BASINDAN YAZILAR
Kayıt dışıyla mücadele devlet politikası oluyor - MuhasebeTR

Kayıt dışıyla mücadele devlet politikası oluyor

Kayıt dışı ekonomiyi bitirmeye kararlı olan hükümet, meseleyi 'devlet politikası' haline getiriyor. Bu çerçevede kaçakçılık ve kayıt dışılığın görüldüğü sektörlerle ilgili kamu otoriteleri arasında bir 'platform' oluşturulacak. Koordinasyonunu Maliye Bakanlığı'nın üstleneceği 'Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Platformu'nun sekreteryasını Gelir İdaresi Başkanlığı yürütecek.
 

Sağlık, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Hazine, Gümrük ve Dış Ticaret müsteşarlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının da yer aldığı platforma, Vergi Konseyi danışmanlık yapacak. Kayıt dışıyla etkin mücadele için müsteşar yardımcılığı seviyesinde çalışma grupları oluşturulacak. Sivil toplum kuruluşlarından da katkı istenecek. Bu sayede hangi alanda veya sektörde olursa olsun kayıt dışılığa karşı kamu-özel işbirliği içinde ortak hareket edilecek. Yeni yılda faaliyete geçecek platform Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Gayri resmi olarak yüzde 50'yi bulduğu öne sürülen kayıt dışı ekonomi, resmî rakamlara göre yüzde 30 civarında seyrediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 10-15 arasında olduğu ifade ediliyor. Hedef, oranı bu seviyelere çekmek. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin diğer önemli ayağını kayıtlı çalışan iş dünyasının temsilcileri oluşturuyor. Bu çerçevede başta Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) gibi sivil toplum kuruluşlarından da konuyla ilgili tespitlerini platform ile paylaşmaları istenecek. Ayrıca bu sivil toplum kuruluşları 'kayıtlı ekonomiye geçişin ülke ekonomisine getireceği katkılar' hakkında kendi üyelerini eğitimden geçirecek. Kayıtlı ekonomiye geçişin yatırımları ve istihdamı olumlu yönde etkileyeceği, vergi tabanının hem ulusal hem uluslararası alanda genişleyeceği, kayıtlı çalışan işletmelerin büyümelerinin ve kurumsal hale gelmelerinin daha hızlanacağı, toplumun yaşam kalitesinin, sosyal güvenlik, gıda güvenliği, ülke güvenliği, fikri mülkiyet hakları, tüketici hakları, toplumsal ahlak gibi konulardaki iyileşmeler getireceği anlatılacak.

Konuyu değerlendiren bir yetkili, "Bütün muhatapların birbirini bulacağı bir ortam hazırlanacak. Hangi kurumun kayıtdışı mücadeleyle ilgili bir sorunu varsa bu Başbakan Erdoğan'ın da katkılarıyla çözüme kavuşacak." dedi. Kamu ve özel kurumların katılacağı toplantılarda durum değerlendirmesi yapılacağını aktaran aynı yetkili, bütün kuruluşlara verilen ev ödevlerinin yapılıp yapılmayacağının da bir sonraki toplantıda kontrol edileceğini kaydetti. Platform, kendisine gelen tedbir taleplerini ilgili kuruluşlara ileterek, en kısa sürede cevap verilmesini sağlayacak. Örneğin denetime çıkan Maliye personelinin, 'mükellef tarafından şiddete maruz kalıyoruz' şikâyetine, anında polis desteği sağlanacak. Pazarlarda denetime çıkan zabıtanın daha etkin çalışması için belediyelerle koordinasyon halinde çalışılacak. Denetim birimlerinin cezaların ağırlaştırılmasına yönelik talebi de Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Mahkemelerin bu tarz cezaları kısa sürede sonuçlandırması isteniyor. Vergi oranlarındaki indirim başta olmak üzere çözüme yönelik teklifler de masaya yatırılacak. Vatandaşı işin içerisine çekmek için kampanyalar düzenlenecek. Bu kampanyalar gazete ve televizyon reklamları ile de desteklenecek.

Vergi Konseyi'nden Başbakan'a brifing

Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Platformu, öncelikle mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artıracak yaklaşımlar üzerinde duracak. Hizmet kalitesi iyileştirilerek yeni seçenekler geliştirilecek. İşlemler basitleşecek. Ancak, vergi kaçırana karşı daha sert tedbirler alınacak. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye özel önem veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bu konuda önemli bir brifing aldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ile bazı konsey üyeleri iki hafta önce Erdoğan'a, vergi çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Uysal, yeni gelir ve vergi usul kanunları ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları hakkında sunum yaptı. Bir buçuk saati aşan sunumda verginin ekonominin bütün işleyişini etkileyen bir anlayış içinde değerlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Etkin bir vergi sisteminin oluşturulmasında, kayıtlı ekonomiye geçişin önemine dikkat çekilerek, kayıt dışı ile mücadelenin, bir 'stratejik eylem planı' içerisinde ve 'devlet politikası' şeklinde ele alınarak, sosyal mutabakatla çözülebileceği üzerinde duruldu.

PLATFORMDA TARTIŞILACAK TEDBİRLERDEN BAZILARI

Akaryakıt, çay ve alkol gibi ürünlerde ÖTV düşürülsün.

Sosyal güvenlik primleri makul seviyeye çekilsin.

Mükellef, işe başlarken ve bitirirken mal bildiriminde bulunsun.

Kredi kartlı alışverişlere KDV indirimi uygulansın.

Belirli miktarı aşan alışverişte kredi kartı zorunlu olsun.

Çek, 'hamiline' yerine 'nâm'a ve 'emre' yazılsın.

Sabit işyerlerinin hâsılatları kamera sistemi ile takip edilsin.

Elektrik sarfiyatı ile vergi matrahları karşılaştırılsın.

POS cihazları yazarkasa ile entegre edilsin.

Noterde yapılan satışlar vergi dairesine de bildirilsin.

Mükellefe puan verilmeli, düşük puan alan incelensin.

Her şirketin bir tane vergi temsilcisi bulunsun.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.12.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM