uygulanması yoluna gidilecektir.

Vergilendirmede bilinmesi gereken bazı notlar

Fatura kesme haddi:

Nihai tüketiciye yapılan mal ve hizmet satışlarında fatura kesme mecburiyetine ilişkin olarak 01.01.2007 tarihinden itibaren 560,00 YTL olarak uygulanmakta olan had, 01.01.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 600 YTL'na çıkarılmıştır.

Hizmet erbabına işyeri ve müştemilatı dışında verilen yemek bedeline ilişkin istisna tutarı:

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun ücretlerdeki istisnaları belirleyen 23/8. maddesine göre, işverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin belli bir kısmı gelir vergisinden istisna edilmektedir.

Bu istisna tutarı 266 nolu Gelir Vergisi Tebliği ile yeniden belirlenmiş olup, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren günlük 9,00 YTL olarak belirlenmiştir. Bu istisnanın uygulanabilmesi için, yemek bedelinin yemek verme hizmetini sağlayan işletmelere ödenmesi ve faturanın işveren adına düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenen faturada gösterilen KDV ise indirim konusu yapılacaktır. Bu anlamda; günlük istisna tutarı, katma değer vergisi tutarıyla birlikte (9,00 + 0,72=) 9,72 YTL'dir. Başka bir deyişle; günlük KDV dahil 9,72 YTL tutarındaki yemek bedelinin 0,72 YTL'si KDV olarak indirilebilecek, 9,00 YTL'si ise ücret istisnası olarak dikkate alınıp, gider yazılabilecektir.

Alacak ve borç senetleri reeskontunda uygulanacak faiz oranı:

Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285. maddeleri hükümleri uyarınca, alacak ve borç senetleri reeskonta tabi tutularak değerleme gününün kıymetine irca olunabilmektedir. Başka bir deyişle; reeskont hesaplaması sonucu bulunan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi matrahı belirlenirken gider olarak indirilebilmekte veya gelir olarak kaydedilmektedir. Eğer senetler üzerinde faiz oranı belirtilmemişse T.C. Merkez Bankası'nın resmi iskonto oranı hesaplamalara esas alınmaktadır. 238 seri no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtildiği üzere; söz konusu hesaplamada esas alınması gereken faiz oranı, T.C.Merkez Bankası'nca kısa vadeli reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranı değil, kısa vadeli avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı olmalı ve senedin değerleme günündeki kıymeti belirlenirken iç iskonto yöntemi uygulanmalıdır.

Hesap dönemi sonu itibariyle senedi bağlı borç ve alacakların değerleme gününde haiz olacakları değerleri ve reeskont tutarı

 

A x 360

F=A - ( ------------- ) formulüne göre bulunacaktır. Formülde;

360 + (m x t)

 

F= İskonto tutarı (Reeskont tutarı)

A= Senedin nominal değeri

M= Faiz oranı

t= Vadeyi ifade etmektedir.

 

28 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan TC Merkez Bankası Tebliği ile kısa vadeli avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 27 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, 2007 yılı hesap dönemi sonunda yapılacak alacak ve borç senetleri değerlemelerinde reeskont tutarı hesaplanırken senedin üzerinde faiz nispeti belirlenmemişse, yüzde 27 oranı esas alınacaktır.

Döviz üzerinden bir bedelle düzenlenmiş senetlerde reeskont hesaplaması dövizli bedel üzerinden yapılmalı, reeskont tutarı hesaplandıktan sonra Maliye Bakanlığı'nca belirlenen değerleme kuru üzerinden reeskont tutarının TL'ye çevrilme işlemi yapılmalıdır. Senet üzerinde herhangi bir faiz oranı yer almaması halinde değerleme gününde geçerli olan Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LİBOR) esas alınacaktır.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu'na ekli listelerde belirtilen mal ve hizmetler ve diğer bazı mal ve hizmetler için uygulanacak katma değer vergisi oranları hakkında 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazete'de 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştır.

Bu Bakanlar Kurulu kararı ile daha önce çok sayıda kararname ile getirilen düzenlemeler birleştirilerek tek bir kararnamede toplanmakta, ayrıca, KDV oranlarında aşağıdaki yeni değişiklikler yapılmaktadır:

1- Küçük ve büyükbaş hayvan etleri ve bağırsağının toptan satışındaki KDV oranı yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarılmıştır. Perakende teslimlerdeki yüzde 8 oranı ise korunmaktadır.

2- a) Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağının,

b) Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin,

Toptan teslimlerinde KDV oranı yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarılmış, perakende teslimlerinde ise yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir.

3- Binek otomobillerinin alımında yüklendikleri katma değer vergisini indirme hakkı bulunan mükelleflerin bu araçları kullanılmış olarak satışlarında KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmiştir. Bu vergiyi indirme hakkı bulunmayan mükelleflerin satışlarında ise yüzde 1 oranı devam etmektedir. (Bu düzenleme ile; araç kiralama şirketlerinin kiralamak üzere satın alıp aradan bir süre geçtikten sonra bu binek otomobillerini satışlarında daha önce uygulamakta oldukları yüzde 1'lik KDV oranı yüzde 18'e yükseltilmektedir. Bunların dışında kalan ve alımlarındaki KDV'yi indirim konusu yapamayan mükelleflerin daha sonra bu kullanılmış binek otomobillerini satışlarında uygulanmakta olan yüzde 1'lik KDV oranında ise bir değişiklik yapılmamış olup, aynı oran uygulanmaya devam edecektir.)

Bu düzenleme 31.12.2007 tarihinden itibaren geçerli olup, bu tarihten (31.12.2007 tarihinde yapılanlar dahil) itibaren yapılan işlemlerde yeni oranlar geçerli olacaktır.

4- Finansal kiralama işlemlerinde KDV oranı, kiralamaya konu malın KDV oranına eşitlenmiştir. Dolayısıyla, 30.12.2007 tarihinden itibaren düzenlenen finansal kiralama sözleşmeleri için geçerli olmak üzere, finansal kiralamaya konu olan malların finansal kiralama şirketlerine veya finansal kiralama şirketlerince teslimi veya kiralanması işlemlerinde, normalde malın tesliminde uygulanan oran ne ise o oran uygulanacaktır.

5- Engelliler için motorsuz bisikletler, diğer motorsuz tekerlekli taşıtlar, tekerlekli koltuklar ve diğer taşıtların teslimi KDV Kanunu'nun 17/4-s maddesine göre KDV'den istisnadır. Bu nedenle, bu ürünlerdeki yüzde 1 oran uygulaması kaldırılmıştır.

6- Kan ve kan kompenentlerine uygulanan KDV oranı yüzde 8 olarak belirlenerek, bunların benzeri olan kan ürünleri ve ilaçlar ile eşitlik sağlanmıştır.

7- 3096 sayılı kanun kapsamında işletme devir hakkı teslimi sona erdiğinden indirimli oran uygulaması kaldırılmıştır.

8- Tarih ve sanat mirasımızın sunum mekanları olan müzelere giriş ücretlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 03.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM