BASINDAN YAZILAR
Arafta Bir Meslek Grubu: Vergi Danışmanları (3568 Sayılı Kanuna Tabi Meslek Mensupları) Sempozyumu - MuhasebeTR

Arafta Bir Meslek Grubu: Vergi Danışmanları (3568 Sayılı Kanuna Tabi Meslek Mensupları) Sempozyumu

İstanbul Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEHAMER), 6 Nisan 2016 Çarşamba günü, “Arafta Bir Meslek Grubu: Vergi Danışmanları (3568 Sayılı Kanuna Tabi Meslek Mensupları)” başlıklı VII. Uluslararası Mali Hukuk Sempozyumu düzenlemektedir.

 

Meslek mensuplarının mükellefler arasındaki sözleşmeler çerçevesinde sahip oldukları hak ve ödevlerden, aralarındaki haksız rekabet sorunlarına, Vergi Usul Kanunu ile 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun SMMM ve YMM’lere getirdiği ödev ve yetkilerden, meslek mensuplarının vergi hukuku ve ceza hukuku bakımından sorumluluklarına kadar geniş bir yelpazede pek çok önemli sorunun, konunun önde gelen yerli ve yabancı uzmanlarınca ele alınmasını amaçlayan sempozyum, özellikle yeni bir Vergi Usul Kanunu Tasarısı Taslağı üzerinde tartışmaların yapıldığı bu günlerde, danışmanlık firmalarıyla ilgili olarak uluslararası alanda yaşanan gelişmeler de dikkate alındığında,  SMMM’lere ve YMM’lere dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

 

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ve İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. hc. Bahri Öztürk, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. S. Semahat Demir ve Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı ve TÜRMOB Eski Genel Başkanı Dr. Masum Türker’in açılış konuşmalarıyla 09:30’da başlayacak Sempozyumun, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selami Demirkol tarafından yönetilecek ilk oturumunun konusu, “YMM ve SMMM’lerin Mesleki Hak ve Ödevleri”dir. Bu oturumda, sırasıyla, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Acar,  “YMM ve SMMM‘ler ile Vergi Mükellefleri Arasındaki Hukuki İlişkinin Niteliği”ni, Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz, “YMM ve SMMM’lerin Uymak Zorunda Olduğu Etik Kurallar”ı ve Almanya’da yılın hukuk firması olarak seçilen FlickGockeSchaumburg ortaklarından Dr. Xaver Ditz, “Vergi Danışmanları Arasında Haksız Rekabet Sorunu ve Meslek Odalarının Bu Sorunla Mücadele Bakımından Yetkileri” ni anlatacaktır.

 

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan tarafından yönetilecek ikinci oturumun başlığı ise, “YMM ve SMMM’lerin Vergi Usulündeki Rolü”dür. Hem vergi usulünün güvenilir bilgi ve belgeler üzerinden yürütülmesine katkı sağlayacak hem de vergi idaresinin re’sen araştırma görevinden kaynaklanan iş yükünü azaltacak şekilde SMMM’lere ve özellikle YMM’lere verilen ödevlerin ve yetkilerin irdeleneceği bu oturumda, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülsen Güneş ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Barlass, “YMM ve SMMM’lerin Vergi Usulündeki Görev ve Yetkileri”ni, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Sancakdar ile İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Aytaç Özelçi “İdare Hukuku Bakımından YMM ve SMMM’lerin Vergi Usulündeki Hukuki Statüsü”nü, Hollanda-Tilburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Bölümü Başkanı Prof. Dr. Peter H. J. Essers ise “Vergi Danışmanının Aynı Zamanda Kamu Yararına Hizmet Vermesi Beklentisi: İdeal versus Gerçek?” konusunu ele alacaktır.

 

Toplantının son oturumunun konusu “YMM ve SMMM‘lerin Vergi Usulündeki Görevleriyle İlgili Vergisel ve Cezai Sorumlulukları”dır. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bumin Doğrusöz tarafından yönetilecek olan ve SMMM’lerin imzaladıkları beyannamelerden kaynaklanan vergi ziyaı ve buna bağlı cezalardan müşterek ve müteselsil sorumluluğu ile YMM’lerin yaptıkları tasdikin doğruluğu kapsamında, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmalarıyla ilgili meselelerin inceleneceği bu oturumda, ilk önce PNHR Avukatlık ve Vergi Danışmanlığı Şirketi Ortağı Dr. Peter Jürgens, “Almanya’da Vergi Danışmanlarının Vergi Hukuku ve Ceza Hukuku Bakımından Sorumlulukları”nı anlatarak karşılaştırmalı hukuk bakış açısını sunacak; ardından sırasıyla, Danıştay 3. Dairesi Üyesi Mehmet Ali Gümüş, “Türkiye’de YMM ve SMMM’lerin Vergi Ziyaı ve İdari Vergi Cezaları Nedeniyle Sorumlulukları”nı, Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Veli Özdek ise “Türkiye’de YMM ve SMMM’lerin Ceza Hukuku Bakımından Sorumlulukları”nı ortaya koyacaklardır.


Sempozyum, tartışmaları takiben saat 17:15’de sona erecektir. Sempozyum detayı için tıklayınız

(Kaynak: | 30.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM