BASINDAN YAZILAR
Gazeteci, pilot ve postacılar bir günle 2,5 yıl kaybedecek - MuhasebeTR

Gazeteci, pilot ve postacılar bir günle 2,5 yıl kaybedecek

Buna göre gazetecilere, postacılara, havayolu uçuş personeline, lokomotif makinistlerine, infaz koruma memurlarına ve devlet sanatçılarına tanınan erken emeklilik hakkı kaldırılacak. Kamuoyunda 'yıpranma tazminatı' olarak bilinen fiilî hizmet zammı hakkına sahip çalışanlar sosyal güvenlik kurumlarına yüzde 3 daha fazla prim ödüyor. Böylece her yıl 90 gün fazla prim ödemiş sayılıyorlar. Meslekte 10 yılını dolduran çalışan 2,5 yıla denk gelen 900 günlük prim kazanıyor. Yeni reform tasarısı yasalaştığında mesleğinde 10 yıldan bir gün bile eksik çalışanlar hiçbir hak elde edemeyecek. Bu durumda yıllardır biriken yıpranma payları yanacak. Ancak 3 bin 600 günün üzerinde prim biriktirmiş olanların o güne kadarki yıpranma payları saklı kalacak. Örneğin bir çalışan, 3 bin 599 gün prim biriktirmiş bile olsa yıpranma payını alamayacak. Ancak kendisinden bir gün fazla çalışan meslektaşı, 2,5 yıla karşılık gelecek şekilde 900 gün yıpranma payı alabilecek. Reform paketine konulan bu maddenin, kazanılmış hakları yok sayması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nin yeni bir iptaline gerekçe oluşturabileceği belirtiliyor.

Yıpranma tazminatının, ayrıcalıklara son vermek için kaldırıldığı ifade ediliyor. Ancak tasarı Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, emniyet görevlileri ve MİT mensupları ile yeraltı işlerinde çalışanlarının fiilî hizmet zammına dokunulmuyor. Cam, cıva, çimento, kok, alüminyum, demir-çelik, döküm, asit fabrikaları gibi işyerlerindeki riskli işlerde çalışanlar için de fiilî hizmet süresi zammı uygulanmasına devam edilecek. Ancak bu iş kollarında fiilî hizmet zammı yıllık 90 günden 60 güne indiriliyor. Yeni düzenlemede itfaiyeciler de fiilî hizmet zammından yararlandırılacak.

12 basın meslek örgütü, geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e yeni düzenlemeyle ilgili bir rapor sunmuştu. Raporda yıpranma hakkının gazetecilere tanınmış bir imtiyaz olmadığı vurgulanırken basın çalışanlarından daha yüksek SSK primi alındığına dikkat çekildi. TOBB Medya ve İletişim Sektör Meclis Başkanı Vahap Munyar ise yapılması düşünülen değişiklik nedeniyle basın çalışanlarının tedirgin olduğunu ifade etti. Munyar, "Bakan Faruk Çelik'i de ziyaret ederek basın sektöründeki yıpranma payının aynen korunmasını isteyeceğiz." dedi. Basın sektöründe iş istikrarsızlığı yaşandığını kaydeden Munyar, gazetecilerin sürekli çalışma imkanı bulamadığını, bu nedenle emeklilik için gerekli sürelerin çok zor tamamlandığını aktardı.

Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin tartışmalar sürerken zabıtalar da fiilî hizmet zammı uygulamasından yararlanmak istiyor. Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, bu konuda hükümetin kendilerine söz verdiğini; ancak bu sözün tutulmadığını ifade etti. Toplu görüşmeler sırasında 'zabıtaya yıpranma payı'nın gündeme geldiğini ve karara bağlandığını aktaran Turbay, "Ancak bakanlık tarafından hazırlanan taslakta, yıpranma payı verilen meslekler arasında zabıtanın olmadığını görmek bizim açımızdan kabul edilemez. Hükümetin verdiği sözü tutmasını istiyoruz." açıklamasını yaptı.

 

Özel hastaneler en fazla yüzde 20 muayene farkı alabilecek

'Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'yla özel hastanelerin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinden istediği fark ücretlerine sınırlama getiriliyor. Dün İŞKUR Genel Kurulu'na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel hastenelerin belirlenen fiyatın üzerinden en fazla yüzde 20 fark ücreti alabileceğini söyledi. Hastaneler büyüklük, kalite ve fiyatları açısından A, B ve C olarak sınıflandırılacak. Özel hastaneler, dahil oldukları sınıftaki kamu hastanelerinin fiyatı üzerinden yüzde 20 oranında fark ücreti talep edebilecek. Ayakta tedavide doktor ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ilaçlar ile protez gibi iyileştirme araç gereçleri için ise yüzde 10-20 oranlarında katılım payı ödenecek. Kıdem tazminatı ile ilgili de yeni bir düzenleme geliyor. Meclis'e sunulan taslakta Kıdem Tazminatı Fonu kurulması öngörülüyor. Çalışanların tazminatları bu fondan ödenecek. Fon için işverenden aylık yüzde 3 prim alınacak. Ancak bu oranın fonu döndürmeye yetmeyeceği düşünülüyor. Hükümet, çözüm olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki yüzde 2'lik işveren payının yüzde birini Kıdem Tazminatı Fonu'na aktarmayı planlıyor.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 29.11.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM