BASINDAN YAZILAR
Sözleşmeli Öğretmenlikte Çalışma Koşulları ve Kadroya Geçiş Nasıl Olacak? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Sözleşmeli Öğretmenlikte Çalışma Koşulları ve Kadroya Geçiş Nasıl Olacak? / Şevket Tezel

 Önceki yazımızda yeni sözleşmeli öğretmenliğe alınma şartlarını ele almıştık. Bugün de sözleşmeli öğretmenlerin çalışma koşulları ile o hep istenen kadrolu öğretmenliğe geçiş süreçlerine değineceğiz.

Göreve Başlama

Sözleşmeli öğretmen olarak açılacak sınavı kazanmaları sonucu atamaları kendilerine tebliğ edilenlerin, tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlamaları gerekiyor.

Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanlar ile belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebeplerle göreve başlamama hâli iki ayı aştığı takdirde bu kişilerin atamaları iptal edilecek.

Ataması iptal edilenler ile göreve başlayıp da dört yıl içinde görevinden ayrılanlara, atamalarının iptal edildiği veya ayrıldıkları tarihten itibaren bir yıl süreyle sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına atanmak üzere başvuruda bulunma hakkı tanınmayacak.

Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar adaylık eğitimine tabi tutulacak. Buna karşın kadroya geçtikten sonra ayrıca bir adaylık süreci daha yaşamayacaklar.

Sözleşmeden Kadroya Atanma Hakkı

Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanabilecek. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Sözleşmenin Feshi ve Sona Ermesi

Sözleşmeli öğretmenlerden;

  • Aranan şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların veya bu şartlardan herhangi birini görevleri sırasında kaybedenlerin,
  • Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre her yıl yapılacak performans değerlendirmesinde başarılı olamayanların,

sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilecek.

Sözleşmeli öğretmen olarak çalışmakta iken 65 yaşını dolduranların sözleşmeleri, 65 yaşını doldurdukları tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

Sözleşmeli öğretmenler, bir ay önceden yazılı ihbar ile sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek.

Yeniden Hizmete Alınma

Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin pozisyonu saklı tutulacak ve bunlar istekleri hâlinde ayrıldıkları eğitim kurumunda 30 gün içinde yeniden hizmete alınabilecekler. Ancak bu haktan yararlanmak isteyenlerden doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere yazılı talepte bulunmaları ve iş sonu tazminatlarını almamış olmaları gerekecek.

İstifa edenler ise fesih tarihinden itibaren 1 yıl geçmeden sözleşmelerine geri dönemeyecek.

Yıllık İzin

Sözleşmeli öğretmenler yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacaklarından bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında ayrıca yıllık izin verilmeyecek.

Hastalık İzni

Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilecek. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülecek.

Mazeret İzni

Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her  olay için üç gün ücretli mazeret izni verilebilecek.

Ayrıca yine en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli mazeret izni verilebilecek.

Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi ve bu süt izninin kullanımında anneye saat seçimi hakkının tanınması gerekiyor.

Sözleşme Süresi

Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşme süreleri birer yıllık yapılacak. Bir yılın sonunda sözleşmesi feshedilmeyenlerin sözleşme süreleri takip eden yıl için de geçerli sayılacak. Bu süre dört yılı geçemeyecek. Zaten adaylık süreci de olumlu geçmişse bu dört yılın sonunda talebi üzerine kadroya geçebilecek.

Yani sözleşmeli öğretmenliğe geçenlerin altı yıl bu görevi sürdürmeleri halinde kadrolu öğretmenliğe geçmiş ve tayin edilme hakkı kazanmış olacaklar.

 

(Kaynak: Ali Tezel | 15.08.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM