BASINDAN YAZILAR
İşyeri Hekimi ve Uzman Çalıştırmaktan Kurtulabilirsiniz / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İşyeri Hekimi ve Uzman Çalıştırmaktan Kurtulabilirsiniz / Mehmet Bulut

 1 Temmuz’dan itibaren tüm işverenler işyeri hekimi ve uzman çalıştırmak zorunda. Ancak bazı işyerleri bu yükümlülükten kurtulabilir. İşte bunun yolu..
 

Pazartesi günü siz okurlarımıza 1 Temmuz’dan itibaren 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde de işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın zorunlu olacağından bahsetmiştim. Bu tarihten sonra az tehlikeli sınıftaki bir işyerinin çalışan başına ayda en az 10 dakika iş güvenliği uzmanı ve en az 5 dakika işyeri hekimi çalıştırması gerekecek. Yoksa 13 bin TL ceza ödenmesi söz konusu. Bu yazımızdan sonra okurlarımızdan çok fazla e-posta ve tweet aldım. Doğal olarak küçük işletmeler bir telaş içinde ve ne yapacaklarını, nasıl işyeri hekimi ve uzman çalıştıracaklarını soruyorlar. Evet, 1 Temmuz’dan itibaren bu yükümlülük tüm işyerlerine geliyor ama bazı işverenler bundan kurtulabilir…

 

İşveren Uzman Olabilir

 

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde bazı şartlarla uygulanmayacak.
 

Bu işyerlerinde işveren veya işveren vekili Çalışma Bakanlığı’nın ilan ettiği eğitimi tamamlar ve sınavda da başarılı olursa iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecekler. Yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalmayacaklar.

Bu da işyerleri için önemli bir maliyet azalışını sağlayacak. Dolayısıyla apartman yönetimleri ve büro işyerleri gibi yerlerde böyle bir imkan söz konusu. İnşaat, maden gibi tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde ise bu kolaylık yok.

İşveren muayene ve tetkik yapamaz

 

İşverenin veya işveren vekilinin Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği eğitimi başarıyla tamamlaması iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her şeyi yapabileceği anlamına gelmiyor. Öyle ki bazı yükümlülükler gerçekten uzmanlık gerektiriyor ve kısa bir eğitimle bunların gerçekleştirilmesi mümkün değil. İşveren ve işveren vekilleri eğitim alsalar bile işçilerin işe giriş ve periyodik muayeneleri ile tetkiklerini yapamayacaklar. Bu hizmetler, kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilecek.
 

Ayrıca işverenler ve işveren vekilleri, işyerinde yapılması gereken ölçümleri de kendileri yapamayacaklar. Bu ölçümler Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilecek.

16 saat eğitimle uzman olun!..

 

10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işveren veya işveren vekilleri 16 saatlik bir eğitimle iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek ve uzman ile hekim çalıştırmak zorunda kalmayacaklar.
 

İşverenler ve işveren vekilleri eğitimde, iş güvenliği mevzuatı, güvenlik kültürü, risk değerlendirmesi, iş kazaları, korunma yöntemleri, acil durumlar ve ilkyardım konularında eğitim görecekler. 16 saatlik eğitimde tüm bu konuların nasıl yetiştirileceği ise ayrı bir soru işareti.
 

Eğitimler; açıköğretim sistemi ile eğitim vermede yetkin, her ilde sınav merkezi, büro ve akademik danışmanlık hizmetleri bulunan üniversitelerce verilecek.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 15.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM