BASINDAN YAZILAR
İş Güvenliği Eğitimi Aldınız Mı? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İş Güvenliği Eğitimi Aldınız Mı? / Mehmet Bulut

 İş sağlığı ve güvenliğinde en önemli konulardan birisi çalışanların eğitimi. Burada hem işverenleri hem de çalışanları ilgilendiren ince ayrıntılar var.
 

İş sağlığı ve güvenliğinde eğitim çok önemli. Çünkü iş sağlığı ve güvenliğinde eğitim aynı zamanda çalışanın risklere karşı kendisini daha iyi koruması ve haklarını daha iyi öğrenmesini sağlıyor. Bu da hiç kuşkusuz iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalmasında önemli rol oynuyor. Ancak eğitim karnesi pek iç açıcı olmayan ülkemizde iş güvenliği eğitimleri de çoğu zaman kağıt üstünde kalıyor ve dostlar alışverişte görsün mantığıyla yapılıyor.

 

İşveren eğitim vermek zorunda
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda işverene çalışanlarına eğitim verme zorunluluğu getirilmiş. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde veriliyor. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenmesi gerekiyor ve gerektiğinde düzenli aralıklarla tekrarlanıyor.
 

Söz konusu eğitimler işyerindeki iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri tarafından veriliyor. Bunların dışında ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden de eğitim hizmeti almak mümkün.
 

Eğitim almadan çalışmak yasak
 

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işyerinde verilecek eğitimler noktasında tehlike sınıflarına göre farklı düzenlemeler var. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde eğitim ile ilgili önemli zorunluluklar getirilmiş. Kanuna göre, mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamıyor.
 

Ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar da işe başlatılamıyor.


Eğitimler tekrarlanmalı

İşyerinde çalışanlara verilecek eğitimin süresi işyerinin tehlike sınıfına göre değişiyor. İşyerinde verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekiyor. Buna göre eğitimlerin periyodu şöyle olmalı:
 

  Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.
 

 Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa.
 

 Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.

Süre ne kadar olmalı?

 

Tehlike sınıfına göre farklı periyodlarla yapılan eğitimlerin süresi de yine farklılık gösteriyor. Buna göre, çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde;
 

  Az tehlikeli işyerleri için en az 8 saat,
 

 Tehlikeli işyerleri için en az 12 saat,
 

 Çok tehlikeli işyerleri için en az 16 saat olarak her çalışan için düzenlenmesi gerekiyor.

İşverene ceza var

Eğer işveren tarafından belirttiğimiz sürelerde çalışanlarına iş güvenliği eğitimi verilmezsebunun bir yaptırımı da var. Bu durumda işveren, eğitim verdirmediği her bir çalışan için ayrı ayrı 527 TL idari para cezası ödemek zorunda kalıyor. Ancak burada önemli olan söz konusu eğitimin cezadan kurtulmak için değil, işyerinde yaşanabilecek kazaları önlemek ve bilinçli işçiler çalıştırmak düşüncesiyle gerçekleştirilmesi.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 27.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM