BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Çalışma ekonomisi yetim kaldı - MuhasebeTR

Resul KURT - Çalışma ekonomisi yetim kaldı

Önce Siyasal Vakfı Genel Başkanı sevgili Fahri Solak hocamdan bir mail aldım; ilk şoku atlatamadan hemen ardından, Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri kadim dostum İbrahim Altan aradı, Prof. Dr. Sabahattin Zaim hoca vefat etmişti. ‘Hocaların Hocası’ ve ‘İktisadın duayeni’ olarak anılan, ülkemizde çalışma ekonomisinin kurulması ve gelişiminde büyük emekleri olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocayı kaybetmiştik. Başta sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül olmak üzere, bir çok akademisyen, bürokrat, siyasetçi ve iş adamının hocalığını yapan Zaim hocanın vefatıyla birlikte çalışma ekonomisi yetim kaldı, bir çınar daha devrildi.

Geçen yıl Zaim Hoca’nın doğum yeri olan, Makedonya’nın İştip kasabasında Deniz Feneri Derneği’nin yaptırdığı ‘Hamidiye Medresesi’nin açılışına birlikte katılmıştık. Konakladığımız otelden İştip’e giderken yan yana oturmuştuk. 2 saatlik yolculukta sohbetimizin bir yerinde Adıyamanlı olduğumu duyan hocamız çok duygulandı. Sebebini sorduğumda kaymakamlık yaparken ilk görev yerinin Adıyaman’ın Kahta ilçesi olduğunu söyleyerek ilginç anılarını anlatmıştı.

Zaim Hoca, ülkemizin güzide yardım kurumlarından birisi olan Deniz Feneri Derneği’nin de gönüllüsü idi. İlerlemiş yaşına rağmen yüzyılın iyilik hareketi Deniz Feneri Derneği’nin bir çok faaliyetine aktif olarak katılıyordu. Özellikle Balkanlar’a yönelik çalışmaları bizzat takip ediyordu. İyi bir hocaydı, alçakgönüllü ve güzel bir insandı Zaim Hoca. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.




Yaşını büyütenler erken emekli olabilir mi?


Okurumuz Sedat Çozik diyor ki; benim sorunum yaş büyütmeyle ilgili. Doğum tarihim 07/07/1963 idi. Sigorta girişim ise 08/02/1981 idi. 100 gün sigortalı olduktan sonra sigortam durduruldu. Bundan bir yıl sonra 1982 yılında ehliyet için mahkeme kararıyla yaşımı 04/01/1962 olarak büyülttüm. Daha sonra 09/10/1992 yılında işyeri açarak Bağ-Kura geçtim. 11 yıl 2 ay 21 gün Bağ-Kur ödedikten sonra erken emekli olmak için 31 aralık 2003’te iş yerimi kapatarak sigortalı olarak işe başladım. İleride sorun çıkmaması için nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kağıdı alarak dilekçeyle birlikte sigortaya müracaat ederek 1963 olarak sigortaya kayıtlı yaşımı 1962 olarak düzelttirdim. Edindiğim bilgilere göre 42 ay sigorta ödeyip 6 ay bekledikten sonra 4/01/2008’de emekli olacağım. Size sorum şu olacak. Ben yeni çıkan yaş kanunundan etkilenip 07/07/2009 da mı, yoksa 04/01/2008 yılında mı emekli olacağım?

Mahkemelerde yapılan yaş tashihlerinin emekliliğe etkisinin olup olmadığı merak edilen bir konudur. 1999 yılından beri emeklilikte prim ödeme süresi ile sigortalılık süresinin yanı sıra, ayrıca yaş şartının da getirilmesinden sonra nüfusta kayıtlı doğum tarihlerinin düzeltilmesi önemli bir hal almıştı. Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 120’nci eklenen; ‘İş kazalarıyla meslek hastalıkları, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından gelir ve aylık tahsisleri ile sermaye değerinin hesabında, iş kazasının olduğu veya meslek hastalığının hekim raporuyla ilk defa tespit edildiği veya sigortalıların yürürlükten kaldırılmış 5417 ve 6900 sayılı kanunlara veya 506 sayılı kanun ile diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonraki yaş tashihleri dikkate alınmaz.’ fıkrası nedeniyle işe giriş tarihinden sonra yapılmış olan bütün yaş düzeltme kararları SSK’dan emeklilik için geçersiz hale gelmiştir.

Buna göre, gerek Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olarak ilk defa çalışmaya başlanıldığı tarihten sonra, gerekse 2829 Sayılı Kanun’a göre birleştirilmiş hizmetlere göre belirlenen ilk işe giriş tarihinden sonra, ya da askerlik veya diğer hizmet borçlanmalarına göre belirlenen sigortalılık süresinin başlangıç tarihinden sonra yapılan yaş tashihleri, aylığa hak kazanılıp kazanılmadığının tespitinde veya aylık bağlanmasında dikkate alınmayacaktır. Yani, sigortalı olduktan sonraki yaş tashihi emeklilikte dikkate alınmaz.

Mahkeme kararı doğrultusunda kayıtlar tashihli doğum tarihine göre düzeltilerek, düzenlenecek her türlü belgede düzeltilmiş doğum tarihi yer alacaktır. Dolayısıyla, okurumuz Sedat Çozik’in emeklilikte doğum tarihi 1963 yılı olarak dikkate alınacak ve bu durumda 46 yaşını tamamlamak ve 5075 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 07/07/2009’dan sonra emekli olabilecek.

(Kaynak: Star Gazetesi | 13.12.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM