BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - SSK’lı emekliler yeniden çalışabilir mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - SSK’lı emekliler yeniden çalışabilir mi?

Türkiye’nin gündemi bir haftadır Ali Tezel’in ortaya çıkardığı süper formül’le meşgul. Emekli süper formülle maaşını artırma derdine düşünce, SGK’da fiilen çalışmadığı halde aylık artırmak için bu yola başvuranlara önlem almaya başladı.

Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre; 2000 yılından itibaren emekli olan SSK’lıların kaybının esas nedeni ilk defa aylık bağlanırken emekli olduğu yıla kadarki ‘gelişme hızı’ uygulanıyor. Emekli aylığı bağlandıktan sonra ise ‘gelişme hızı’ emekli aylığına yansıtılmıyor. İşte, SSK emeklisinin kaybı da buradan doğuyor. Gelişme hızının dikkate alınmamasından dolayı 2000 yılından bu yana SSK emeklilerinin kayıplarının toplamı yüzde 43.1 olarak hesaplanmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasına göre, 2000’den 10 bin 500 emeklinin, emekli aylığını durdurduktan sonra tekrar işe girip bir ay çalışmasının ardından yeniden emekli olarak maaşını % 40 artırmış. İşte Star okurlarının ‘süper formül’ sorularına cevaplar.

Bağ-Kur ve Memur emeklisinin kaybı yok

Oysa hem Bağ-Kur emeklilerinde hem de Emekli Sandığı emeklilerinde her yıl Ocak ayında tablolarını güncellediklerinden dolayı bu tür bir sıkıntı yoktur. Örneğin 20 yıl önce emekli olan bir memurla, bugün emekli olan memurun aldığı emekli maaşı aynıdır. Herhangi bir farklılık yoktur.

SSK’lı emekliler yeniden çalışabilir mi?

Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan yaşlılık aylığı alanların bir iş sözleşmesine dayanarak çalışmaya devam etmesi halinde iki seçenek bulunmaktadır. Bu sigortalılar ya emekli aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışabilecekler yada sosyal güvenlik destek primi ödemeleri durumunda emekli aylığı almaya devam ederek çalışabileceklerdir.

Yaşlılık aylığı kesilerek çalışacak sigortalıların sigorta primine esas kazanç tutarları üzerinden normal sigortalılar gibi sigorta primi hesaplanacak, çalıştıkları süre zarfında prime esas kazançları üzerinden 506 sayılı Kanunun 73. maddesi gereğince (normal sigortalıların ödedikleri prim oranları) prim alınacak ve bu sigortalıların prime esas kazanç tutarları ve çalışma gün sayıları ilgili Aylık Prim Ve Hizmet Belgesi’nde gösterilecektir.

Yaşlılık aylığı kesilerek çalışmaya devam edenlerin işten ayrıldıkları takdirde yaşlılık aylığı verilmesi için tekrar yazılı talepte bulunması gerekir. Bu sigortalılara yazılı talep tarihine göre yeniden yaşlılık aylığı hesaplanır ve talep tarihini takip eden aybaşından itibaren ödenmeye başlanır. Bu aylık, önceden bağlanan yaşlılık aylığından fazla ise, hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır. Hesaplanan yeni aylığın eski aylıktan düşük olması halinde, eski aylık esas alınır.

SGK fiilen çalışmadığı halde aylığını kestirene ceza yağdıracak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi emeklisi olduktan sonra mevcut emekli aylığını kestirip, yeniden işe girerek 30 günde yüzde 40’ı aşan aylık artışı sağlayan işçilere aylık bağlanması nedeniyle çok büyük oranda maddi yük altına girmekte. Bunun önüne geçmek için de, SGK suiistimallere özel inceleme yapacak. Emeklilik tarihi, çalışma süresi, emeklilik ile çalışma arasında geçen zamanın, prime esas kazanç miktarlarının bu artışı etkilemekte. SGK’dan yapılan açıklamada, SGK’dan yaşlılık aylığı almakta iken aylığını kestirerek ‘30 gün ve altında çalışıp tekrar aylık bağlatanlar’ ile basındaki haberlerden sonra yaşlılık aylığını kestirip kısa süreli çalıştıktan sonra aylık bağlama talebinde bulunacaklar hakkında Kurum denetim elemanları aracılığıyla söz konusu çalışmaların fiili olup olmadığı hususunda gerekli incelemeler yaptırılacağı ve bu aylıkların bağlanmasının denetimlerin sonucuna kadar bekletileceği açıklandı.

Burada bir konuyu açıklamakta yarar var. Herhangi bir işte fiili çalışması olmadığı halde, eş-dost veya tanıdıklarına sigortalı çalışmış gibi göstermelerini isteyenlerle ilgilidir. Gerçekten de, herhangi bir işte çalışmadığı halde sosyal sigorta yardımlarından yararlanmak amacıyla sigortalı bildirimi yapılanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı gibi, işverenlere de yüksek tutarlarda para cezaları uygulanabilecek. Yoksa gerçekten bir işte çalışanların sırf kanundaki bu boşluktan yararlanmaları halinde ceza uygulanması söz konusu olmayacak. Bu durumdakiler için sadece emekli aylıkları inceleme nedeniyle biraz geç bağlanacak.

Yeniden aylık bağlanması için yapılacak incelemenin ne kadar zaman alacağının şimdiden bilinmesi mümkün olmamakla beraber, kurumun suiistimalleri önlemek için 6 aya kadar inceleme yapması ihtimali bulunmaktadır. Yasada veya uygulamada buna ilişkin bir süre olmadığı için 6 aydan az olabileceği gibi, daha fazla da sürebilecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 04.10.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM