BASINDAN YAZILAR
Askerlik Borçlanmasında Bilinmesi Gerekenler / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Askerlik Borçlanmasında Bilinmesi Gerekenler / Şevket Tezel

 Memurların emekliliğinde de diğer sigortalılar gibi askerlik borçlanması önemli bir unsur olmaktadır. Askerlik süresi de bir nevi aylıksız izin süresi sayılsa da borçlanma bakımından diğer aylıksız izin süreleri gibi değerlendirilmez. Memuriyete giriş derecesine göre hesaplama yapılacağından daha mütevazı bir hesap çıkar.

Yedeksubaylık sürelerinin sadece başındaki dört aylık askeri öğrencilik süresinin borçlanılabileceğini, kalan rütbeli sürenin ise yılda 3 aylık fiili hizmet süresi zammı olacağını bunun da 12 ay rütbe takan bir yedeksubay için 360 gün değil 450 günlük iştirakçilik süresi sayılacağını bilmekte fayda bulunuyor. 

Askerlik süresi başvuru tarihindeki dereceye bağlı bulunmadığından ne zaman yapılırsa yapılsın memur maaş katsayısı ve taban aylık katsayısı değişimleri dışında bir farkla karşılaşılmaz.

Yedeksubay askerlik süresi üç ay fiili hizmet süresi kazandırdığından sigortalılık süresi üç ay eklenmiş olur. Bu da SSK'dan emekli olanlar için sigortalılık süresinin üç ay öne çekilmesiyle kimi durumlarda emeklilik yaşı düşebilir.

Yedeksubay öğretmenlerin ise fiili hizmet süresi zammı hakları bulunmuyor. 

Buraya kadar belirtmiş olduğumuz Fiili hizmet süresi zammına (FHZ) dayalı tüm avantajlar 15 Ekim 2008'den önce Emekli Sandığı iştirakçisi olmuş olanlar içindir. Bu tarihten sonra ilk defa memur olanların maalesef Fiili hizmet zammı hakları bulunmuyor. Zira asgari 3600 gün FHZ'ye tabi çalışılmadığın sürece fiili hizmet süresi zammı eklenmiyor.   

Normal askerlik yapılsın veya yedeksubay olarak yapılmış olsun, sigorta başlangıcından ister önce ister sonra olsun, memurlar için yaş hesabını etkilemesi için askerlik süresinin 14.06.2002 tarihinden önceki süreye tekabül etmesi gerekiyor.

Memurlar ve kamu çalışanlarında askerlik borçlanması süresinin ikramiye ve tazminat hesaplarına dahil edilmesi gerekir.

Sonradan Vatandaş Olanlar

Türk vatandaşlığına alınanlardan vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler belgede kayıtlı süreyi, belgede kayıtlı sürenin olmaması veya Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlanılabilir.

Türk vatandaşlığına alınan kimselerin askerlik süresini belgeleyememeleri durumunda borçlanma işlemleri yapılmayacak, varsa yapılmış olan borçlanma işlemleri iptal edilecektir.

Türk vatandaşı iken askere alınan ve askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlerin daha sonra Türk vatandaşlığından çıkmaları halinde Türk vatandaşı iken yaptıkları askerlikleri borçlanılabilecek, daha önce yapılmış olan borçlanmaları geçerli sayılacaktır.

Gerekli belgeler

Askerlik borçlanması işlemlerinde;

  • Askerliğini er olarak yapanların borçlanma talep dilekçesi ekinde SGK’ya ibraz ettikleri askerlik cüzdanının veya terhis belgesinin SGK’ca onaylı bir örneğine veyahut askerlik şubesinden temin edecekleri askerlik sürelerini gösterir askerlik kayıt belgesinin aslına,
  • 4/1-c sigortalılığı (Memuriyet) kapsamında sigortalı olanlar için onaylı hizmet belgesine,
  • Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapanların ise borçlanma talep dilekçesi ekinde yer alacak yedek subay terhis belgesine,

ihtiyaç duyuluyor.

Bağ-Kurluların Askerlik Borçlanması Sorunu

1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur sigortalıları aktif sigortalı olmadıkları dönemde askerlik borçlanması başvurusu yapamıyorlardı. 1 Ekim 2008’den önce bu yöndeki talepleri reddedilenlerin 1 Ekim 2008’den sonra yeniden talep etmeleri halinde askerliklerini borçlanabilmeleri mümkün. 

Bu hak özellikle vefat etmiş Bağ-Kur sigortalıları için çok önemli. Zira 1 Ekim 2008 tarihinden önce en son Bağ-Kur sigortalısı olsa da sigortalılığı pasif durumda iken yani bağımsız ticari faaliyetini sona erdirmiş iken vefat etmiş ve ölüm aylığı için gerekli asgari beş yıllık sigortalılık süresi dolmamış bir sigortalının askerlik borçlanması yaparak dul-yetim aylığı bağlatmak isteyen hak sahiplerinin bu borçlanma talebi – ölüm tarihinde aktif sigortalı konumunda olmadığı gerekçesiyle -reddediliyordu.  İşte bu kapsamdaki hak sahipleri ölen eski Bağ-Kur sigortalısı için askerlik borçlanması yaparak ölüm aylığı için asgari beş yıllık süreyi tamamlamaları ve dul-yetim aylıklarını bağlatabilmeleri mümkün bulunuyor.

Elbette Bağ-Kur sigortalıları için askerlik borçlanması derken bu sigortalıların askerde iken de devam eden ticari faaliyetleri nedeniyle Bağ-Kur sigortalılıklarının sürebileceğini bu durumdakilerin de askerlik borçlanması yapamayacaklarını hatırlatmış olalım.

(Kaynak: alitezel.com | 16.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM