BASINDAN YAZILAR
Vakıflar Primsiz Ödemelerde Tamamlayıcı Hizmet Verir-1 / Vedat İlki - MuhasebeTR

Vakıflar Primsiz Ödemelerde Tamamlayıcı Hizmet Verir-1 / Vedat İlki

 Vakıfların ve vakfiyelerin sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sağladığı imkânlardan, köşemiz yer vereceğiz.

Osmanlıdan günümüze baktığımızda atalarımızın sayısız hayır müesseseleri kurmuş olduklarını görürüz. Camiler, medreseler, darüşşifalar, yetimhaneler, güçsüzleri koruma yurtları, kervansaraylar, tersaneler, yollar, köprüler, hanlar, hamamlar, aşevleri gibi vakıf ve hayır kurumları hep Allah inancı ve ibadet amacıyla yapmışlardır.

Atalarımız bu hayırlı işleri yapmakla kalmamış, onları ayakta tutacak, devamlarını sağlayacak, harap olup yıkılmalarını önleyecek tedbirleri de almışlardır. Bu suretle muazzam bir vakıf müessesesi doğmuştur.

Yukarıda saydığımız hayır kurumları oldukça yaygın olup, ihtiyaç sahibi insanlar bu kurumlardan bedava yararlanırlar.

VAKIFLAR YÖNETMELİĞİ SOSYAL YARDIMLARA GENİŞCE YOL VERMİŞTİR

 MUHTAÇ AYLIĞI

Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla muhtaç durumda bulunan engelliler ile yetimlere aylık bağlanır.

KİMLER MUHTAÇ AYLIĞINDAN YARARLANIR

Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara; sosyal güvencesi olmaması, herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması, mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması, gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin 556,11 TL.belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi halinde aylık bağlanabilir.

18 yaşından küçük engelli çocuklara, kendilerine bakmakla yükümlü anne ve babalarının bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları taşıdığı takdirde aylık bağlanır.

Aynı aileden sadece bir kişiye aylık bağlanabilir.

BAŞVURU ESASI NEDİR?

 Kendisine aylık bağlanması için başvuracaklar yöenetmelik ekinde yer alan formu doldurarak yerleşim yeri Bölge Müdürlüklerine şahsen, posta yoluyla veya Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirler. Muhtaç engellilerin engel durumunu belirten sağlık kurulu raporu forma eklenir.

 2016 YILINDA BELİRLENEN RAKAM

 Ödenecek aylık miktarı 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen ve memur taban aylıklarına uygulanan taban aylığı katsayısının (400) ile çarpımından elde edilecek miktardır.(2016 Yılı:556,11 TL.)

Aylıklar, Genel Müdürlük onayını takip eden aybaşından itibaren peşin olarak hak sahiplerine veya yetkili vekil ya da vasilerine ödenir.

 YOKLAMA ESASI NEDİR?

Aylık sahipleri her yılın kasım ayında Yönetmelik ekinde bulunan yoklama belgesini doldurarak aylık aldıkları bölge müdürlüğüne teslim ederler.

Yoklama belgesini vermeyenlerin aylıkları dondurulur, yoklama belgelerini üç ay içerisinde getirmeleri halinde verilmeyen aylıkları toptan ödenir.

 AYLIKLARIN KESİLMESİ ESASI NEDİR?

Aylık alanların;

a) Ölümü,

b) Muhtaçlığının kalkması veya bakım altına alınması,

c) Yetim erkek çocuğun 18, yüksek öğrenimde ise 25 yaşını tamamlaması,

ç) Aylıkların aralıksız üç ay alınmaması,

halinin tespitini takip eden ay başından itibaren aylıkları kesilir.

(Kaynak: Ali Tezel | 05.04.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM