BASINDAN YAZILAR
İstihdamda Teşvik Süresi 5 Yıl Uzatıldı / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İstihdamda Teşvik Süresi 5 Yıl Uzatıldı / Mehmet Bulut

 2011 yılında yürürlüğe giren, gençlerin ve kadınların istihdam edilmesini teşvik eden uygulama bu yılın sonunda bitiyordu. Ama Bakanlar Kurulu kararı ile bu süre 5 yıl daha uzatıldı.

Üç hafta önce köşemizden işverenler için önemli bir uyarıda bulunmuştuk. İşsizlik Sigortası Kanunu'nda öngörülen genç ve kadın istihdamını teşvik uygulamasının süresinin 31 Aralık 2015'te dolduğundan, bu sebeple de teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin yıl sonuna kadar işçi almaları gerektiğinden bahsetmiştik.
28 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile genç ve kadın istihdamı teşvikinde süre 31 Aralık 2020 tarihine kadar, yani 5 yıl daha uzatıldı. Bu sebeple bugün yeniden, bu teşvikten kimler, nasıl faydalanabilecek bahsetmemizde fayda var.

Yararlanma şartları neler?
Süresi uzatılan genç ve kadın istihdamı teşvikinden yararlanabilmenin bazı şartları var.
Bu şartlar şöyle:
    1. İşçi 31 Aralık 2020 tarihine kadar işe alınmalı (değişiklikten önce bu süre 31 Aralık 2015'ti.)
    2. Genç işçi 18-29 yaş arasında, kadın işçi ise 18 yaşından büyük olmalı.
    3. İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde işsiz olmalı.
    4. İşçi, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmalı.
    5. İşverenin SGK'ya borcunun bulunmamalı ve prim belgelerini süresinde SGK'ya vermeli.

Teşvik ile işverenler prim ödemeyecek 
Eğer işe alınan genç ve kadın işçiler mesleki yeterlilik belgesine sahipse işveren primi 48 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödeniyor. Mesleki yeterlilik belgesi yok ama mesleki ve teknik eğitim veren kurumlardan mezun olan ya da Türkiye İş Kurumu'nun düzenlediği işgücü yetiştirme kurslarını bitirenleri istihdam edenlere ise 36 ay süreyle teşvik sağlanıyor. Bu iki belgeye sahip olmayanları istihdam edenler için ise 24 aylık teşvik var.
Eğer işçi, İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz ise yukarıdaki sürelere 6 ay daha ilave ediliyor. Böylece teşvik süresi 54 aya yani 4,5 yıla kadar çıkıyor.
Bu anlattıklarımız şu anlama geliyor. Eğer 31 Aralık 2015'e kadar saydığımız şartları taşıyan bir işçi işe alırsanız 54 ay boyunca işveren olarak SGK'ya işveren primi ödemeyeceksiniz. Sadece işçinin maaşından kesilen işçi payını SGK'ya yatırmanız yeterli olacak.

Dikkat, teşvikten men edilmeyin!
Genç ve kadın istihdamının teşviki uygulamasından yararlanacak işverenlerin dikkat etmeleri gereken başka noktalar da var. İşyerinde yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı sigortalıları SGK'ya bildirmediği tespit edilen işverenler hakkında, bahse konu teşvik bir yıl süreyle uygulanmıyor. Yani işveren bir yıl boyunca teşvikten men ediliyor. Bu sebeple geçmişe dönük ceza yememek için sakın sigortasız işçi çalıştırmayın.
Ayrıca 4447 sayılı kanunun geçici 10.uncu maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanmak amacıyla, mevcut bir işyerinin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirildiğinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işyeri işverenleri sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlandırılmayacak.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARINA 6 AY ERTELEME
Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği’nin geçici 1.inci maddesinde; “Özel istihdam bürolarında, 6.ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi gereği çalıştırılması zorunlu olan personelde bulunması gereken nitelikler, 1.1.2016 tarihine kadar aranmaz” hükmü yer almakta iken iki gün önce yapılan yönetmelik değişikliği ile söz konusu süre 1.7.2016'ya kadar uzatıldı.
Söz konusu yönetmeliğe göre özel istihdam bürolarında çalıştırılacak nitelikli personel, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca onaylanan iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesi ya da işe alım personeli yeterlilik belgesine sahip olan veya insan kaynakları alanında en az yüksek lisans eğitimi almış kişiyi ifade ediyor.
Yani yapılan değişiklikle özel istihdam bürolarında çalıştırılması gereken nitelikli personel için süre 6 ay daha uzatıldı ve gerekli bir kural bir kez daha esnetildi. 

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 30.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM