BASINDAN YAZILAR
Darbe Mağduruna “Telafi Çalışması” / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

Darbe Mağduruna “Telafi Çalışması” / İbrahim Işıklı

 Ülkemizde cuma günü, paralel devlet yapılanması PDY-FETÖ terör örgütünün kalkışması neticesinde ciddi sorunlar yaşanmıştır.

15 Temmuz 2016 Cuma günü akşam saatlerinde Türkiye’de yaşanan olağanüstü hal beraberinde gelen günlerde devam etmiştir. Adeta bir kabus gibi üstümüze çöken ve kimsenin inanamadığı olaylar dizisi nedeniyle 16 Temmuz 2016 Cumartesi, pazar ve hatta pazartesi günü birçok işyerinde zorunlu nedenlerle iş durdurulmuş ve çalışamamıştır.

Zorunlu nedenlerle işin durması hallerinde 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesine göre telafi çalışması yaptırılabilmektedir.

Telafi çalışması, “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için” yapılabilmektedir.

Bu hükme göre telafi çalışması yaptırılabilmesine olanak tanıyan hallerden ilki zorunlu nedenlerle işin durmasıdır. İşverenin telafi çalışması yaptırabilmesi için zorunlu nedenle işyerinde işin asgari bir süre durmuş olması şart değildir. İşyerinde iş, zorunlu nedenle bir gün durmuş olsa bile bu koşul gerçekleşmiş sayılır.

Zorunlu sebepler, yasama veya yürütme organının kararları veya işlemleri ile iç savaş gibi sosyal olaylar yanında işyerinde faaliyetin durması hâllerini de kapsamaktadır. 15 Temmuz 2016 Cuma Günü, çalışma hayatı açısından, Türkiye’de yaşanan olağanüstü hal zorunlu neden olarak kabul edilecektir. Olağanüstü hal süresinin 16 Temmuz 2016 Cumartesi günü de devam etmesi nedeniyle, cumartesi gününün akdi tatil olmadığı işyerlerinde zorunlu nedenlerle çalışma yapılamamıştır. 16 Temmuz 2016 Cumartesi günü akdi tatil olmamakla birlikte zorunlu nedenle çalışma yapılamayan işyerinde, telafi çalışması yaptırılabilecektir.Telafi çalışması yaptırılabilecek hallerin varlığı halinde telafi çalışmasına karar verme ve uygulama yetkisi işverene aittir.

İşverenin iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilmesi mümkündür. Ancak, telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini yani 11 saati aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca yasal veya sözleşmeye dayalı tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir. Yapılan telafi çalışmaları fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. Buna karşılık kuşkusuz telafi çalışmasında işçiye çalışması karşılığı normal ücreti ödenir. Her durumda, yapılacak telafi çalışması, günde üç saatten fazla olamayacaktır.

 

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 20.07.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM