BASINDAN YAZILAR
İstirahat raporu olmadan da istirahat parası alınabilir mi? - MuhasebeTR

İstirahat raporu olmadan da istirahat parası alınabilir mi?

Eşim 2005 yılında doğum yaptı. İş göremezlik ödeneğinden haberimiz olmadığı için SSK'ya herhangi bir başvuruda bulunmadık.
 

Eşimin işyerinde izin problemi olmadığı için istirahat raporu almadık ancak doğum raporumuz mevcut. Doğum yaptığı tarih itibariyle geriye dönük 120 günlük prim ödemesi var. Büyük ihtimalle SSK istirahat raporu isteyecek. Fakat ben 16 haftalık doğum izninin doktor tarafından, istirahat raporu düzenlenerek verilen bir hak değil, anayasal bir hak olarak verilmiş sabit bir izin süresi olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple SSK' nın doğum dolayısıyla oluşan iş göremezliği veya kazahastalık ile oluşan iş göremezlikten ayırması gerekmez mi? Bu bağlamda SSK bu parayı ödemez ve dava açarsam bir sonuç alabilirmiyim?
(İsmail DEMİRELZONGULDAK)

Sayın DEMİREL, sizin sorunuzu cevaplamadan önce SSK (Devredilen) tarafından Analık Sigortasından sağlanan yardımlar hakkında genel açıklamada bulunmuş olalım.

Analık Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

Analık Sigortasından sağlanan yardımlar 506 sayılı Yasada açıklanmıştır. Analık sağlık yardımları ile emzirme yardımlarından veyahut maktu gebelik ve doğum para yardımlarından yararlanabilmek için:

-Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün analık sigortası primi ödenmiş olması, -Sigortalı erkek için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş olması ve sigortalının doğum yapan kadınla doğumdan önce evlenmiş bulunması, şarttır.

Sigortalı Kadına Analığı Halinde Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Ödenir?

Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde;

-Doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) verilir.

-Sigortalı kadına çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

-Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.

-Sigortalı kadınlara, doğum öncesi ve sonrası işyerinde çalışmadığı 8'er haftalık (56+56 gün) süreler için, çoğul gebelik (ikiz gibi) halinde ise, doğum öncesi 10, doğum sonrası 8 haftalık (70+ 56 gün) süreler için analık geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir. -Bu ödenek hiçbir şekilde kesilmez.

Sigortalı Kadın Doğumuna Kadar Çalışabilir mi?

-Sigortalı kadının, doğumuna üç hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilme ve çalıştığı sürelerin doğum sonuna ilave edilmesi imkanı getirilmiştir.

-Ancak, bu fıkradan yararlanabilmek için sağlık durumunun doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygun olduğuna dair sağlık raporunun olması gerekmektedir.

-Sigortalı kadının hekim raporuna istinaden çalıştığının ve doğum öncesi izninin başlama tarihinin tespiti için düzenlenecek raporda "Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma Öhafta kalmıştır. Sağlık durumu, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur." İfadelerine yer verilmesi gerekir.

-Bu duruma göre, raporun düzenlenme tarihi, doğum öncesi izninin 8 veya 10(çoğul gebelikte) haftanın başlama tarihi kabul edilecektir.

-Doğum öncesi istirahata ayrılan sigortalı kadının doğum tarihinin, herhangi bir sebeple doğru olarak saptanamaması durumunda, doğum öncesine ait 56 veya 70(çoğul gebelikte) günlük sürelerden kullanılamayan kısmı doğum sonrasına ilave edilmez.

-Sigortalı kadının doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde ise, doğum öncesine ait gebelik geçici iş göremezlik ödeneğinin işyerinde çalışmaya son verdiği tarihten itibaren verilmesi gerekmektedir.

Emzirme Parası Ne Kadardır?

-Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması dolayısıyla sigortalı erkeğe, çocuğun ölü doğmaması şartıyla, (Çalışma Bakanlığınca onanacak tarifeye göre belirlenir.) her bir çocuk için 50.-YTL. tutarında emzirme yardımı yapılır.

Sigortalının Geçici İş Göremezlik Parasında Zaman Aşımı Süresi Var mı?

Sayın DEMİREL, yukarıda yapmış olduğumuz genel açıklamalardan sonra sorunuzu cevaplayacak olursak; -Sigortalı eşinizin doğum nedeniyle emzirme ve geçici iş göremezlik parasından yararlanması için 5 yıllık zaman aşımı süresi mevcut bulunmaktadır.

-Eşiniz doğum tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde bulunduğu yerdeki SSK İl Müdürlüğüne( Devredilen) müracaat ederek geçici iş göremezlik ve emzirme parası ödenmesini talep edebilecektir.

-Eşinizin doğum sonrası 8 haftalık iş göremezlik ödeneği için SSK'ya doğum raporu ile müracaat etmesi gerekmektedir.

-Doğum öncesine ait 8 haftalık iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için ise, 506 sayılı Yasanın 49'uncu maddesinde "Çalışmamak Şartıyla" ibaresinin bulunması nedeniyle, eşinizin doğum tarihi öncesine ait 8 haftalık süreyi çalışmadan izinli veya istirahatlı olarak geçirdiğinin eşiniz veya çalıştığı işyeri tarafından belgelenmesi gerekmektedir.

-Eşinizin her gün için alacağı geçici iş göremezlik ödeneği; doğumdan önce primi ödenmiş üç aylık süreye göre hesaplanan bir günlük brüt kazancının üçte ikisi kadardır. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

FAKS: (0312) 433 59 19

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.11.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM