BASINDAN YAZILAR
Gurbetçiler Dikkat! Aylığınız Kesilmesin…/ Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Gurbetçiler Dikkat! Aylığınız Kesilmesin…/ Mehmet Bulut

  Okurlarımızdan Ümit Bey gönderdiği e-postasında yaklaşık 15 yıldır Belçika’da çalıştığını, yurtdışına çıkmadan önce Türkiye’de de çalışmasının bulunduğunu ve hepsini topladığında emekliliğe hak kazandığını belirtiyor ve yurtdışı borçlanması yapıp emekli olabilmesi için Türkiye’ye kesin dönüş yapmasının şart olup olmadığını soruyor.

Yurtdışı borçlanması gurbetçilerimizin Türkiye’den emekli olabilmeleri için tanınmış önemli bir hak. Türk vatandaşlarının yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, istekleri halinde, sosyal güvenlikleri bakımından değerlendiriliyor. Böylece yurtdışında geçen süreler emeklilik hesabında dikkate alınıyor.

Emeklilik İçin Bazı Şartlar Var

Yurtdışı borçlanması yapılması, yani yurtdışında geçen sürelerin priminin SGK’ya ödenmesi emeklilik için tek başına yeterli değil. Bunun dışında başka şartların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ise yurda kesin dönüş yapılmış olması.

Peki yurda kesin dönüş yapılması ne anlama geliyor? Emeklilik başvurusunda bulunanların;

Yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesi,

Yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ödeneği almaması,

Yurtdışında sosyal yardım ödeneği almaması, yurda kesin dönüş yerine geçiyor.

Dolayısıyla yurtdışı borçlanması yapıp emekli olabilmek için bu üç şartın bir arada gerçekleşmesi gerekli…

Dikkat Edin, Aylığınız Kesilmesin…

Ümit Bey’in sorusu aslında gurbetçilerimiz açısından büyük öneme sahip. Çünkü bazı gurbetçilerimiz yurda kesin dönüş yapıp yurtdışı borçlanması ile emekli olduktan sonra tekrar yurtdışına çıkıp çalışmaktalar. Bu durumun tespiti halinde de aylıkları kesildiği gibi, geçmişe dönük aylıklar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından faiziyle birlikte geri isteniliyor. Bu da telafisi güç mağduriyetlere neden oluyor. 

Nitekim gurbetçilerin aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu, SGK tarafından gerekli görülen zaman ve hallerde araştırılabiliyor. Ayrıca aylık bağlananların altı aydan daha uzun süre ile yurtdışında bulunup bulunmadıkları, her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınacak kayıtlarla tespit ediliyor.

Bildirimi unutmayın

Yurtdışı borçlanma yapıp aylık bağlanan gurbetçiler yurtdışına çıktıklarında bir bildirimde bulunmaları gerekiyor. Buna göre, altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, söz konusu altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde SGK’ya vermek zorundalar.

Borçlanma Tutarı Ne Kadar?

Bildiğiniz gibi, 2016 yılında asgari ücretin brüt tutarı 1.647 TL olarak belirlendi. Buna göre yurt dışı borçlanması için 2016 yılında talepte bulunanlar için, günlük en düşük (asgari) yurtdışı borçlanma tutarı 17,56 TL; günlük en yüksek (azami) yurt dışı borçlanma tutarı ise 114,19 TL.

Örneğin, 2016 yılında 3600 gün borçlanacak bir gurbetçi, asgari tutardan borçlanmak isterse 63.216,00 TL, azami tutardan borçlanmak isterse 411.000 TL SGK’ya prim ödemek zorunda.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 15.07.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM